• LEDA 2

stitnjaca

Štitnjača je važna žlijezda s unutarnjim izlučivanjem čija je glavna uloga proizvodnja i lučenje hormona štitnjače - T4 i T3. Hormoni štitnjače iznimno su važni je imaju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma svih organa i sustava u našem organizmu - kardiovaskularnog, muskuloskeletalnog, reproduktivnog, probavnog, neurološkog, bubrežnog… Štitnjača, žlijezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan utjecaj na brojne tjelesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štitnjače, prema nekim procjenama, viši su od 30 %.
Kako prepoznati poremećaje i kako ih liječiti otkrijte u nastavku teksta. Ne postoji gotovo ni jedan organ ili tkivo u našem tijelu koje nije pod utjecajem hormona štitnjače. Potrebni su za normalni razvoj fetusa i novorođenčeta, a kasnije nadziru metabolizam bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Hormonski učinak T3 je znatno aktivniji, dok T4 ima duži poluvijek te se može prometnuti u T3. Na taj način T4 predstavlja rezervni oblik T3. Među endokrinološkim bolestima, bolesti štitnjače su na drugom mjestu. Procjenjuje se da danas u svijetu boluje ili se liječi od bolesti štitnjače oko 200 milijuna ljudi
Prvi simptomi nepravilnog rada štitne žlijezde, koja se nalazi u vratu ispod Adamove jabučice su oticanje vrata, neobjašnjiv gubitak ili dobivanje na težini (hipotireoza ili hipertireoza), ispadanje kose, kao i promjene u razini energije te raspoloženju. Kako štitna žlijezda kontrolira rad metabolizma, njezin poremećaj može rezultirati i s problemima plodnosti, ali i povišenim krvnim tlakom, oštećenjem srca kao i psihičkim problemima u obliku depresije.

„ Prema procjeni Američkog udruženja kliničkih endokrinologa, najmanje 30 milijuna Amerikanaca ima poremećaj štitnjače, dok kod polovine oboljelih stanje nije dijagnosticirano. Žene su deset puta sklonije problemima sa štitnjačom. „

HIPERTIREOZA – pojačan rad štitnjače
Simptomi: Opća uznemirenost, odnosno pojačani metabolizam organizma, koji se očituje mršavljenjem unatoč dobrom apetitu, zatim nervoza, ubrzani rad srca, česte stolice i opći nemir. Može se javiti i drhtanje ruku, lupanje srca, gubitak daha čak i prilikom odmora te teže podnošenje topline (osoba često stalno ima osjećaj da joj je vruće) i prekomjerno znojenje.
Savjet: Postoje istraživanja koja pokazuju da neke namirnice imaju pozitivan učinak na pretjeranu proizvodnju hormona štitnjače. Među ostalim, to su grah, cvjetača, soja i sojini proizvodi, tamnozeleno lisnato povrće, kurkumin, omega-3 masne kiseline i vitamin C.

 

HIPOTIREOZA – usporen rad štitnjače
Hipotireoza je bolest koja se naizgled lako dijagnosticira i liječi. Usprkos tome, danas se vode brojne diskusije o problemima na koje se nailazi prilikom susreta sa ovom bolešću. Najčešći uzrok primarne hipotireoze je nedostatak joda u prehrani (endemska gušavost) dok je u neendemskim područjima većina hipotireoza uzrokovana kroničnim autoimunim upalnim procesom (Hashimotov tiroiditis). U Hashimotovom tiroiditisu dolazi do infiltracije štitnjače limfocitima. Ostali uzroci hipotireoze su kirurško odstranjenje štitnjače, liječenje hipertireoze radioaktivnim jodom, defekt u proizvodnji hormona štitnjače, tumori. Simptomi se razvijaju postupno i često su nespecifični. Glavni simptomi i znakovi su kroničan umor, bolovi u zglobovima i mišićima, pospanost, otežana koncentracija, bezvoljnost, razdražljivost, opstipacija, porast tjelesne težine, povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida, bradikardija, edemi, suha koža, promuklost, poremećaj menstruacijskog ciklusa.

 

„ Glavni simptomi i znakovi su kroničan umor, bolovi u zglobovima i mišićima, pospanost, otežana koncentracija, bezvoljnost, razdražljivost, opstipacija, porast tjelesne težine, povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida, bradikardija, edemi, suha koža, promuklost, poremećaj menstruacijskog ciklusa. „

 

KADA POSUMNJATI DA NEŠTO NIJE UREDU?
Poremećaj funkcije štitnjače uzrokuje promjenu razine hormona štitnjače koji reguliraju metabolizam. Iz toga proizlazi da bilo koji simptom povezan s ubrzanjem ili usporavanjem metabolizma može biti posljedica nepravilnog rada štitnjače. Simptomi uključuju umor, malaksalost, pospanost, usporene i neredovite cikluse što može otežavati začeće, usporenu probavu kod usporenog rada štitnjače te ubrzan rad srca, ubrzanu probavu, nesanicu, brz i značajan gubitak tjelesne težine, skraćene i bolne cikluse kod ubrzanog rada štitnjače.

KAKO SEBI POMOĆI?
Živimo u vremenu kada je teško naći vremena za pripremu kvalitetne hrane, međutim ipak se treba potruditi voditi zdraviji život. Ne samo zbog štitnjače, nego zbog ukupnog zdravlja. U prvom redu zbog velike dostupnosti brze hrane s izrazito visokim glikemijskim indeksom danas imamo epidemiju pretilosti, dijabetesa i inzulinske rezistencije, čak i u djece i adolescenata.

Osim prestanka pušenja, jedina stvarna preporuka za zdravlje štitnjače je izbjegavati preparate s velikom količinom joda. Jod je sastavni element hormona štitnjače i manjak joda može dovesti do velikih problema.

 

Nikolina J/artinfo.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17