ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Prihvatite sebe

samopouzdanje

Samopouzdanje je od neprocjenjive vrijednosti za sreću i uspjeh u životu. Ako smo zadovoljni sami sobom, možemo osjećati smirenost, samopouzdanje i sigurnost. Bez njega  život će vam se pretvoriti u obeshrabrujuću bitku sa sobom i s okolinom.

Koliko puta ste željeli u životu učiniti nešto za sebe, tražiti povišicu na poslu, prići osobi koja vam se sviđa, ili niste imali hrabrosti priznati sebi da ste lijepi, da imate kontrolu nad životom? Samopouzdanje je nužan čimbenik za uspješan i zadovoljstvom ispunjen život. Kada ga imamo, zadovoljni smo samim sobom, osjećamo smirenost, sigurnost i kontrolu i tada su nam sve mogućnosti otvorene. Suprotno, kada nemamo samopouzdanja, odmah gubimo povjerenje u sebe i sve počinje ići po zlu. Stoga, kada posrnemo, trebali bismo znati što možemo učiniti kako bismo vratili samopouzdanje i vjeru u sebe.

Ono što je pravi osjećaj samopouzdanja i snage našeg bića krije se u nama i potrebno je imati ga uvijek, svakoga dana, svakog sata. Kada prepoznate i izgradite u sebi upravo taj konstantni osjećaj vjere i sigurnosti neće vam biti potrebni vanjski faktori da vam daju krila, niti će bilo koja neprijatna situacija moći da  izazove osjećaj nesigurnosti u vama.

Naravno da se nitko ne rađa sa samopouzdanjem, to je nešto u šta se ulaže i što stečemo tokom  cijelog života.

Zapravo samopouzdanje i nastaje kao rezultat svih naših prethodnih aktivnosti. U životu ste naučili pregršt novih stvari, stekli prijatelje, ljubav, uspeh na poslovnom planu, educirali ste se što kroz samoobrazovanje, ili razne obuke.  Sve su to stvari o kojima treba razmišljati i zbog čega treba biti zadovoljan i koje vam mogu pomoći da imate samopouzdanje u sebe. To je ono što vam govori da ste već puno toga uspeli, a možete još više. Neophodno je realno i iskreno bez ustručavanja sagledati sve ono dobro što ste  uspeli da postignete u životu, postati svjestan sebe i svojih kvaliteta i osjećaj samopouzdanja će se već javiti. Ono što je jako važno je da stalno iznova analizirate sve svoje uspjehe i da ih ne dovodite u pitanje već svjesno stanete iza njih i svih svojih kvaliteta i to će vam pomoći da popravite i podignete samopouzdanje.

ODLUKOM DO SAMOPOUZDANJA

Donošenje odluke da ćemo promijeniti ono što nas ne zadovoljava, najvažnije je u procesu promjene. Odluci prethodi svijest o vlastitom nezadovoljstvu i spoznaja da sami sebe sprječavamo u napretku. Kad jednom odlučimo da ćemo mijenjati jedino ono što možemo promijeniti – sami sebe, prionut ćemo na djelovanje bez odugovlačenja i sabotiranja.

Mijenjanje vlastitog ponašanja nije uvijek jednostavna i ugodna stvar. U to su uključene naše vrijednosti i uvjerenja koje smo godinama gajili i ponekad će biti potrebno nešto više truda i želje za promjenom, kako bismo neučinkovita uvjerenja i ponašanja promijenili u učinkovita i zdrava za nas. Osim toga, tu su uključeni i naši osjećaji. Mnoge ljude strah od promjene toliko blokira da ostaju u svojoj negativnosti i patnji, jer im poznato okruženje daje lažan osjećaj sigurnosti i mogućnosti kontrole nad životom. No rezultati istraživanja pokazuju da se većina naših strahova nikada ne ostvari i zato svaki napor u smjeru pozitivne promjene itekako ima smisla.

 

„Da bi smo stekli više samopouzdanja moramo prije svega upoznati i prihvatiti sebe u cijelosti, kao i prihvatiti sve ono što nam se kod nas ne sviđa i što ne možemo promijeniti iz prošlosti.“

 

  • Pozitivno govorite o sebi. Nikada nemojte sebi govoriti “ja to ne mogu”, “ništa ne vrijedim”, “beskorisna sam”. Promijenite svoj stav u “dat ću sve od sebe”, “uvijek učim na svojim greškama” i “postajem sve bolja”. Nikada nemojte govoriti negativno o sebi.
  • Promijenite lošu sliku o sebi. Kada se pogledate u ogledalo često pomislimo kako izgledamo grozno, umorno, staro, izborano. Umjesto toga potražite nešto što vam se u vašem izgledu sviđa, bez obzira o kakvoj je sitnici riječ. Primjerice, sviđaju vam se vaše oči, kosa, nokti. Kada to naučite, naučit ćete cijeniti i druge stvari o sebi.
  • Klonite se neprestano čangrizavih ljudi, koji negativno razmišljaju o svemu. Inače ćete i vi postati takvi.
  • Budite svoj najbolji prijatelj. Nije uzalud izreka “ako ne voliš sebe ne možeš voljeti i druge”. Nemojte se osuđivati i zbog najmanjih grešaka i propusta. Ponašajte se prema sebi kako bi ste se ponašali prema najboljem prijatelju ili prijateljici.
  • Promijenite negativno mišljenje o sebi. Ukoliko vam je netko rekao da ste glupi dok ste bili mali, možda i sad tako mislite. Takvo mišljenje će utjecati na vaše sposobnosti, sve dok ne promijenite mišljenje.
  • Gledajte naprijed, a ne natrag. Nemojte misliti na prošlost, jer ju više ne možete promijeniti, mislite na budućnost.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17