• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

Izbjegnite bankrot

bozic pokloni

 

 Božić se smatra blagdanom mira, obiteljskog zajedništva i sreće. Ipak, za mnogo ljudi to je stresno razdoblje. Kako ove dvije činjenice idu zajedno, pitate se? Za većinu toga sami smo krivi. Bliže se blagdani i mnogi od nas već planiraju budžet za božićne poklone. Međutim, taj budžet najčešće debelo prekoračimo, pa smo u siječnju na financijskoj dijeti ne znajući na što smo sve točno novac potrošili.Tri su glavna uzroka stresa u božićno vrijeme. To su financijski i vremenski pritisak, nerealna očekivanja kako će naša obitelj funkcionirati savršeno za Božić (baš kao filmske obitelji iz onih starih filmova o Božiću), ali i prisjećanje na stvari koje smo ostvarili u godini koja je iza nas.

SAVJETI ZA UŠTEDU

1. NAPRAVITE POPIS - napravite popis stvari koje planirate kupiti. Najbolje je napraviti jedan popis s onim nužnim stvarima (primjerice hrana, potrepštine za kolače, pokloni za užu obitelj i najbliže prijatelje) i jedan popis s opcionalnim stvarima (ukrasi, slatkiši, pića, pokloni za širu obitelj, poznanike, kolege i slično). Ono što se nalazi pod "nužno" kupite, a s onim što se nalazi pod opcionalno kalkulirajte - vidite što ćete kome kupiti, treba li vam slatkiša onoliko koliko ste isprva zamislili i slično te tu "režite" budžet. Držite li se zapisanog, izbjeći ćete impulzivno kupovanje.

2. SEBI NAJMANJE - Zlatno je pravilo božićnog šopinga, ako želite uštedjeti, da uštedite na sebi. Naravno da si s vremena na vrijeme želite nešto priuštiti, ali imajte na umu činjenicu da je Božić vrijeme darivanja, prvenstveno drugih. Uostalom, kako vi kupujete članovima obitelji i prijateljima, tako će i oni vama, stoga ćete svakako i vi nešto dobiti. Zato čašćenje sebe ostavite za druge mjesece u godini, a tijekom blagdane trošite na druge (i pritom ne pretjerujte - i jedan je dar dovoljan za svakoga). „Naime, neposredno prije Božića pod većim ste stresom jer još toliko toga trebate kupiti i obaviti, pa ćete, umjesto da ciljano kupite stvari koje ste odredili, kupovati sve što vam se svidi "na prvu", i tako ćete, u većini slučajeva, proći skuplje.“

3. POTRUDITE SE NAPRAVITI SAMI DAR - Mnogi će više cijeniti osobno izrađene poklone od kupljenih, a vama je to odlična prilika za uštedu. Sve što vam treba je malo mašte i vremena da nešto napravite. Zašto ne biste nekomu izradili božićni vijenac za vrata ili stol? Ili možete ispeći kolače i kekse te ih pokloniti lijepo umotane u celofan. Možete izraditi i personaliziranu knjigu s receptima ili pak neki ukras za kuću. Odličan poklon mogu biti i ručno izrađene kuglice za bor - sve ovisi o vašoj mašti i kreativnosti.

4. BUDITE REALNI - Ako ove godine nemate novce za poklone ili ih ne želite kupovati, recite to obitelji i prijateljima. Razumjet će jer su i oni u sličnoj situaciji. Skup poklon nije jedini način da pokažemo svoju ljubav.

5. NE KUPUJTE U ZADNJI TRENUTAK - učinite to već početkom prosinca. Napravite listu božićnih poklona i ne čekajte da vas u trgovini uhvati inspiracija jer biste mogli tamo provesti cijeli dan.

A ako nemate inspiraciju što pokloniti nekome za Božić a da pri tome ne potrošite brdo novca skoknite do našeg članka TOP 7 IDEJA ŠTO POKLONITI DRAGOJ OSOBI ZA BOŽIĆ i olakšajte si muke.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17