bundeva tikva

BLAGODATI BUNDEVE – KRALJICE JESENI

Vjesnica jesenskih dana i nezaobilazan motiv svih romantičnih jesenskih pejzaža, bundeva ili buća, česta je namirnica autohtonih jela. No, ona su nerijetko dosta kalorična i masna, poput bućnice ili variva od buće i vrhnja. Samo malo izmijenite tradicionalne načine pripremanja buće i dobit ćete vrhunski dijetalni sastojak, visoke nutritivne vrijednosti.

Kada dođe jesen, prva namirnica na koju pomislimo jeste tikva/bundeva. Nije teška za uzgojiti, sve što vam treba jeste plodna zemlja i dobro sjeme. A ima raznih vrsta, od obične bijele koja se koristi za slana jela (uglavnom pite na našem području), hokaido, butternut, prinčeve krune do tzv. acorn tikve, a kod nas najzastupljenija vrsta jeste tzv. „stambolka“ ili „misirača“. Međutim, nećete pogriješiti s bilo kojom od njih jer je bundeva jako zdrava namirnica. Boja bundeve ukazuje na činjenicu da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprječava razvoj malignih tumora. Uz njega, tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo. Bundeva pomaže u liječenju mnogih bolesti i oboljenja, kao što su: bronhitis, bolesti želuca i crijeva, artritis, mokraćnog mjehura, prostate, ali i pomaže smanjenju nivoa kolesterola u krvi.

BUNDEVA I ZDRAVLJE

Kada je riječ o zdravlju, osim u preventivne svrhe, bundeva se u pučkoj medicini, ali i u modernoj fitoterapiji (liječenju biljem), koristi kao sredstvo za ublažavanje mnogih teškoća i kao dopunsko sredstvo u liječenju mnogih bolesti.

Sastojci koštica i njihova ulja dobro su poznati i učinkoviti u liječenju poteškoća s funkcioniranjem mokraćnog mjehura i bubrega, a posebno prostate. Ljekoviti sastojci jačaju muskulaturu mokraćnog mjehura, potiču mokrenje, smiruju upalne procese te sprječavaju poremećaje u funkcioniranju mokraćnih organa. I u slučaju poremećaja u funkcioniranju prostate, od čega pati više od polovice muškaraca iznad šezdesete godine života, sastojci bundeve dokazano daju izuzetne rezultate, pa se preporučaju čak i u slučaju početnih stadija kancerogenih promjena na prostati.

Znanstvena su istraživanja dokazala da jušna žlica drobljenih, ekološki uzgojenih koštica bundeve dnevno kroz dulje razdoblje ima preventivni učinak na funkcije mokraćnih organa i prostate, dok veća količina (otprilike 3 žlice dnevno) može bitno ublažiti poremećaje koji nastaju kao posljedica povećanja prostate. Također štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima.

BUNDEVA PODIŽE IMUNITET

Bundeva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalij i cink, koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju cjelokupnog imuniteta organizma. Stoga ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, što je posebno važno u jesenskom i zimskom razdoblju, artritisa te oboljenja srca i krvotoka (ateroskleroze i srčanog infarkta).

Zbog spomenutih sastojaka, bundeva snižava kolesterol u krvi te štiti od različitih kancerogenih oboljenja. U borbi protiv slobodnih radikala i za podizanje imuniteta posebno je učinkovito redovito i permanentno konzumiranje hladno prešanog ulja koštica bundeve i njenih sjemenki, kao i korištenje pripravaka na bazi bundeve kao dopunu redovitoj prehrani.

BUNDEVA ČISTI KOŽU

Prehrana temeljena na bundevi i sastojcima dobivenih od nje ima blagotvoran utjecaj na ljudski organizam i njegovo zdravlje. Bundeva se, zahvaljujući svojim sastojcima, koji utječu na regulaciju žlijezda lojnica, odavna koristi za umirenje upaljene kože lica te pri pojavi akni i mitesera. Zbog tih se svojstava, a posebno obilja vitamina A, koji se u bundevi nalazi u obliku beta-karotena, a koji, između ostalog, potiče izmjenu tvari u koži, ekstrakti bundeve nalaze u mnogim kozmetičkim linijama za njegu problematične mladenačke, te općenito nečiste i masne kože. Maska za njegu masne kože sklone upalama i aknama, koja će očistiti i suziti proširene pore kože lica, može se pripremiti i kod kuće. U tu svrhu načinite pire od mesa bundeva, rasporedite ga po licu i pustite da djeluje petnaestak minuta. Ako želite, pireu od bundeve možete dodati i jušnu žlicu zobenih pahuljica. Nakon petnaestak minuta masku isperite mlakom vodom.

BUNDEVA – ČUVAR VAŠEG SNA

Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu. Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe. Njezin fantastičan nutricionistički profil upotpunjuju pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu. Ovo ukusno povrće je, zbog svih spomenutih blagodati, prikladno i za djecu.

Sjemenke

Za sve one koje spomenute blagodati ne potiču na konzumiranje bundeve rješenje dolazi u obliku sjemenki ili koštica. Osim što su zgodna zanimacija za zube sjemenke su odličan izvor bjelančevina koje ovisno o vrsti sadrže do 31 posto ukupnog sadržaja sjemenke.

Tako šaka koštica zadovoljava polovicu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobivamo i omega-3 masnu kiselinu poznatu kao čuvaricu srca, vida i raspoloženja.

Bučino ulje

Još jedan proizvod dobiven od kraljice jeseni privlači pažnju medicinara i gurmana, bučino ulje koje sadrži velik postotak beta karotena, vitamina E i kalija. Iako se u 100 grama ulja nalazi 900 kalorija, treba imati na umu kako vam je za fantastičan okus salate dovoljna tek jedna žlica.

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17