ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Društvo psihologa Brčko distrikta

distanca

Foto: Ilustracija

Društvo psihologa Brčko distrikta kao strukovno udruženje u saopćenju za javnost ukazuje na pogrešnu upotrebu terminologije koja je vezana za psihološku nauku a odnosi se na miješanje pojmova socijalne i fizičke distance.

-Sa uvođenjem preventivnih mjera u borbi protiv širenja pandemije izazvane virusom Covid 19, a po preporukama nadležnih zdravstvenih organa, nerijetko u medijima, a i generalno u javnosti, dolazi do miješanja pojmova socijalne i fizičke distance. Zbog toga želimo skrenuti pažnju na značenje ova dva pojma sa stanovišta struke pozivajući se na objašnjenje našeg sugrađanina, kolege i člana Društva psihologa Brčko distrikta BiH profesora dr Miroslava Gavrića, koji u svojoj knjizi o socijalnim distancama jasno razgraničava pomenute fenomene.

Socijalne distance se odnose na distance u socijalnim atributima, kao što su prihodi, obrazovanje, rasa, pol, takođe možemo da govorimo i od statusnim distancama koje se odnose na razlike u prestižu ili razlike u moći, kao i klasne distance koje se odnose na superiornost jedne osobe u odnosu na drugu. Fizička distanca  se odnosi na fizičku liniju odstojanja između dvije osobe - navodi prof dr Gavrić, kojeg u priopćenju citira Društvo psihologa Brčko distrikta

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17