logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Travnik pokriven "pametnim" kamerama: Automatsko prepoznavanje neregistriranih vozila

pametne kamere 1

Na području općine Travnik poduzimaju se aktivnosti na postavljanju video nadzora na magistralnom putu u mjestu Dolac na Lašvi i na Kalibunaru, a koje predstavljaju nastavak uspješne realizacije projekta postavljanja tzv. "pametnih" kamera na području svih općina Srednjobosanske županije, a koji MUP SBŽ provodi u suradnji sa načelnicima općina u ovom kantonu. Sredstva za realizaciju ovog projekta odobrila je Vlada SBŽ.

U sklopu ovog projekta planira se uspostava sistema video nadzora kojim će biti omogućeni direktni i automatski upiti centralnom serveru o registarskim oznakama koje su zabilježene i na taj način, ukoliko se ukaže potreba, bit će upoznate policijske patrole sa podacima o vozilu, eventualnom krivičnom djelu koje se može dovesti u vezu sa predmetnim vozilom, te da li se radi o ukradenom ili neregistriranom vozilu, ili vozilu kojim je počinjen neki prekršaj.

Pored praćenja i nadzora prometnica na postavljenim lokacijama, tzv. "pametne" kamere omogućavaju i preglede i rekonstrukciju svih zabilježenih incidentnih situacija, te na taj način i njihovo uspješno rasvjetljavanje i procesuiranje.

Takozvane "pametne" kamere u mogućnosti su da u potpunom mraku samostalno identificiraju i očitavaju registarske oznake motornih vozila sa točnim vremenom i pravcem kretanja , te ih evidentiraju u jedinstven spisak u operativnom centru. Prema dinamici planiranih aktivnosti sistem će biti u punom kapacitetu do kraja godine.

pametne kamere 2

artinfo.ba | preuzeto s portala travnicki.ba

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17