ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Maske koje život znače

maske_korona.jpg

 

Među najvidljivijim preventivnim mjerama u zaštiti od širenja korona virusa je nošenje maski za lice koje su u Kini prodavane na stotine miliona primjeraka dnevno. Karantena i izolacijske mjere, sustavno pranje ruku i nošenje kirurških maski moglo bi smanjiti prosječni broj zaraženih ljudi. U zemljama diljem svijeta ljudi masovno kupuju maske kako bi se zaštitili od zaraze, no nameće se pitanje koliko maske imaju smisla.

Kirurške maske jesu određena vrsta zaštite i u nekim slučajevima gdje se kapljičnom infekcijom prenosi uzročnik preporučljivo je da se osobi koja je bolesna pri transportu stavi kirurška maska da ne širi uzročnike. Zdravim ljudima nije potrebno nošenje kirurških maski. One su određeni vid zaštite, primarna barijera, ali nije da ih moramo nositi i štititi se.

„Naime, preporuka je nositi kvalitetne zaštitne maske na nosu i ustima, iako stručnjaci napominju da ni to nije garancija potpune zaštite od virusa.“

Bili smo u apotekama i više ih nema kupiti, apotekari se žale da se teško mogu naručiti, a postoje i oni koji se na tuđoj nesreći bogate pa su uduplali cijene maski. Svjesni svih tih problema s kojima se svakodnevno susrećete donosimo vam nekoliko ideja kako da sami sebi napravite masku, a da pritome dobijete isti učinak, a za puno manje novca, ili skoro za đabe, jer su to stvari koje već koristite u svome domu.

Od materijala vam je potrebno sljedeće:

- troslojni ubrus, maramica ili salveta

- gumice za tegle

- heftarica

Napravite od ubrusa lepezu koju ćete na rubovima presaviti preko gumice i učvrstiti heftaricom kako biste dobili dio koji stavljate na uši. Ponovite postupak i na drugoj strani lepeze. Dobivenu masku lagano raširite i spremni ste za odlazak u kupovinu.

Osim toga, možete sami sebi sašiti pamučnu masku koju ćete moći redovito prati i koristite duže vrijeme za razliku od onih jednokratnih koje morate baciti čim vam se navlaže. To vam dođe, štoviše, i jeftinija opcija. Ne treba puno mudrosti za taj lagani predmet, važno je da vam prekriva površinu usta i nosa, te da se može svezati/ pričvrstiti na vašoj glavi.

Ne zaboravite da je najvažnija dobra osobna higijena koja podrazumijeva prije svega, temeljito i redovito pranje ruku koje će spriječiti ulazak virusa u vaš organizam preko organa koji su najviše u dodiru s predmetima iz okoline.

 

Nikolina J/Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17