OSNOVNE KARAKTERISTIKE

masline ulje

Maslinovo ulje je jedna od namirnica koja se najčešće krivotvori, a mi za vas otkrivamo osnovne odlike koje ekstra djevičansko maslinovo ulje treba imati.

Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u gotovo svim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća.

Može poslužiti i kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica. Prilikom sljubljivanja maslinovog ulja i hrane aroma i snaga ulja mora biti usklađena s ostalim sastojcima. Pritom blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija ulja pristaju bolje uz primjerice gorko povrće kao što je radič i rukola. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje na već gotova jela ili se koristiti u spremanju slastica.

„U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Oleinska ili uljna kiselina podiže nivo dobrog kolesterola - HDL-a.“

KAKO PREPOZNATI PRAVO MASLINOVO ULJE

Kad je u pitanju maslinovo ulje, treba obratiti pozornost na miris, vrstu pakiranja i, ono najvažnije, okus. Iznenađujuće, boja ili odraz kojeg ekstra djevičansko ulje ima u odnosu na svjetlost, ne igra nikakvu ulogu jer će i mješavina suncokretovog ili sojinog ulja s maslinovim uljem poprimiti zelenu boju, a promijeniti miris i okus.

Oslonite se na svoja osjetila i isprobajte maslinovo ulje prije nego kupite litru lažne mješavine. Miris maslinovog ulja može vas podsjećati na travu, voće ili razne biljke, a najvažnije osjetilo za prepoznavanje pravog maslinovog ulja je ipak – okus. Zbog specifičnog, intenzivnog okusa, maslinovo ulje je nadaleko prepoznatljivo i teško da se nekoga možete prevariti miješajući ga.

Postoji i jednostavna metoda za provjeru mirisa i okusa. Ulijte maslinovo ulje u staklenu čašu za žestoko piće. Jednom rukom zatvorite ulje, a u drugoj ruci držite čašicu, kako bi se ulje ugrijalo. Držite barem jednu minutu, zatim maknite ruku i pomirišite. Ako osjetite miris voća ili orašastih plodova, primjerice rajčica i badema, ili intenzivan miris poput rikule, znači da se radi o kvalitetnom i čistom ulju. S druge strane, ako primijetite miris koji podsjeća na vosak, vino (odnosno ocat) ili neutralan miris, znači da se radi o mješavini ulja, odnosno da to nije prirodno maslinovo ulje.

Nakon toga popijte malo ulja, zadržite ga kratko u ustima pa progutajte. Ako ima intenzivan okus, poput biljke, to znači da je ulje čisto. Isto tako, ako se prilikom gutanja zakašljete, to je odličan dokaz da se radi o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju jer gorkasto ulje nadražuje grlo.

 

„Mora mirisati po zrelom ili zelenom voću, povrću, travama, herbama. Zatim pikantnost - može biti manje ljuto, više ljuto, tj. pikantno. Treće je gorčina. Može gorčina biti i ružna, onda je to mana. "

 

ŠTO NAM OTKRIVA DEKLARACIJA

Deklaracije nam mogu pružiti mnoštvo informacija o samom proizvodu, pa tako kod ekstra djevičanskog maslinovog ulja možemo primjerice saznati zemljopisno područje u kojem su masline ubrane i u kojem se nalazi objekt u kojem su te masline prerađene u ulje. Ako su masline ubrane u jednoj, a prerađene u drugoj zemlji i to mora jasno pisati na deklaraciji. Ponekad na deklaraciji ekstra djevičanskog maslinovog ulja zna pisati navod "prvo hladno prešanje“ što otkriva ulje dobiveno pri temperaturi prerade nižoj od 27°C prvim mehaničkim prešanjem maslinovog tijesta (homogena smjesa koja se dobiva mljevenjem i usitnjavanjem ploda masline) hidrauličnom prešom. Navod "hladni postupak“, pak, otkriva maslinovo ulje dobiveno pri temperaturi prerade nižoj od 27°C procjeđivanjem ili centrifugiranjem maslinovog tijesta.

ČUVANJE MASLINOVA ULJA

Kako bi se očuvala kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja veliku pažnju valja posvetiti njegovom čuvanju. Tako bismo prije svega trebali preferirati ulja koja su pakirana u tamnim staklenim bocama ili u ambalaži koja štiti ulje od promjena uzrokovanih svjetlom. Vrijedi ih čuvati na tamnom mjestu na temperaturama od 16-20°C. Najbolje je ulje upotrijebiti najkasnije unutar 12 ili najviše 24 mjeseci nakon punjenja.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17