ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

IKEA2

 

Zagađeni zrak na otvorenom, posebno u velikim gradovima, ali i loša kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima ozbiljno ugrožavaju zdravlje čovjeka. Iz tvrtke IKEA stiže rješenje - zavjese koji pročišćavaju zrak...

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 90 posto ljudi diljem svijeta udiše zagađeni zrak, što - prema procjenama - uzrokuje tri milijuna smrtnih slučajeva svake godine. Nečisti zrak, naime, pridonosi pojavi srčanog udara, bolesti srca, dišnih puteva i raka. Nečisti zrak u zatvorenim prostorima uzrokuje daljnjih 4,3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Na nekim mjestima u svijetu, zagađenje je pet puta veće unutra nego vani.

IKEA se stoga obvezala da će pridonijeti svijetu čistog zraka aktivno smanjujući onečišćujuće tvari u zraku te omogućiti ljudima da pročiste zrak u svojim domovima. Gunrid zavjesa za pročišćavanje zraka novi je korak na tom putu.

„Po meni, važno je raditi na proizvodima koji su bitni ljudima i koji uistinu rješavaju problem. Vjerujem da svatko zavrjeđuje udisati čisti zrak,” kaže Mauricio Affonso, programer proizvoda tvrtke IKEA.

„Zapitali smo se, kako možemo popraviti kvalitetu zraka u kući, možemo li upotrijebiti tekstil da pročistimo zrak”, kaže Mauricio koji je zajedno s timom inženjera, dizajnera i stručnjaka, te u suradnji sa sveučilištima u Europi i Aziji, osmislio tehnologiju za pročišćavanje zraka u zatvorenim prostorima.

Primjenom fotokatalizatora na tkaninu razvijene su zavjese Gunrid. Načinjene su od materijala koji, u kontaktu sa zrakom, razgrađuje uobičajene zagađivače zraka u zatvorenim prostorima kao što su formaldehid i mirisi. Ovaj proces funkcionira slično kao fotosinteza u prirodi.

„Ono što je sjajno kod Gunrida je da se može primijeniti na bilo koju tkaninu. To stvara beskonačne mogućnosti za poboljšanje zraka u domu. Sjajno je raditi na nečemu što može ljudima dati priliku da zdravije žive kod kuće, posebno kada je riječ o nečemu tako važnome kao što je čisti zrak”, kaže Mauricio.

artinfo.ba | preuzeto s portala sensa.hr

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17