ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Počela kampanja

Otvaranje kampanje Iskljucimo nasilje

UN Women BiH od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, u suradnji s partnerima provodi kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno".

Aktivnosti su dio globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

U fokusu ovogodišnje kampanje u BiH je utjecaj pandemije COVID-19 na porast nasilja nad ženama i djevojčicama. Uz to, kampanja ističe važnost osiguravanja nesmetanog pristupa uslugama podrške preživjelima nasilja, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, s posebnim fokusom na medije.

Početak kampanje obilježen je online događajem na kojem su uvodne riječi održali ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti i predstavnik UN Women u BiH David Saunders.

Ambasadorica Strömquist navela je da je u vremenu krize važno da osiguramo da žene i djevojčice dobiju prijeko potrebnu podršku i zaštitu, te da će nastaviti podržavati rad na sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini.

Saunders je izjavio da nas je kriza prouzrokovana pandemijom sve natjerala da prakticiramo fizičku distancu i da ostanemo kod kuće, a kao rezultat nasilje u porodici se povećalo.

- Sigurne kuće nastavljaju podržavati žene i djevojčice kojima je potrebna pomoć u krizi; osoblje je preopterećeno i riskira vlastite živote da pomogne drugima. Ponosni smo na to što UN Women radi sa lokalnim pružaocima usluga iz općina i nevladinih organizacija, koji ulažu trud da podrže svaku ženu i djevojčicu suočenu sa nasiljem u porodici. Sve preživjele moraju dobiti pomoć koju trebaju i zaslužuju, pogotovo u vremenu krize. Nasilje nikada nije prihvatljivo - rekao je Saunders.

U okviru događaja održana je panel diskusija "Utjecaj pandemije COVID-19 na nasilje nad ženama" a jedan od zaključaka bio je da svi članovi društva - vladin, nevladin i privatni sektor, te mediji, igraju važnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te da svi trebaju djelovati zajedno kako bi privatni i javni prostori bili sigurni za žene i djevojčice.

Kampanja će biti realizirana i na društvenim mrežama UN Women u BiH – Facebooku, Twitteru i Instagramu, gdje će predstavnici/e nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice poslati snažne poruke radi podizanja svijesti o nasilju nad ženama i djevojčicama u vrijeme pandemije COVID-19 uz moto #isključimonasilje.

Također, u sklopu kampanje bit će realizirana bliska suradnja sa lokalnim medijima iz 11 bh. općina radi podizanja svijesti o nasilju nad ženama na lokalnom nivou, i jačanja kapaciteta medijskih stručnjaka/inja za odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju, priopćeno je iz UN Women.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17