ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

branko prof darivanje krvi

Na našoj jučerašnjoj akciji darivanja krvi sreli smo i Branka Ivičevića, (1963.god.) profesora stručno teorijske nastave strojarstva u Srednjoj školi Kreševo, koji je višestruki darivatelj.


Čekajući na svoj red na pregled, okružen brojnim učenicima, gospodin Branko se prisjetio i svog prvog darivanja. Bilo je to kaže u19. godini života, dok je još bio vojnik u nekadašnjoj vojsci. „Vrlo je moguće kako je mladim ljudima motiv u početku i taj slobodni dan, kako tada meni, a tako i danas ovim našim učenicima. Međutim, nije važno koji je taj prvi okidač, važno je nastaviti dalje ovaj humani čin. Pridruživanjem našoj akciji darivanja krvi, došao je do broja 47 i ukoliko ga zdravlje bude služilo nada se povećanju i nekom okruglom jubileju.


„Nakon prvog darivanja krvi osjećao sam se dobro i jako pozitivno. Sama pomisao kako sam pomogao nekome u teškom trenutku davala mi je poticaja nastaviti dalje. Obično su to bile situacije po pozivu za neku osobu iz bližeg okruženja, a kasnije je to postala redovna aktivnost“ kazao je za naš portal te dodao kako mu je svojevrstan moto i činjenica kako je bolje imati zalihe krvi, a ne po hitnom postupku tražiti krv u određenim potrebama. Stoga smatra ove akcije dobrim sa više stanovišta , od promoviranja humanosti, stvaranja zaliha i povećanja broja u bazi darivatelja na lokalnoj razini a i šire. Jedan detalj je izdvojio kao težak a to su situacije kada se obitelji kojima pomogneš osjećaju dužne i žele priznati i neke troškove, što smatra apsolutno nepotrebnim.


„Ovim akcijama i stvaranjem zaliha izbjegavaju se i takve situacije. Od pomaganja u mnogim sitacijama izdvojio bih pomoć tek rođenoj bebi i trudnicama, što još duboko osjećam i dugo pamtim“ prisjeća se ovaj profesor čije je ime odavno u bazama podataka darivatelja te se on odaziva na pozive od 0 do 24 sata, ukoliko je naravno u mogućnosti odnosno ukoliko je prošlo više od tri potrebna mjeseca od posljednjeg darivanja.
U zaključku navodi kako mnogi ljudi osjećaju strah od krvi, strah od igle te da se u ovakvim organiziranim akcijama učenici mogu osloboditi straha kada gledaju svoje prijatelje.
Prednosti darivanja su dodaje i otkrivanja krvne grupe, općenito stanja vlastitog zdravlja te na koncu i sreća i zadovoljstvo ali i čast koje čovjek osjeti kada mu se priopći da može biti darivatelj s obzirom kako mnogi zbog svog zdravstvenog stanja to nisu u mogućnosti.
„Pomisao kako možeš nekome pomoći, a nezainteresiran si je teška za mene i poruka je kako nikad nismo svjesni u kojem trenutku i nama može zatrebati ta tekućina zlata vrijedna. U hitnim trenutcima vrlo je važno znati koja si krvna grupa jer tada su i sekunde bitne“ zaključuje profesor Branko.

Akciju darivanja krvi udurženja Art i Crvenog križa Kiseljak podržalo je i Federalno ministarstvo kulture.

 

73388442_542818013187063_7150716498791628800_n.jpg

TM/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17