ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

easter-eggs-3287633_640.jpg

 

Jaja možete lako obojati pomoću raznih boja. No, ove godine možete svoje dijete naučiti kako su se nekad bojala uskršnja jaja, sa prirodnim sastojcima.

Uskrs je savršeno vrijeme da se kvalitetno posvetite svojoj djeci i obitelji. Možda je ovo vrijeme i za uvođenje novih tradicija, što se priprema za Uskrs tiče. Pripremite se zajedno za Uskrs, bojajte jaja na više načina, od kolaža izrađujte ukrase, igrajte se razne uskršnje igrice.

Bojanje jaja na prirodan način

Jaja možete lako obojati pomoću raznih boja za ovu svrhu. No, ove godine možete svoje dijete naučiti kako su se nekad bojala uskršnja jaja, sa prirodnim sastojcima, donosi zena.hr.

Blijedo crvena: sok od cikle ili brusnica
Narančasta: Kora od crvenog luka
Žuta: otopina od kurkume (curry), kora od naranči,
Blijedo zelena: otopina od kuhanog špinata
Plava: otopina od borovnica
Ljubičasta: otopina od crvenog zelja
Bež do smeđa: kava

Jaja stavljajte u prije navedene vrele otopine u koju ste osim navedenog voća, povrća ili začina dodali i žlicu jabučnog octa. Ako želite da boja bude izražajnija jaje ostavite potopljeno u otopini preko noći.

Jaja obojana korom od crvenog luka

Prekrasna jaja možete dobiti tako da ih sirova pažljivo omotate korom od luka (crvenog ili ljubičastog luka) zatim ih omotajte  gumicom (možete staviti i u najlonku) te stavite kuhati kao obično. Kuhajte malo duže nego uobičajeno, zatim ih izvadite, odmotajte i imat ćete prekrasna prirodno obojana jaja.

Voštani natpisi 

Napišite na jaje poruke voštanim bojicama i zatim ga obojite kao i obično. Boja neće “uhvatiti” taj dio gdje ste pisali, već će se vaše poruke još ljepše istaknuti.

Umjetnost pomoću gumica

Omotajte jaje s nekoliko običnih gumica, omotajte što je jače moguće i tako da pokrijete što više površine. Uronite jaje u otopinu s bojom kao i obično. Izvadite jaje i ostavite ga da se osuši zajedno s gumicama i tek ih tada skinite. Dobit ćete zanimljivo obojano jaje. (Ako gumice budu pucale, zamijenite ih debljima)

Mramorna jaja

Pripremite kupljenu boju za jaja kao i obično. Umiješajte u nju ulje (jedna vrhom puna žlica ulja po vrećici boje) i odmah potopite u otopinu. Ili jaje stavite u šalicu i žlicom polijevajte otopinom boje i ulja. Osušite ulje i isti postupak na istom jaju ponovite s nekom drugom svjetlijom bojom.

Bojanje prstima

Istisnite nekoliko boja (tempera) na papirnati tanjur. Jaje uhvatite palcom i kažiprstom, tako da ga možete okretati. Prste druge ruke umočite u boju, višak uklonite maramicom ili salvetom, i tad lagano pritiskajte na jaje.

Disco jaje

Razrijedite ljepilo s jednakom količinom vode. U to uvaljajte jaje, pa zatim u svjetlucave šljokice i ostavite da se osuši. Dobit ćete pravo moderno disco jaje!

Bojanje pomoću četkice za zube

Jaje obojajte kao i uobičajeno. Temperu istisnite na papirnati tanjurić i u nju umočite četkicu za zube. Jaje sad možete ukrasiti na dva načina – lagano pritiskajući jaje ili prelazeći prstom po kistu i tako prskajući po jaju (samo pripazite da ne uprljate sve oko sebe)

Pomoću šarenih salveta

Pripremite šarene papirnate salvete i natrgajte ih na komadiće veličine nekih 4 sa 4 centimetra. Namočite jaje u vodu i brzo dok je još mokro po njemu polijepite komadiće salveta (slobodno se mogu preklapati). Omotano jaje pošpricajte (prskalicom koju koristite za sobno bilje) vodom i zatim ostavite da se osuši. Kad se osuši komadići salvete će otpasti, ali će ostati zanimljivi uzorci boje. (grad-busovaca.com)

TRADICIONALNI NAČIN BOJANJA JAJA

Pisanice, odnosno ukrašena i obojena jaja tradicionalno su obilježje Uskrsa na našim prostorima. Jaje predstavlja novo rađanje ili buđenje, a u kršćanstvu su znak Isusova uskrsnuća.

Tradicija ukrašavanja jaja datira iz davnih vremena, a dok nije bilo umjetnih boja, ljudi su jaja bojali ukrašavali raznim metodama. Koristili su apsolutno sve biljke koje su rasle na njihovim prostorima kako bi obojili i ukrasili jaja, te svijeće i slamu kako bi ih dodatno dekorirali.

Kod nas je rasprostranjeniji običaj bojenje jaja ljuskom crvenog luka. Prije stavljanja u lučinu jaja se ukrase pomoću biljki. List biljke stavi se u čarapu, zatim se učvrsti posebnom trakom, te se stavlja na kuhanje. Ovisno kakvu tko boju želi, toliko treba staviti lučine, ako želite tamniju boju stavite što više lučine. Kako bi boja ispala što bolja preporučuje se i stavljanje kašikice ocata. Također se za ukrašavanje koriste i stare crvene vreće od krumpira. Vreća se izreže i njome se omota jaje.
Za postizanje žute boje jajeta koristi se cvijet kamilice, maslačak, neven, listovi i kora drveta jabuke, a da bi jaja dobila smeđu boju koristi se list i ljuska oraha, kava, kora i list hrasta i šljive. Za dobivanje zelene boje jajeta koristi se list koprive, list bršljana, špinata, te zelena salata.
Kako bi obojili jaja u plavo mogu se koristiti sok od boba bazge, crveni kupus, crveno i crno grožđe.
Jaja se također mogu ukrašavati i voskom. Prije kuhanja voskom napišite ili naslikajte simbol koji želite na svojoj pisanici i stavite jaja u boju. Kada se ohlade skinite vosak sa jajeta i na mjestu gdje je bio vosak vidjeti ćete bijele šare.
Kako bi jaja dobila dodatni sjaj, može se koristiti slanina, kojom se premažu već ukrašena jaja. (bljesak.info)

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17