logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

20°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Studenti iz Mostara, Sarajeva i Banje Luke pobunili se protiv Ministarstva vanjskih poslova

studenti

Studenti političkih znanosti iz Mostara, Sarajeva i Banje Luke pismom su se pobunili protiv načina i uvjeta koje je u nedavno objavljenom natječaju postavilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Njihovo pismo objavljujemo u nastavku:

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, putem Agencije za državnu službu BiH, dana 22. siječnja 2018. godine objavilo je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i to za sljedeće pozicije: III tajnik u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, II tajnik u Odsjeku za ekonomsku diplomaciju, III tajnik u Odsjeku za Aziju i Afriku, II tajnik u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, I tajnik u Odsjeku za vizno-putovničke poslove te Viši stručni suradnik za arhiv i dokumentaciju u Odsjeku za opće poslove, arhiv i dokumentaciju.

Osim za II tajnika u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati “završen fakultet”, što je dakako opći uvjet za sve državne službenike, u skladu s čl. 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uvjeti u smislu obrazovanja ne traže.

Članak 9. st. 5. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnoga oglasa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua propisuje da se “opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutarnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uvjeti u pogledu vrste usmjerenja visokoga obrazovanja, (…), kao i drugih posebnih uvjeta koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije.”

Pitamo se, zašto Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH nije javno objavljen, tj. dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijega obrazovanja, pitamo se može li kao kriterij za prijem u Ministarstvo vanjskih poslova, i to na poziciju III tajnika u Odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskoga, Tekstilnoga, Šumarskoga ili, pak, Rudarskoga fakulteta?

Istodobno, diplomci fakulteta političkih znanosti u Bosni i Hercegovini nemaju priliku raditi u struci. Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomacije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi.

Podsjećamo, 30. prosinca 2016. godine u Banjoj Luci održan je sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih znanosti u BiH s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, također zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta. Na tom sastanku, ministar Crnadak obećao je suradnju Ministarstva na čijem je čelu s fakultetima političkih znanosti u BiH, no do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojega smo prisiljeni ponovno reagirati nije ohrabrujući u tom smjeru.

Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete u pogledu vrste usmjerenja visokoga obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH”, stoji u pismu studenata koje potpisuju Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo “SPONA”, Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banja Luka i Udruga “Hrvatski studentski politološki forum” Mostar. (www.jabuka.tv)

artinfo.ba | preuzeto s portala jabuka.tv

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17