ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
FOTO

trebinje noc renata

Grad sunca, grad prilika ili platana, grad prepoznatljiv po svojoj gostoljubivosti ali definitivno grad vrijedan posjete što pogotovo ove godine potvrđuju i brojke jer ovaj skoro mediteranski grad trenutno obara sve turističke rekorde. Udaljen od mora svega 20 kilometara, Trebinje u suncu uživa više od 260 dana u godini, čime spada među najtoplije gradove u Europi.

Osim klime i značajnih lokacija u gradu poput manastira Tvrdo,  Kamenog i Arslanagića mosta, muzeja i brojnih manastira, trenutno turiste ponajviše privlači "Grad Sunca" ogroman kompleks koji nudi tematski hotel, tematske zabavne parkove poput onog sa dinosaurima ali i najpoznatiji aqua park.

 Osam hektara hercegovačkog krša je oplemenjeno izgradnjom Aqua Parka Sunčana vrela i Dino Parka sa adrenalinskim i zabavnim sadržajima, koji su za samo pola sezone, još prije tri godine kada je kompleks otvoren, uspjeli primiti preko 2000 posjetitelja na dnevnom nivou.

20200905_152632.jpg

IMG_7210.JPG

Trebinje, grad prilika

Trebinje je najjužniji grad Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Nalazi se u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Nadmorska visina urbanog dijela grada je oko 275m.  Nalazi na značajnoj raskrsnici puteva, a udaljeno je od Dubrovnika 27 km, od Mostara – 115, Banja Luke -360, Nikšića – 70, Podgorice – 120, Herceg Novog – 38, Sarajeva – 230, Beograda – 480 km.

 Prema posljednjim procjenama, Trebinje ima oko 32000 stanovnika, od čega, više od 75% živi u urbanom dijelu opštine. Na teritoriji grada nalaze se tri granična prijelaza: dva sa Crnom Gorom (prema Nikšiću i Herceg Novom) i jedan sa Hrvatskom (prema Dubrovniku).

IMG_7206.JPG

 

Područje grada je veoma bogato prirodnim potencijalima (umjerena klima, voda, sunce, vjetar, ljekovito bilje i dr.) koji još uvijek nisu dovoljno iskorišteni. Gospodarstvo Trebinja najvećim dijelom se oslanja na elektro-energetski sektor i jednim dijelom na prerađivački sektor. U posljednje vrijeme se daje prednost intenzivnom razvoju poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i razvoju turističke ponude i poduzetništvu u turizmu, s obzirom kako grad za ove dvije grane ima značajne komparativne prednosti u odnosu na druga mjesta i nedovoljno iskorištene potencijale.

Bogato kulturno-povijesno nasljeđe, klima i povoljan geografski položaj, značajno su uticali da u projekciji budućnosti razvoja Trebinja turizam zauzme posebno strateško mjesto.

Bogata ponuda

Naročitu pažnju brojnih turista, osim gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks od šesnaest stoljetnih platana – ljetnu baštu, jedinstvenu na prostoru čitave bivše Jugoslavije. Tu je i vojno utvrđenje s početka 18. stoljeća, današnji Stari grad, ili Kastel, sa svojim uskim uličicama, voltovima, kapijama i starinskim kamenim zdanjima, Osman-pašinom džamijom, Muzejom Hercegovine, brojnim kafićima, restoranima i buticima.

IMG_7177.JPG

IMG_7188.JPG

Rijeka Trebišnjica, najduža ponornica u Europi, dijeli Trebinje na dva dijela. Trebišnjica je, prema kazivanju brojnih građana i posjetitelja, rijeka neobične ljepote i čistoće. Na njenoj desnoj obali u Policama, pored Perovića (Arslanagića) mosta smještena je crkvica kraj koje je sahranjen trebinjski župan Grd. Vlastelin Grd leži pod najstarijim poznatim stećkom u čitavoj BiH.

U Trebinju i njegovoj okolini su i neki najpoznatiji srednjovjekovni manastiri. To su: manastir Svetog Petra i Pavla u Crnču, odnosno Petrovom polju, Zavala na obodu Popovog Polja, Tvrdoš sa sjedištem Zahumsko-hercegovačke i Primorske eparhije. Manastir Duži (udaljen 12 km od grada) je bio negdašnje sjedište Eparhije, a u 19. st. sjedište ustaničkog stožera Luke Vukalovića i Mića Ljubibratića.

U Gradskom parku smješten je Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg. U Mostaćima je Crkva Svetog Klimenta, značajan kulturno-povijesni spomenik. U samom srcu grada, nalazi se katolička katedrala, izgrađena početkom 20. stoljeća. U dnu Petrovog polja nalazi se Pavlova pećina, svojevrsno stjecište hodočasnika i mjesto gdje je, prema predanju, Sveti Pavle, na svom putu za Rim, jedno vrijeme propovijedao.

20200906_105159.jpg

Na Crkvini iznad Trebinja nalazi se, po ljepoti već čuvena, Hercegovačka Gračanica, zadužbina Branka Tupanjca, ktitora i izvršitelja Dučićevog testamenta. U ovoj crkvi, prema Dučićevoj želji, počivaju pjesnikovi zemni ostaci. U Popovom polju, u Mrkonjićima, nedaleko od Trebinja, na temeljima rodne kuće svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, stoji novoizgrađeni hram.

U Policama, u Brankovini, nalazi se jedna od najbolje očuvanih srednjovjekovnih kula u Hercegovini – Kula Brankovića, tvrđava djeda ili oca Vuka Brankovića. Gradske obale Trebišnjice spajaju tri mosta – dva kamena i jedan betonski. Najstariji je most Perovića (Arslanagića) – djelo neobične arhitektonske vještine i ljepote.

Na putu za Bileću je manastir Dobrićevo, vrijedan spomenik kulture sa freskama koje su, najvjerojatnije, ili djelo posljednjeg velikog vizantijskog živopisca Georgija Mitrofanovića, ili nekog od njegovih najboljih učenika.

Turističku ponudu grada dopunjuju izletišta nadomak grada – Jazina, Ubla, Lastva, Studenac, brojni restorani sa ljetnim baštama, hoteli, moteli i drugi smještajni kapaciteti. Značajnu ulogu u promociji Trebinja kao turističkog centra ima Turistička organizacija Trebinje.

20200906_102224.jpg

 

Brdo Crkvina

Brdo Crkvina predstavlja najposjećeniji lokalitet Istočne Hercegovine, sa crkvom Blagovještenja, u kojoj je sahranjen najčuveniji Trebinjac Jovan Dučić, prekrasno uređenim platoom oko crkve, Vladičanskim dvorom, amfiteatrom i ugostiteljskim objektom koji pruža sadržaje i za zabavu najmlađih.

U okviru kompleksa Crkvina nalazi se i Vladičanski dvor koji u svom sastavu ima Galeriju ikona sa ikonopisačkom radionicom, kao i prostor predviđen za likovne izložbe, projekcije multimedijalnih sadržaja, a pogodan je i za književne večeri i sve vrste prezentacija i promocija.

20200906_102549.jpg

Manastir Tvrdoš

Manastir Tvrdoš je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice i podignut je na stijenama mjesta Tvrdoša, kraj desne obale rijeke Trebišnjice, na 4 kilometra zapadno od Trebinja. Govoreći o Tvrdošu, povjesničari kažu kako je to manastir "iz srednjeg vijeka" i da je poznat kao Trebinjski manastir. Međutim, po narodnom predanju koje je relativno kasno zapisano, Tvrdoški manastir je osnovao Sv. car Konstantin i majka mu Jelena, a zatim je, pošto bješe srušen i zapustio, postao zadužbina kralja srpskog Milutina, krajem XIII ili početkom XIV vijeka. Temeljnu obnovu 1509. godine izvršio je mitropolit Trebinjski Visarion I.

IMG_7260.JPG

IMG_7270.JPG

Rodna kuća Svetog Vasilija Ostroškog

U Mrkonjićima, u Popovom polju, imaju dve crkve a jedna nosi svečevo ime - i koja je, podignuta, ako ne baš potpuno, a ono barem dijelom na ostacima kuće u kojoj je svetac rođen, 28. prosinca 1610. godine pod svjetovnim imenom Stojan Jovanović.

 

IMG_7288.JPG

IMG_7285.JPG

Tko je gradio Arslanagića most?

Rušen, krpljen, potapan, rastavljan, pa opet sastavljan...

IMG_7241.JPG

 

„U našoj zemlji malo je mostova koji se ljepotom linija i maštovitošću oblika, mogu s njim porediti. Višegradska ćuprija na Drini je mnogo veća i za ekonomsku istoriju znatno značajnija, čuveni most na Neretvi u Mostaru vidno je smjeliji u konstrukciji i kao duga vitak, ali je trebinjski skladniji, bogatiji po oblicima, slikovitiji. U istoriji našeg graditeljstva on ima vrlo ugledno mjesto i poseban značaj u balkanskoj arhitekturi XVI vijeka.“ Ovako je o Arslanagića mostu još prije pola vijeka pisao Vojislav J. Đurić u beogradskoj Politici

„Zna se dosta, ali uglavnom pogrešno. Recimo, za Arslanagića most pogrešno se tvrdi da ga je sagradio Mehmed-paša Sokolović. Istina je da je Mehmed-paša napravio most na Trebišnjici, kao zadužbinu za svog rano preminulog sina, ali su taj most – postoje istorijski podaci – odnijele vode vrlo brzo, već nakon nekoliko godina. Ranije, kad bi Trebišnjica 'pomahnitala'..., piše radiotrebinje--> Most o kojem su nas pogrešno učili

118916489_628457181189073_464949978679885909_n.jpg

 

Sve ovo samo je mali dio ogromnog šarma koje Trebinje ima i koji vas, bez obzira za koji razlog posjete da se odlučite, vas neće ostaviti ravnodušnim!

 

Foto Renata H/Artinfo.ba

 

 • 20200905_113840
 • 20200905_152040
 • 20200905_170825
 • 20200905_172155
 • IMG_7130
 • IMG_7147
 • IMG_7163
 • IMG_7164
 • IMG_7183
 • IMG_7186
 • IMG_7187
 • IMG_7193
 • IMG_7195
 • IMG_7202
 • IMG_7236
 • IMG_7237
 • IMG_7253
 • IMG_7259
 • IMG_7269
 • IMG_7281

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17