ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

lijekovi tablete

Imate žgaravicu, osteoporozu, visok krvni pritisak ili pak artritis, onda je ovo pravo vrijeme da odvojite dvije minute jer se tekst tiče upravo VAS?!
Zdravstveni stručnjaci svakodnevno naglašavaju da je od iznimne važnosti točan termin uzimanja lijekova, važniji nego što i sami pacijenti mogu pretpostaviti, posebno ako je riječ o bolestima kao što su artritis, osteoporoza ili žgaravica. Naime, vrijeme uzimanja ima utjecaj na djelovanje lijeka! Novo američko istraživanje objavljeno u časopisu Nature, identificiralo je kako su problemi sa srčanom aritmijom češći u jutarnjim satima.

• KADA UZETI LIJEK??
Uz svaki propisani lijek liječnik će vam reći kako ga trebate uzimati, a farmaceut će vam detaljnije objasniti. Za neke je lijekove važno uzmu li se prije, tijekom ili poslije obroka, a za neke ćete dobiti i dodatna objašnjenja, npr. da se nakon uzimanja najmanje pola sata mora ostati u uspravnom položaju (lijekovi za osteoporozu) ili da se tablete ne smiju lomiti.
- Ako na lijeku piše da ga uzimate prije obroka, to ne znači odmah prije niti nekoliko minuta prije, nego 30 minuta prije obroka. To je vrlo važno jer efekti nekih lijekova mogu biti oslabljeni prisustvom hrane ili to može biti povezano sa varenjem.
- Ako pak piše da lijek uzimate poslije obroka, sačekajte pet do 10 minuta, pa tek onda ga popijte. Naime, neki medikamenti mogu iziritirati želudac i usporiti probavu.
- 1 ml – 20 KAPI
- 1 velika, jušna, žlica – 15ml
- Mala, čajna, žlica – 5 ml
- Pod „čašom vode“ se podrazumijeva 150 ml

• MOGU LI S MLIJEKOM ILI GAZIRANIM SOKOM POPITI TABLETU??
NIPOŠTO!!! Lijekovi se piju sa čistom običnom, negaziranom vodom. Potrebno je popiti veću količinu vode (150 ml) kako bi se tableta što prije razgradila i počela blagotvorno djelovati.

 

„Lijek ne smijete prestati uzimati ako se osjećate bolje“

 

Mnogo je onih koji propisanoj terapiji prilaze sa nedovoljnom odgovornošću, a onda, zbog nastalih posljedica, krive ljekara ili proizvođača koji su propisali ili proizveli nešto što nije djelotvorno. Međutim, istraživanja su pokazala nešto sasvim suprotno. Greška je ipak na konzumentima, a rješavanje problema istraživači vide u pravilnom uzimanju lijekova.

• KOJE TABLETE MOGU REZATI NA POLA ILI NA ČETVRTINU?
Tablete se smiju poloviti na polovinu ili četvrtinu, ovisno o potrebi ili dobi osobe koja uzima lijek. Međutim, postoje tablete koje se ne smiju rezati, poloviti, niti dijeliti. Riječ je o film obloženim tabletama i kapsulama.
Rezanjem film obloženih tableta ili kapsula činite negativan postupak iz razloga što se uništava posebna ovojnica oko lijeka i smanjuje djelotvornost. Dakle, ako je tableta u kapsuli ili zatvorena filmom za to postoji opravdan razlog i nemojte pokušavati rezati je jer nećete time dobiti nikakav pozitivan efekt.
Jeste li znali da filmom obložene tablete štite lijek u prolazu kroz kiseli sadržaj želuca, čuvaju od vlage, svijetla i zraka sadržaj lijeka?

 

„Hoćemo li lijek uzeti na prazan ili pun želudac, ovisi o samom lijeku i na to će nas upozoriti ljekarnik i liječnik“

 

Kreme i masti se mažu po koži laganim utrljavanjem, kako bi koža primila u sebe sve pozitivne sastojke iz kreme/masti. Utrljati par minuta kružnim, laganim pokretom omogućiti će brže i blagotvornije djelovanje.

VAŽNI POJMOVI KOJE MORATE ZNATI UKOLIKO PIJETE LIJEKOVE:
- Per os – oralno uzimanje lijekova, na usta (tablete, kapsule)
- Sublingvalno – uzimanje lijekova stavljajući tabletu ispod jezika
- Inhalacijski – uzimanjem lijekova putem pluća (pumpice za liječenje astme)
- Intramuskularno – uzimanje lijeka preko mišića (injekcije)
- Intravenozno – uzimanje lijeka direktno u krvotok (infuzija)
- Rektalno – uzimanje lijeka putem rektalnog otvora (čepići) – ležeći položaj, kako bi crijeva i tijelo bili opušteni, navečer
- Vaginalno – uzimanje lijeka kroz rodnicu (vaginalete)
- Transdermalno – uzimanje lijeka preko kože (masti, kreme)
- Subkutano – uzimanje lijeka djelovanjem ispod kože (inzulin)
- Intraokularno – lokalno uzimanje lijeka preko oka (razne kapi)
- Intranazalno – uzimanje lijeka putem sluznice nosa (kapi)

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17