• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

stopalo cukljevi

Hallux valgus ili  čukalj je najčešći deformitet prednjeg dijela stopala. Zbog krivljenja prstiju dolazi do promjene opterećenja stopala. To uzrokuje bolove u kretanju i probleme prilikom izbora obuće. Hallux valgus započinje s krivljenjem palca prema manjim prstima stopala, dok se prvi bolovi vrlo često javljaju ispod i iznad drugog prsta koji se također deformira. S vremenom bolovi postaju izraženiji, a izbor obuće jako sužen. 

Čukalj ili Hallux valgus najčešća je deformacija nožnog palca koja se javlja kao posljedica spuštenog stopala. U nastanku ove deformacije važnu ulogu igra genetika, ali ipak treba pripaziti i na izbor adekvatne obuće jer preuska obuća i visoke potpetice doprinose nastanku i progresiji deformacija.

MODERNA OBUĆA

Prirođena ili tokom života povećana gibljivost prve metatarzalne kosti stopala jedan je od uzroka razvoja valgusa palca. U tom slučaju prva metatarzalna kost se pod opterećenjem odmiče od ostalih kostiju i podiže, “napuštajući” svoj položaj najniže položene kosti prednjeg dijela stopala. Na taj način “urušava” se prednji svod stopala koji čine glavice metatarzalnih kostiju, stopalo se širi, a ispod glavice druge i treće metatarzalne kosti pojavljuje se natisak zbog povećanog opterećenja. Povišenjem pete cipele raste opterećenje na prednji dio stopala, osobito kod ljudi koji duže stoje ili hodaju te ako imaju povišenu tjelesnu težinu. Urušavanjem uzdužnog dijela stopala dolazi do širenja njegovog prednjeg dijela poput lepeze, a prsti zadržani u uskoj cipeli slabije su pomični radi tijesnog prostora, približavaju se i deformiraju.

Manja pokretljivost prstiju stopala i stopala u cjelini u uskoj i krutoj obući dovodi do slabljenja mišića stopala. Slabost mišićnog i vezivnog tkiva, u kombinaciji s povećanim i neodgovarajuće usmjerenim opterećenjem u regiji stopala dovode do daljnjeg urušavanja strukture prednjeg dijela stopala, iskrivljavanja palca i formiranja bolne izrasline (kvržice) s unutarnje strane stopala. Vjerojatno više udruženih uzroka dovodi do konačnog razvoja deformacije i njezinog ubrzanog povećavanja.

KAKO LIJEČITI DEFORMACIJU

Jedino efikasno liječenje koje otklanja deformitet je operativno liječenje! Bitno je naglasiti da je kirurgija stopala zahtjevna, traži preciznost i iskustvo operatera, te stoga savjetujemo pacijentima da se informiraju u našoj Poliklinici bilo putem weba ili telefona o mogućnostima liječenja!

Hoće li operacijski postupak spriječiti ponavljanje deformacije? Pravilno odabrana operativna metoda te njena korektna izvedba, jamče uspjeh te sa sigurnošću možemo reći da, ukoliko ispunimo navedene uvjete, ne dolazi do recidiva deformacije.

Nikolina J/artinfoba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17