ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

djeca auto

TRENUTAK ZA DJEČJI KUTAK


Kada su u pitanju naša djeca, sigurnost bi uvijek trebala biti na prvom mjestu, pa tek onda udobnost i ostale karakteristike. Cilj ovog teksta jeste upravo osvještavanje roditelja/braće, sestara/baka i djedova kako da pravilno koriste sjedalicu u kojoj se nalazi dijete i zaštite ga što je više moguće od ozljeda.


Postavljanje sjedalice

Najgora opcija koja može narušiti sigurnost u autu jeste prometna nesreća, međutim kad je riječ o maloj djeci ne mora doći do ozbiljne nezgode kako bi se narušila njihova sigurnost. Anatomske strukture maloga djeteta su nedovoljno razvijene, nije došlo do potpunog srastanja i okoštavanja, mišići su još uvijek slabi i ne mogu dovoljno podupirati dječju glavu, tako da najmanja trzajna povreda može biti pogubna za mališane. Pravilnim postavljanjem sjedalice vi dovodite mogućnost ozljede na minimum.
U nastavku teksta pročitajte kako pravilno pozicionirati sjedalicu.

Dijete na prednjem sjedištu

Roditelje plaše mnoge nepredviđene situacije kao što je iznenadno plakanje djeteta, duda koja je ispala i stoga preferiraju da je sjedalica na prednjem sjedištu kako bi mogli vidjeti što se događa s malim suputnikom. U tom slučaju dijete se stavlja u jaje, u pravcu OBRNUTOM OD SMJERA VOŽNJE, ali s isključenim zračnim jastukom na mjestu suvozača. To jednostavno možete napraviti na tabli ispred suvozača, tamo gdje vam piše airbag. Međutim, premda zakon dozvoljava upotrebu jajeta na prednjem sjedalu, beba pored vozača može odvlačiti pažnju s ceste, što put čini nesigurnijim. S druge strane, to suvozačko mjesto je i najugroženije jer kad dođe do neke opasne situacije, svatko od nas instinktivno reagira tako što smota upravljač ulijevo, postavljajući prednju desnu stranu automobila najizloženiju udaru.
Najsigurnije mjesto za sjedalicu je zadnje sjedište automobila. Kod kupnje sjedalice za dijete najveću pažnju, pored kvalitete, treba obratiti na sigurnost. Sjedalice su kategorizirane po težini djeteta i to tako da se tzv. jaje sjedalica iz grupe "0" primjenjuje već od samog rođenja kod svake vožnje automobilom. Potrebno je obratiti pažnju na montažu sjedalice, dobro učvrstiti remene, osloboditi dijete suvišne odjeće i po mogućnosti biti uz dijete prilikom vožnje. Prilikom stavljanja djeteta u sjedalicu važno je da mu bude udobno, da nije okrenuto više na jednu stranu te da mu leđa budu priljubljena uz stražnju stranu sjedalice. Kod vezanja sigurnosnim pojasom potrebno je uhvatiti pojaseve koji stoje djetetu iznad ramena te ih izravnati tako da ni u jednom dijelu ne budu savinuti ili preklopljeni. Dijete bi trebalo ostati u sjedalici koja se postavlja na zadnjem sjedištu u smjeru obrnutom od smjera vožnje, dok je ne preraste po tjelesnoj masi i visini. Djetetovo tjeme ne smije biti manje od 2 cm ispod naslona sjedalice, dok duljina djetetovih nogu nije važna. Dijete se ne smije premještati u sjedalicu koja se postavlja u smjeru vožnje dok ne dostigne barem 10 kg mase i dok ne može samostalno ustati.


Kako pravilno vezati dijete

Dijete uvijek vežite u sjedalicu prema uputama proizvođača: provucite pojas kroz utore, zakopčajte pojas i zatvorite tako da priliježe uz djetetovo tijelo. Uvijek provjerite da donji dio pojasa leži nisko preko zdjelice, a gornji preko ključne kosti i sredine ramena. Prilikom vezanja koristite pravilo "povuci - klik - veži. Da bi se spriječilo isklizavanje djeteta izvan pojasa, trake pojasa trebaju biti dovoljno zategnute. Između trake pojasa i djetetovog ramena smije biti prostor debljine jednog prsta.

Najsigurnija vožnja za vaše dijete je svakako vožnja u testiranoj i provjerenoj autosjedalici. Iako se na prvi pogled čini da je cijena autosjedalice možda visoka, treba se uvijek prvo upitati ima li sigurnost djeteta cijenu.

 

„Iako se na prvi pogled čini da je cijena autosjedalice možda visoka,

treba se uvijek prvo upitati ima li sigurnost djeteta cijenu


Rabljene sjedalice


• Autosjedalice koje su bile u sudaru ne bi se smjele upotrebljavati.
U suprotnom, postoji mogućnost da je autosjedalica oštećena, čak i ako šteta nije vidljiva. Dovoljno je da plastika autosjedalice sasvim malo napukne pa da to uzrokuje njezino raspuknuće pri sudaru.
• Tražite od prijašnjeg vlasnika kompletne upute proizvođača autosjedalice. Bez njih ne možete biti sigurni da ste je pravilno postavili i vezali svoje dijete te je li autosjedalica primjerena dobi vašega djeteta.
• Provjerite opće stanje autosjedalice. Vidite ima li napuknuća u plastici, je li pojas u dobrom stanju ili je izlizan, poderan, zarezan? Provjerite upute proizvođača autosjedalice kako biste se uvjerili da imate sve potrebne dijelove, uključujući i kopču za fiksiranje pojasa automobila. Ako neki dijelovi nedostaju, stupite u kontakt s proizvođačem kako biste ih nadomjestili prije uporabe autosjedalice.
• Preporučuje se da se autosjedalice starije od šest (najviše osam) godina ne upotrebljavaju. Obično u tom razdoblju oslabi plastika od koje je autosjedalica izrađena, a mogu i oslabjeti sigurnosni mehanizmi, što može smanjiti njezinu učinkovitost pri sudaru. Također, sjedalice koje su starije od osam godina ne zadovoljavaju trenutačni standard sigurnosti.

 

Nikolina J

 

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17