ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

lgbt parada sa

Prva povorka ponosa u Bosni i Hercegovini bit će održana 8. rujna ove godine u Sarajevo.

Kako su organizatori ove manifestacije naglasili na današnjoj konferenciji za medije, BiH će se na taj način, uz Makedoniju, ove godine pridružiti zemljama regije u kojima se povorke ponosa već godinama održavaju. 

Inicijativa dolazi od 15 aktivista Prijedora, Banja Luke, Sarajeva i drugih gradova BiH.

Član Organizacijskog odbora povorke ponosa Branko Čulibrk ističe da ova manifestacija predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih LGBT osoba. 

- Slogan povorke će biti 'Ima izaći', a predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što imaju drugi građani BiH - rekao je Čulibrk.

Članica Organizacionog odbora povorke ponosa Lejla Huremović ističe da povorka dokazano doprinosi poboljšanju života LGBT osoba, koje su svakodnevno diskriminirane.

- To je jedan od najvažnijih događaja za LGBT osobe koje su svakodnevno izložene diskriminaciji. Poštujemo principe antifašizma, solidarnosti i ravnopravnosti i borimo se za slobodu LGBT osoba. Ne borimo se samo za svoju slobodu, već i za slobodu svih grupa koje su diskriminirane i nad kojima se vrši nasilje ili su isključene iz društva - naglasila je Huremović. 

Dodala je da povorka ponosa stavlja nasilje nad LGBT osobama iz nevidljive u vidljivu sferu. 

Članica organizacionog odbora Dajana Bakić naglašava da je najava za održavanje povorke ponosa jutros predata Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

- Očekujemo od institucija da odgovorno rade svoj posao jer ljudska prava nisu ekskluzivna za samo određene društvene grupacije, a pozivamo sve građane i građanke na solidarnost i da nam se pridruže u povorci ponosa - podvukla je Bakić.

Organizacijski odbor povorke ponosa vjeruje da će institucije koje su zadužene za red i mir u BiH ozbiljno pristupiti ovoj manifestaciji i zaštiti osobe koje tog dana u okviru povorke izađu na ulice Sarajeva.

FENA

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17