• LEDA 2

Zdravlje

zgaravica

PROBLEMI SA ŽGARAVICOM

Mnogi ljudi imaju problema s pečenjem žgaravice, iako će malo ljudi pričati o tome. Kad nekih ljudi će se ona javiti u blagom obliku, a drugi će imati svakodnevno problema s njom. Žgaravica može biti pokazatelj nekih težih bolesti pa je ne bi trebalo zanemarivati.

Osobe koje se godinama bore sa žgaravicom, znaju na koju hranu im želudac reagira i nakon čega im se može javiti osjećaj pečenja pa onda znaju kako kontrolirati tu pojavu tegoba. Nema lijeka za trajno izlječenje ove tegobe, niti kirurškog zahvata koji rješava taj problem, ali osobe koje same prepoznaju uzroke žgaravice, mogu je sami i izbjeći.

Žgaravica koju osjetite je zapravo kiselina u želucu koja se vratila u jednjak. Gastroezofagealni refluks nastaje prilikom slabosti mišića koji okružuje donji dio jednjaka. On se otvara i omogućava prolaz hrane u želudac. Taj mišić također treba i biti zatvoren kako ne bi dopustio da kiselina iz želuca dođe nazad u jednjak. Osim otvaranja tog mišića, vraćanje kiseline iz želuca mogu uzrokovati i druge stvari. Kako bi bili sigurni o čemu se radi potrebno je provesti gastroskopiju, nakon čega mogu biti propisani lijekovi.

„Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba u zapadnoj populaciji, javlja se u 20-40 posto ljudi, češće pate muškarci nego žene, češće pušači, češće pretili, te osobe starije od 40 godina, a najučestalija je u dobi između 65 i 75 godina.“

Teško je točno znati koja hrana uzrokuje žgaravicu dok je ne pojedete. Za neke je to čokolada, za neke je limun problem, a nekima smeta ljuta hrana. No u korijenu žgaravice leži vraćanje hrane u jednjak, a za to su krivi veliki masni obroci.

Mast u hrani omekšava mišiće koji svojim stiskanjem onemogućuju dizanje kiseline i neprobavljene hrane natrag u jednjak pa stoga treba izbjegavati prejedanje takvom hranom.

NAČINI RJEŠAVANJA PROBLEMA SA ŽGARAVICOM

  1. Osnova prehrane za žgaravicu i gastritis je dobro prokuhano povrće i voće, nemasno meso i riba, maslinovo ulje, uz razne kompote od voća. Od mliječnih proizvoda preporuka je koristiti jogurt, kefir i acidofil i nemojte zaboraviti na blagotvorno djelovanje pčelinjih proizvoda! Jela je poželjno začiniti začinskim biljem a smanjiti unos soli. Također, savjetuje se smanjenje pušenja i postizanje optimalne tjelesne mase.
  2. NE PUŠITE CIGARETE. Nikotin iz cigareta opušta mišić jednjaka. Osim toga, cigarete potiču proizvodnju kiseline u želucu.
  3. JEDITE ČEŠĆE A MANJE. Veliki obroci teški su za mišić jednjaka. Bolje će raditi ako pokušate jesti četiri ili pet manjih obroka dnevno, nego tri velika.
  4. ŽVAČITE ŽVAKAČU GUMU. Žvakače gume bez šećera mogu poslužiti za jače izlučivanje sline. S obzirom na to da je ona lužnata, pomaže neutralizirati kiselinu u želucu. Ne sprječava vraćanje kiseline u jednjak, ali ublažava žgaravicu.
  5. PIJTE DOVOLJNO VODE. Ispijanje dovoljno vode dnevno dobar je savjet bez obzira na žgaravicu, no za osobe sa želučanim problemima posebno je korisno jer voda ispire kiselinu iz jednjaka natrag u želudac. No trebalo bi izbjegavati piti hladne napitke uz jelo.
  6. PAZITE ŠTO PIJETE. Žgaravicu potiču gazirana pića, alkohol, sokovi, pa čak i jutarnja kava koja također opušta mišiće koji bi trebali sprečavati dizanje kiseline. Trebali biste pripaziti od kojih vam se pića podriguje i nakon kojih vas muči žgaravica te ih se jednostavno kloniti.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17