logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

11°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

Prije 22 godine oslobođen kraljevski grad Jajce

oslobodjenje jajca 22 obljetnica

Na današnji dan 1995. godine oslobođen je kraljevski grad Jajce. Dan je to kada se tisuće Hrvata iz ovoga i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe u svome rodnom gradu i okolici kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi hrvatskih snaga sve do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je služena misa zadušnica za poginule branitelje. U nadahnutoj propovijedi fra Jure Tokalić je naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao ponovno biti svoj na svoje. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

Nakon toga, svečano je razvijena zastava hrvatskog naroda na tvrđavi te položeni vijenci na spomen obilježju poginulim braniteljima. Vijence su položili izaslanstvo HNS-a, predstavnici hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici hrvatskih snaga (vojno redarstvene operacije Maestral 95), izaslanstvo grada Virovitice i dužnosnici RH, te predstavnici hrvatske komponente Ministarstva obrane BiH.

Svečana akademija u Domu kulture počela je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine te Lijepom našom, a potom je uslijedilo obraćanje Ante Brtana ispred braniteljske udruge "13. rujna", koja je domaćin svečanosti. Nakon njega, nazočnima su se obratili i predstavnici generalskog zbora, braniteljskih udruga, kao i predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović te predsjednik FBiH Marinko Čavara.

artinfo.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17