logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Fojnica: Održana korona kreševskog dekanata

korona u fojnici

Na temu "Župna administracija", predavanje je održao vlč. Marin Marić, župnik župe Gospe Snježne u Deževicama

U samostanskim prostorijama Duha Svetoga u Fojnici i župnom uredu održana je 15. ožujka 2018. proljetna korona kreševskog dekanata. Korona je započela molitvom i zazivom Duha Svetoga. Kreševski dekan i župnik sv. Ane u Banbrdu preč. fra Stipan Radić pozdravio je nazočne svećenike te najavio temu korone koja je određena dopisom Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog - "Župna administracija" i predavača vlč. Marina Marića, župnika župe Gospe Snježne u Deževicama.

Predavač vlč. Marin je svoje predavanje pod nazivom "Župna administracija" podijelio u dva djela. U prvom dijelu govorio je o važnosti župničke službe te što sve ona podrazumijeva. Naglasak je stavio na kanonsku obvezu rezidiranja župnika kao i pravo na godišnji odmor i način korištenja. U svom izlaganju vlč. Marin krenuo je od primopredaje župe koja je dio administrativnog čina pa sve do toga koje knjige treba imati svaki župni ured.

Predavač se posebno osvrnuo na sakramente te njihovo bilježenje u matice. U Zadnjem djelu prvog izlaganja vlč. Marić govorio je o gospodarskom poslovanju župe, blagajničkom dnevniku, osiguranju i gradnji, te jako važnoj obvezi očuvanju kulturnih i povijesnih bogatstava i dragocjenosti koje posjeduje župa zajednica.

U drugom djelu izlaganja koje je nosilo naziv "Korespondencija s Ordinarijatom" vlč. Marin je predstavio način i model korespondiranja s Ordinarijatom, te potkrijepio dopisima koji na slikovit način izražavaju formu župničkog dopisa kao i domišljatost pri pojedinim situacijama u župi na koje buduće svećenike kroz studij nitko nije spremao. Predavač je pokušao na vrlo jednostavan i jasan način napraviti presliku korespondencije i župne administracije tako da je župnicima postalo kristalno jasno tko, kada, gdje, kako i zašto treba činiti i raditi.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija s mnogo pitanja i pojašnjenja. Kad je tema bila iscrpljena obrađene su i druge točke dnevnog reda među kojima je bila i korizmena ispovijed.

Zaključci: Župnici kreševskog dekanata sa zasjedanja proljetne korone predlažu da Ordinarijat izda ili dadne prijedlog za jednoznačne potvrde koje bi se izdavala u svrhu kumovanja na pojedinim sakramentima (Krštenje, vjenčanje, Potvrda); Župnici također predlažu da tečajevi pripreme za brak budu što ranije, u kasnom zimskom periodu točnije veljača/ožujak; Također, mole da Ordinarijat na vrijeme šalje dopise, jer događa se da dobiju župe dopis, a da se događaj datumski već dogodio ili da ga ne mogu najaviti u župnim oglasima.

Po završetku radnog dijela korone u župnoj i samostanskoj crkvi slavljena je koncelebrirana Sveta misa kojoj je predsjedao i propovijedao fojnički arhiđakon i prepošt Vrhbosanskog kaptola mons. Ante Meštrović. Uslijedio je zajednički ručak kojeg je priredio župnik i gvardijan fra Martin Miro Relota. (kta)

artinfo.ba | preuzeto s portala ktabkbih.net

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17