ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

NASLOVNA

 

Opet ja o gorućoj temi, plastici. Bljuv. 

Znam da ju je nemoguće u potpunosti izbjeći, ali hajde da napravimo jedan izazov. Izazivam sama sebe, a možete i vi sebe, na volju vam je. 

Postoji milijun načina kako da uspješno izbjegavamo plastiku i jednokratnu ambalažu u velikoj mjeri. Sve što je potrebno je konstantna svijest o tome i prvi zadatak uspješno svladan. 

Znate ono, tjedan dana da vam pređe u naviku, mjesec dana u stil života. E pa, nadati je se ovom posljednjem kroz period od mjesec dana. Znate da sve postaje lakše s vremenom. 

Ovog puta plastične vrećice nećemo spominjati, jer smo riješili da su BIG NO NO! 

I nemojte reći, to moje je neznatno za okoliš, ja sam samo kap u moru. OOO ne, tako kažemo i za izbore i za sve oko čega nam se ne da poduzeti ništa, pa kasnije kukamo. 

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu, kratko i jasno. 

 

Lista sastojaka potrebnih za plastic free mjesec:

1. Čitajte oznake na ambalaži

Mislim da ste zamjećivali svi one oznake na etiketama ili dnu plastične ambalaže. One trokutaste strelice i broj od jedan do sedam, unutar trokutića. Jeste? E sada, što one znače?

Najgora vrsta plastike je: #3 – Polyvinyl Chloride ili PVC. Ekstremno toksična plastika, koja uključije aditive, poput olova, ftalata. Najčešće je korištena u izradi dječjih igračaka, plastičnih teglica i za plastičnu ambalažu, najčešće kečapa, umaka i sl. 

#6 – Polystyrene, koji sadrži stiren, toksin koji utiče na mozak i nervni sustav. Stiren se upotrebljava za proizvodnju stiropora, jednokratno posuđe, posuđe ''za van'' koje koriste restorani, plastični pribor za jelo. 

#7 – Polycarbonate/ostala kategorija. Sadrži ozloglašeni BPA (Bisphenol A) i najčešće se nalazi u ambalaži koja uključuje i metal, npr. plastični poklopci na limenkama, plastične boce sokova i pića, boce vode, dječje bočice. 

Izbjegavajte ove oznake i koristite se alternativom.

 

SLIKA1

 

2. Koristite ambalažu koja nije načinjena od plastike

Vjerovali ili ne, voda iz pipe je pitkija od one koja se napunila kemikalijama dok je stajala na policama supermarketa. Ako živite u mjestu u kojemu voda iz pipe i nije baš za piće, vrijedi uložiti bokal sa filterom za vodu ili filter za slavinu. Dugoročno je jeftinije od kupovanja boca vode, a daleko bolje za okoliš. U današnjem vremenu, kada imate kupiti milijun 'fensi šmensi' boca za vodu, prava je šteta da kupite vodu u marketu, umjesto da ponesete od kuće u svojoj preslatkoj boci.

 FLASE

 

 

Ručak na posao možete ponijeti u staklenoj teglici ili limenim posudama koje se slažu jedna na drugu. Ako volite slamke, postoje one od nehrđajućeg čelika, možete jednu koristiti zauvijek. Vrećica za sendvič/ imate kupiti preslatke od pamučnog materijala, koju operete u perilici. Lagane mini, pamučne vrećice od materijala poput gaze možete nositi sa sobom u supermarket i u njima vagati voće, neznatnu težinu će dodati na vagu, bez brige, ili izvagajte voće i povrće prije ubacivanja u vašu vrećicu.

VREĆICE

 

3. Kupujte na pultovima i u rinfuzi

Toliko toga možete naći na pultu supermarketa. Radije odaberite vaš omiljeni sir, izrezan umotan u papir na pultu, nego nekoliko kriški istog, narezanog i umotanog u plastičnu ambalažu u hladnjacima. Isto vrijedi i za salame, kobasice... Sve više i više trgovina ima spomenutu opciju. Uštedjeti ćete novca na ovaj način i izbjeći još jedan nepotrebni komad plastike u kanti za smeće. Također meso, piletina i ostalo. Sve što kupite u rinfuzi, možete donijeti vlastitu ambalažu, možda ćete naići na nekoliko zakolutanih očiju, ali uskoro ćemo se baviti svi ovime. Kad vam kažem

 

4. Izbjegavajte instant smrznutu hranu.

Instant smrznuta hrana je umotana u toliko slojeva ambalaže, da je stvar zaprepašćujuća. Najprije, hrana dođe često na stiropornoj posudi, koja je omotana plastičnom folijom. Na kraju imate kartončić, koji je nerijetko presvučen plastičnim slojem. Ehh….

 

5. Izbjegavajte non-stick posuđe za kuhanje

Zašto biste izlagali sebe i obitelj otrovima koje ispuštaju ovakve prste posuđa kada se zagriju. Pogotovo ako imate posuđe sa očtećenom površinom teflona. Izbacite to zauvijek. Zamijenite non- stick posuđe onim od lijevanog željeza, nehrđajućeg čelika ili bakra.

 

6. Pravite vlastite umake i začine

Kada jednom započnete, uvijek ćete praviti svoju majonezu, kečap, umak od rajčice ili smrzavanje sezonskog voća i povrća. U jednom mahu se možete opskrbiti za cijelu godinu. Kiseljenje i zimnica, uradite sami. Zašto kupovati kisele paprike stalno, kada možete brzo i lako sve u svom domu. I jeftino.

 

7. Neka vam soda i bijeli ocat postanu najbolji prijatelji

Soda bikarbona, koju kupujemo jako jeftino u velikim količinama i bijeli ocat, neka postanu vaše višenamjensko sredstvo za čišćenje. Puno zdravija, jeftinija i izuzetno efikasna alternativa različitim proizvodima za čišćenje. Recepata na internetu imate mali milijun. Od prirodnih dezodoransa, dezinficijenata, za pranje posuđa, šamponi, omekšivači. Opskrbite se sa ova dva proizvoda i sa puno esencijalnih ulja i jedna stara boca sa raspršivačem. Učinite uslugu svom džepu, okolišu i najbitnije, svom zdravlju i zdravlju vaše obitelji

 

SLIKA4

 

8. Koristite kruti sapun.

Znate li da kruti šampon možete pronaći u nekim trgovinama i bez ambalaže. Pa čak i ako se skupila prašina na njega, na polici, to je ipak sapun. Stavite ga pod vodu i sve ode. Sapun koristite umjesto pjene za brijanje, nećete vjerovati koliko je efikasan u tu svrhu. Prirodne proizvode za pranje rublja na bazi krutog sapuna možete naći na internetu i mnogo toga. A jedan konad krutog sapuna traje daleko duže od onog u tekućem obliku ili u obliku gela. 

Neki brendovi, poput Lusha imaju sve u krutom obliku i bez ambalaže. Pa tako možete naći krute šampone i regeneratore, balzame za tijelo, gelaste sapune u limenim ambalažama koje skupljate, pa im vraćate natrag i tako ukrug. Ne želim zvučati poput reklame, ali ako baš pazite na detalje, kod njih ćete naći i ruževe bez ambalaže, pudere i milijun drugih stvari. Kupite jednom ambalažu i koristite je stalno.

SLIKA5

 

Za kraj: Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.

 

artinfo.ba | NP

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17