ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

odluka2

Na važnim životnim raskrižjima najbolje ćemo proći ako postignemo i njegujemo zdravu ravnotežu između logike, uma i intuicije... 

 

Povezuje svjesni i nesvjesni dio psihe

Intuicija se u psihologiji definira kao tjelesni osjećaj koji većina ljudi doživljava u trbuhu. Kratko se javlja u svjesnosti, u obliku bljeska, a osoba nije u potpunosti svjesna svih racionalnih razloga za njegovu pojavu.

To je proces koji nam daje sposobnost da nešto spoznamo bez uključivanja svih funkcija svjesnosti, kao što su logika, analitika, percepcija pet osjetila itd., te povezuje svjesni i nesvjesni dio naše psihe.

Prije nekih stotinu godina znanost nije bila svjesna postojanja nesvjesnoga, a današnja istraživanja pokazuju da je samo 20 posto sive mase mozga uključeno, tj. posvećeno svjesnim mislima, dok je 80 posto posvećeno nesvjesnim mislima.

 

Najbolje odluka donesena je suradnjom racionalnog i intuitivnog

To je znanstveni dokaz koji podržava stav većine psihoterapijskih škola i pravaca da je veoma važno biti povezan s mudrošću koja je uskladištena u nesvjesnome, a intuicija je zbog toga bitna jer je jedan od načina koji nam omogućavaju pristup nesvjesnim sadržajima.

Stoga su najbolje životne odluke donesene uključivanjem intuitivnih saznanja i uvida u racionalnu analizu pro et contra argumenata u vezi s danom odlukom. Drugim riječima, na važnim životnim raskrižjima najbolje ćemo proći ako postignemo i njegujemo zdravu ravnotežu između logike, uma i intuicije.

 

Ako je to tako, kako ćemo najbolje razviti intuiciju? Evo nekih prijedloga:

Zaustavljajte monologe svog unutarnjeg kritičara. To je onaj glas u vašoj glavi koji vam, prilikom donošenja važnih odluka, govori kako je glupo vjerovati osjećajima iz trbuha ili da ste suviše glupi ili naivni i nikad nećete postići ovo ili ono. Unutarnji kritičar je unutarnji glas neke odrasle osobe iz vašeg života koja je stalnim kritikama podrivala vaše samopouzdanje i intuitivnost. Zato kao odrasla osoba, odgovorna za svoj život, donesite odluku i, što je još važnije, pridržavajte je se kako biste isključili tog unutarnjeg neprijatelja u svojoj svjesnosti.

Njegujte vrijeme u svom životu kad ćete biti sami sa svojim mislima (ili se za to vrijeme izborite među brojnim obavezama koje imate ili ste uvjerili sebe da ih imate). Veoma je važno da to vrijeme ne bude ispunjeno televizijom, glazbom, društvenim mrežama ili bilo kakvom vanjskom bukom. Trebate biti sami i u tišini, bez raznih vanjskih ometanja, i baviti se svojim unutarnjim misaonim procesom. To ne podrazumijeva planiranje što biste mogli skuhati za ručak ili kako ćete završiti gomilu zadataka na poslu.

Bavljenje unutarnjim misaonim procesom podrazumijeva usmjeravanje na ono što nam se u obliku slika javlja kad sebi postavimo pitanja tipa Je li za mene dobro da dam otkaz na poslu ili usvojim neki novi hobi? i slično. Važno je znati da intuicija govori jezikom nesvjesnoga, a to su slike. Ona ne govori riječima, pa ako to budete očekivali, silno ćete se razočarati.

 

 

 

artinfo.ba | preuzeto sa portala sensa.hr

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17