NAPRAVITE SAMI

dezinfekcija ruke

U jeku širenja korona virusa javila se velika potražnja za sredstvima dezinfekcije. U tolikoj mjeri da ih je nemoguće kupiti jer su se već odavno rasprodali. Širenje koronavirusa Europom pridonijelo je povećanoj potražnji i prodaji sredstava za dezinfekciju ruku. Naime, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, upravo se pranje ruku smatra jednom od najefikasnijih metoda za daljnje sprječavanje širenja virusa. Posljednjih tjedana sredstva za dezinfekciju su "tražena roba", a svijet su obišle fotografije praznih polica dućana i drogerija koje su donedavno njima bile ispunjene.

Kako ne biste mučili muku s time, donosimo vam nekoliko načina za vlastito spravljanje učinkovitih dezinfekcijskih sredstava koja će donijeti iste rezultate kao i oni iz dm-a.

"Sredstva za dezinfekciju ruku jednako su djelotvorna kao i ona kupovna ako koristite pravilan postotak alkohola."

SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU RUKU PO PREPORUCI SZO

96% etil alkohol – 8litara

98% glicerin – 145ml

3% hidrogen peroksid – 417ml              

Ova količina je dovoljna za 10l sredstva za dezinfekciju ruku.

Sastojke pomiješajte u galon od 10 litara, u datom omjeru. Nakon što ste to uradili, u dobivenu smjesu dodajte destiliranu vodu kako biste dobili točno 10 litara tekućine. Preporuka je da odstoji 72 h prije upotrebe.

IZOPROPANOL I GEL ALOA VERE

Da biste napravili sredstvo za dezinfekciju ruku, potreban vam je izopropilni alkohol ili izopropanol koji se može kupiti u mnogim trgovinama, ima ga čak i u ljekarnama. Uz izopropanol trebat će vam gel aloe vere, posuda, žlica, lijevak, spremnik s raspršivačem ili spremnik za tekući sapun.

Prvo trebate u posudu uliti ⅔ šalice alkohola i ⅓ šalice aloe vere i dobro promiješati. Nakon toga možete smjesu uliti pomoću lijevka u spremnike. Ako vam smeta miris alkohola, možete dodati 5 do 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca.

DEZINFEKCIJA PROSTORA

Dezinfekcijsko sredstvo za prostor u kojem boravite lako možete napraviti sami i to na bazi eteričnih ulja.

Pomješajte 1/3 medicinskog alkohola i 2/3 destilirane vode. U tako pripremljenu tečnost dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja po izboru ili mješavine eteričnih ulja. Medicinski alkohol (70%) služi kao otapalo eteričnih ulja, koja su netopiva u vodi, ali djeluje i bakterijski jer uništava stanice bakterije.

Nakon što ste pripremili tečnost, zatvorite sprej bočicu, promućkajte i poprskajte površinu, ostavite da djeluje minutu do dva i prebrišite krpom.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, osim za dezinfekciju, alkohol je koristan saveznik i u održavanju čistoće površina. Čišćenje površina uobičajenim kućanskim proizvodima itekako može pomoći, navode znanstvenici, dodajući kako humane koronaviruse učinkovito možete unutar samo jedne minute suzbiti sredstvima za dezinfekciju koja sadrže 62 - 71 posto etanola, 0,5 posto hidrogen peroksida ili 0,1 posto izbjeljivača.

Za kraj, važno je napomenuti kako se sredstva za dezinfekciju ne bi trebala koristiti kao zamjena za redovito pranje ruku sapunom i vodom, već su oni samo nadomjestak u trenutcima kada slavina nije u blizini.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17