logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

SKANDALOZNO: Naser Orić u UO Asker akademije čije su snimke ratne obuke djece obišle regiju

asker oric

Snimke maloljetnika, koji u BiH uz predavače simuliraju vojnu obuku, šokirale su regiju, a posebno to što je u Upravnom odboru "Asker akademije" Naser Orić.

Uz sve to, i fotografiranje maloljetnika sa zastavom “Islamske države”. Dok stručnjaci u Srpskoj upozoravaju da iza svega stoje vehabije i bivši pripadnici odreda "El mudžahid", koji ih u Sarajevu obučavaju, prvi čovjek bh sigurnosti Dragan Mektić, o svemu i danas neinformiran.

Sadržaji iz BiH na društvenim mrežama ponovo šokiraju. Nakon ErSoft klubova, regija sada bruji o "askerima". Tko su Askeri?

Riječ asker označava vojnika u staroj turskoj vojsci. U ovom slučaju, ta riječ okuplja djecu koja na snimci, uz predavače, simuliraju vojnu obuku, savladavaju fizičke prepreke i borilačke vještine, tvrde sigurnosni stručnjaci u Srpskoj. Osim sadržaja videa, da razloga za zabrinutost i reagiranje nadležnih ima vidi se, tvrde, i po imenima koja stoje iza takvih organizacija.

"Nermin Ćuprija i Bilal Dervišić su poznati široj bh javnosti. Dervišić je bio u odredu El Mudžahid i bio je privođen. Ono što posebno zabrinjava je, otkud Naser Orić u Upravnom odboru Askera", ističe Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih studija Univerziteta u Banjaluci.

"Ako se želi u zemlji sačuvati jedinstvo, dostojanstvo, onda službe, prije svega Obavještajna služba koja prikuplja podatke i druge agencije, a ima ih bezbroj, bi morali hitno u roku od 24 ili 48 sati to provjeriti, jer to su lako provjerljive stvari", ističe Sredoje Nović, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Kada je u pitanju nešto što se tiče Republike Srpske, onda se tu od neke marginalne i nebitne stvari pravi paraformacija, a od situacije gdje zaista moramo biti zabrinuti onim što vidimo da se događa u vehabijskim enklavama, Mektić je uvijek zatečen, iznenađen, traži vrijeme. Dakle, vrlo neozbiljno s njegove strane", ističe Ćeranić.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, ni danas o ovom slučaju nema informacije. Kaže, zasad ovakve organizacije nisu predstavljale opasnost po sigurnost, ali što se krije u pozadini ostaje upitno.

"Ne mogu danas imati podatke. Kad bih tako brzo rješavao probleme, od jučer do danas, onda bi mi riješili i sve moguće američke probleme. Treba se vidjeti što je motiv, što je pozadina i tko stoji iza toga", dodaje Mektić.

Prije ove, aktualna je bila priča o ErSoft klubovima čiji članovi pod punom ratnom opremom simuliraju vojne sukobe. I tada su sigurnosni stručnjaci u Srpskoj upozoravali na opasnost, i tada su mediji pitali, ali i tada je konkretna informacija ili reakcija nadležnih izostala, piše RTRS.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17