Savjeti za muškarce

gubitak-kose-alopecija-580x290.jpg

 

Mnogi muškarci bore se s problemom ispadanja kose koje može biti genetski uvjetovano, provocirano uzimanjem nekih lijekova, a nastaje i uslijed stresa. Nemojte zanemarivati simptome poput stanjivanja vlasi, mjestimičnog potpunog gubitka kose, povećanog ispadanja kose tijekom češljanja i pranja.

Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70% muškaraca. Smatra se da je kod žena alopecija puno rjeđe stanje, ali statistike pokazuju suprotno – oko 30% žena će se suočiti sa gubitkom kose prije ili kasnije u životu.

NEDOSTATAK KOSE – GUBITAK SAMOPOUZDANJA

Sklonost k razvoju androgene alopecije može se naslijediti i od oca i od majke, a kod muškaraca može započeti u bilo koje doba nakon puberteta. Najčešće se razvija između 20. - 30. godine života. Aktivni oblik testosterona koji na bradi i genitalnoj regiji muškaraca pojačava rast dlačica, istovremeno na vlasištu uzrokuje njihovo ispadanje te formiranje sitnih, još poznatih kao velusnih folikula, iz kojih raste vrlo nježna i tanka kosa.

Kod određenog broja muškaraca ovakav oblik ispadanja kose predstavlja veliki psihološki problem. Osobito se mlađi muškarci teško suočavaju sa činjenicom da su ostali bez kose, a posljedice su gubitak samopouzdanja i zatvaranje u sebe.

„Alopecija se ne može izliječiti, ali se može ublažit,“ – kažu liječnici.

PRIRODNA SREDSTVA ZA BORBU PROTIV OPADANJA KOSE

U samom metabolizmu stvaranja kose najvažniju ulogu svakako imaju mineralne tvari: bakar, cink, željezo i silicij, koji često nedostaju u našoj prehrani. Nedostatak željeza, kao i deficit cinka u organizmu, neosporan su uzrok difuznog ispadanja kose. Deficit bakra uzrokuje pak lošu strukturu kose čime se ona lakše lomi.

Također važan vitamin je vitamin A, kojeg u većim količinama možemo naći u iznutricama, zelenom i žutom povrću i mliječnim proizvodima. Organizam kojem nedostaje ovaj vitamin nije u stanju pravilno sintetizirati proteinske strukture, pa se stoga deficit može očitovati kao lagana i krhka kosa (paperjasta). Vitamin A je također vrlo važan i za sam proces rasta i razvoja stanica. No međutim, uzimanje visokih doza vitamina A kroz duži vremenski period može uzrokovati suprotan efekt tj. pojačano ispadanje kose.

Važnost vitamina C za zdravlje kose je također značajna jer omogućuje bolju cirkulaciju oko korijena dlaka pa tako i tvari nužne za rast brže i lakše dopiru do njega. Sličan efekt postiže i vitamin E. Osim vitamina i minerala, kako ukazuju novija istraživanja, pojedine tvari također mogu biti od pomoći kad je u pitanju ćelavost.

Kokosovo mlijeko je daleko najučinkovitiji prirodni lijek za gubitak kose. To je zato što je bogato mnogim bitnim hranjivim tvarima koje potiču rast kose. Sadrži kalij, željezo i masne kiseline koje također sprječavaju lomljene kose te je čine jačom.

Stavljanje kokosovog mlijeka od svježeg kokosa na vlasište 2 sata dnevno vrlo je djelotvorno.

Masaža prirodnim uljima - Masirajući vlasište prirodnim uljem vrlo je učinkovito u sprečavanju gubitka kose. Birajte između Alma ulja, ricinusovog ulja, maslinovog, kokosovog, ulja ružmarina, arganovog…

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17