5% ljudi

psorijaza

ŽIVOT SA PSORIJAZOM

Psorijaza je kronična bolest kože, odnosno vrlo čest kožni poremećaj koji dovodi do promjena u životnom ciklusu kožnih stanica. Karakterizirana je pojavom upalnog eritema (crvenila) na koži i zadebljanjima kože koja su prekrivena srebrno-bijelim i suhim ljuskama.

Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, trupu, ali mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela.

Psorijaza je relativno česta kožna bolest od koje u većoj ili manjoj mjeri pati oko 5% ljudi. Psorijaza najčešće pogađa osobe između 20. i 40. godine života.

Iako spada među najstarije, odavna poznate bolesti, još uvijek nisu razjašnjeni njezini uzroci, i nema usuglašenog objašnjenja za njezino pojavljivanje. Današnje teorije balansiraju između genetske podloge, izloženosti stresu i štetnim prehrambenih/životnih navika te autoimunih procesa, no niti za jednu nema dovoljno čvrstih dokaza.

Što se tiče genetike, osim što su pronađeni «geni krivci» za psorijazu, ustanovljena je i određena pravilnost pojavljivanja unutar obitelji; ukoliko jedan od roditelja boluje od psorijaze, šansa da će i dijete oboljeti je otprilike 10%. Kod jednojajčanih blizanaca šansa da će oboljeti oba iznosi otprilike 70%.

SIMPTOMI PSORIJAZE

Osnovna značajka psorijaze je pojava crvenih, u pravilu uzdignutih plikova (zadebljanih dijelova kože), prekrivenih bjelkastim ljuskama, ponekad popraćenih svrbežom. Spomenute promjene nastaju uslijed ubrzanog množenja i sazrijevanja stanica kože. Zdrava se koža obnavlja otprilike svakih 28 dana i to tako da stanice iz dubljih slojeva kože sazrijevajući dolaze na površinu, mijenjaju svoje značajke te nadomještaju površne stanice koje se odljušte. Koža zahvaćena psorijazom obnavlja se četiri do pet puta brže od zdrave kože, tako da stanice koje dolaze na površinu imaju svega tjedan dana da prođu kroz čitav razvojni proces, što za posljedicu ima njihovo gomilanje, oslabljenu funkciju i ubrzano odumiranje.

TERAPIJSKI PRISTUP

Vrsta liječenja ovisi o težini bolesti, pridruženim bolestima, bolesnikovim sklonostima, učinkovitosti te individualnoj procjeni odgovora na terapiju. U cilju planiranja liječenja bolesnike se može podijeliti u dvije skupine: bolesnici s blagom do umjerenom bolesti (koje je moguće liječiti primjenom lokalne terapije), te one s umjerenom do teškom bolesti za čije liječenje će biti potrebno provođenje fototerapije ili sustavne terapije.

  • SUNČEVA SVJETLOST

Sunčeva svijetlost može pomoći ukloniti napad psorijaze, no ne treba pretjerivati jer se situacija tako može pogoršati. Preporuča se šetnja na suncu pet do deset minuta usred dana. Svakako stavite kremu za sunčanje kako vam se koža ne bi još više nadražila.

  • VAZELIN

Kada je riječ o psorijazi vrlo je važno vlažiti kožu budući da ona postaje vrlo suha i debela. Želite ju hidratizirati i zadržati vlažnost. Vazelin je savršen za upravo to. Mnogi ljudi tvrde da im pomaže pri kontroli simptoma psorijaze.

  • ALOA VERA

Aloe vera se koristi za razne kožne probleme tako da ne iznenađuje da je ujedno korisna i za psorijazu. Čak se preporuča krema od aloe vere, a ne sama biljka, ali krema treba imati najmanje 0.5% aloe vere.

  • ULJE ČAJEVCA

Ovo ulje ne treba nanositi direktno na kožu. Posebno je pogodno za osobe koje imaju psorijazu tjemena što dovodi do svraba i boli ispod kose. Čajevac je sastojak mnogih šampona za kosu.

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17