ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

zamija

 

Biljke prostoru daju dodatnu živost i ljepotu. No, dok neki ljudi imaju čarobne prste kada je u pitanju briga za zelenilo, drugi imaju osjećaj da je dovoljno da bace pogled na svoju biljku i da ona uvene.

No, biljka s kojom se oko takvih stvari ne trebate brinuti je - zamija. Prema feng shuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njezina velika prednost je činjenica da je briga za nju - laka.

Ova zimzelena bilja podrijetlom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju trebate paziti tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stupnjeva Celzijevih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stupnjeva.

Zalijevati ju trebate otprilike jednom mjesečno pa čak i rjeđe. S vodom nikako ne pretjerujte jer zbog previše vode rizon počinje trunit, a listovi žutjeti.

Zamija se razmnožava dijeljenjem rizoma odnosno podanka, listovima ili dijelovima stabljike, a prilikom razmožavanja morate biti strpljivi jer gomoljasti dio se stvara jako sporo. Cvjeta od sredine ljeta do rane jeseni, a njezin neobičan cvijet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mješavina zemlje kao drugim sukulentima te uspijeva u supstratu koji ima više humusa.

Zamiji posudu mijenjajte teka kad se stra napuzi rizomima, odnosno stabljikama.

Pogledajte i "kineski dolar" - otpornu biljku za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje.

artinfo.ba | preuzeto s portala

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17