ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
SARAJEVO

Helpline_foto2.png

Ovisnost o drogama je odavno prerasla u globalni problem koji zahtijeva kako prevenciju i ranu intervenciju, tako i adekvatne i efikasne programe rehabilitacije i resocijalizacije koji vode ka potpunom oporavku od ovisnosti i integraciji u društvo. Mjesec borbe protiv ovisnosti se u pojedinim državama obilježava u periodu od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem upozoravanja i poticanja javnosti na aktivniju borbu protiv ovisnosti i zloupotrebe droga, kao i na promoviranje oporavka od ovisnosti.

Udruženje Proslavi Oporavak iz Sarajeva je jedna od rijetkih organizacija koja u kontinuitetu već 12 godina aktivno radi u oblasti zloupotrebe droga i oporavka. U sklopu regionalnog projekta Biram Oporavak, Udruženje već petu godinu zaredom sprovodi aktivnosti koje doprinose smanjenju broja marginaliziranih osoba koje pripadaju ranjivim kategorijama. Neke od aktivnosti uključuju pružanje servisa kao i suradnju sa drugim institucijama kroz šta se omogućava osobama u potrebi da započnu i napreduju u procesu oporavka.

Svjedoci smo da je pandemija Covid-19 širom zemlje negativno uticala na pružanje podrške osobama koje su u procesu oporavka od ovisnosti, brojni sustavi podrške su bili manje dostupni, a sastanci koji su se održavali uživo u potpunosti su se prestali održavati.

Međutim, Udruženje je svoje modele podrške prilagodilo epidemiološkim mjerama, te su osobe osim besplatne telefonske linije 0800 28 000 koja je u funkciji od 2017. godine, podršku mogle dobiti i putem video poziva i online sastanaka.

Od proglašenja pandemije do prosinca 2020. godine ukupno je pruženo 912 servisa, kako ovisnicima, tako i članovima njihovih porodica. Značajnom broju korisnika to je bio prvi put da su potražili pomoć vezano za zloupotrebu droge, pa je shodno tome bilo i nužno da se servisi nastave nesmetano pružati. Tako je petina servisa pružena putem online platformi, dok je 1/4 pružena telefonskim putem.

Ovisnost nije problem samo osobe koja koristi drogu. Cijela obitelj pati i to najčešće u tišini, izolovana zboga stigme, stida i osjećaja krivnje. U sklopu programa za rad sa roditeljima, u Udruženju se održavaju i grupe podrške za majke. Glavni cilj grupe je osnaživanje i podrška članovima obitelji osoba koje su imale ili još uvijek imaju problem zloupotrebe droga. Grupe podrške za majke i za korisnike su se također održavale online, čak i s većom učestalošću nego prije pandemije.

Uprkos pandemiji, nakon popuštanja zaštitnih mjera i uz poštovanje preporuka kriznog stožera, u lipnju 2020. godine s radom je započeo Dnevni centar Udruženja Proslavi Oporavak, koji je sastavni dio razvoja servisa podrške za marginalizirane skupine pogođene problemom ovisnosti.

„Uprkos neizvjesnosti na lokalnom nivou te promjenama koje su se desile, željeli smo podržati naše korisnike i na ovaj način naglasiti da su povezanost, nada i osnaživanje važni zaštitni faktori za održavanje apstinencije i postizanje dugoročnog oporavka.“ – poručili su iz Udruženja Proslavi Oporavak

S obzirom da su osobe koje su u programu resocijalizacije Udruženja željele da razviju i svoje kreativne sposobnosti, jedna od aktivnosti u Dnevnom centru je bio i Photovoice, inovativni pristup istraživanju u sklopu kojeg je organizovan i kurs fotografije. Photovoice je sproveden u suradnji s Univerzitetom u Gentu, Belgija i fotografkinjom Katie McCraw, a učestvovalo je ukupno 10 osoba. Pričanje priče o oporavku je započelo kroz istraživanje načina na koji su sudionici napravili i održali promjenu u svojim životima.

Ovako je to opisao jedan od sudionika:

„Photovoice, kruna moje borbe protiv ovisnosti, način da sebi i drugima pokažem da je moguće biti produktivan član društva i uz to uživati u onom čime se baviš. Ja sebe činim sretnim na zdrav način!“ Pozivamo Vas da nam se pridružite u širenju pozitivnih priča o oporavku tako što ćete na sljedećem linku pogledati izložbu.

Besplatna i anonimna telefonska linija 0800 28 000 i online podrška koju Udruženje Proslavi Oporavak pruža su dostupni kako bi se na povjerljiv način osobama s problemom ovisnosti i članovima njihovih obitelji pružila odgovarajuća pomoć na putu ka potpunom oporavku od ovisnosti.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17