ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

skandinavija 1

Skandinavski stil je jedan od omiljenih i zaživio je posljednjih godina. Iako je izbor takve vrste namještaja vrlo oskudan na našem području, ipak možemo s nekim detaljima postići izgled kakav priželjkujemo.

Što je hygge, i zašto je bitna stavka kod uređivanja doma u skandinavskim stilu?

Hygge je Danski koncept sretnog življenja, ukratko.

Kada bismo hygge koncept prenijeli na svoj dom, to znači osjećaj udobnosti i sigurnosti vlastitog doma, toplina u njemu i zadovoljstvo koje osjećate kada npr. uživate gledajući snijeg ispod dekice, pijući omiljeni čaj. To je ukratko hygge.

skandinavija 8

Skandinavci nastoje prenijeti taj koncept i kod uređenja interijera. Budući da su skandinavske zemlje vrlo hladne i tmurne duže vremena kroz godinu, sve što stvara osjećaj ugode u vlastitom domu, dolazi u obzir.

Ključne stvari uređenja u skandinavskom stilu su:

Rasvjeta: Rasvjeta bi trebala biti kombinacija direktne i indirektne. Tako da se stvori točan ugođaj kakav želimo. Više rasvjetnih tijela, npr. lampe, tople led trake iza namještaja, kao i više lusteri na jednom mjestu, koji se čak niti ne moraju poklapati, ali upotpunjavaju jedan drugi. Sigurno ste primijetili da vas podna lampa, koja svijetliuvečer, kada se opuštate, čini sretnijima, nego prejako svjetlo sa stropa.

skandinavija 4

Čiste linije: Skandinavci kod namještaja biraju funkcionalnost i čiste linije, svijetle i prirodne boje, te puno drvenih detalja. Kada su podne obloge u pitanju, u obzir dolazi prirodan izgled drveta, svijetli podovi, pa čak i bijeli, kojih se svi pribojavamo.

skandinavija 3

Kod skandinavskih interijera, prostor je lišen nepotrebnih detalja i upotrebljavaju se minimalni, ali efektni dekorativni elementi. Nered i previše dekorativnih elemenata, stvara nelagodu, pa su tako i dekorativni elementi na neki način uspjeli napraviti funkcionalnim, npr. korpe za dekice ili jastučiće i slično, ili koriste dekoracije iz prirode, kao što je to suha pampas trava.

Zelene biljke su must have kod skandinavskih interijera, sukulenti, poput sanseverije (kod nas popularno pod nazivom ''svekrvin jezik''), eukaliptis ili velike lisnate biljke, kao što je monstera.

skandinavija 2

Na prozorima su uvijek jednostavne bijele zavjese ili ih čak niti nema. Što više dnevnog svjetla je poželjno.

Kada su u pitanju tepisi, u obzir dolaze manji tepisi, svijetle i neutralne boje koji upotpunjavaju prostor, ali otkrivaju prekrasne drvene podove.

skandinavija 5

Koriste se i tekstili bogatih tekstura, kao pletene deke i jastučići, podne prostirke od umjetnog krzna, a umjetno krzno možete koristiti i kao detalj na kaučima i stolicama.
Drveni detalji i tamni metalni dekor je dobrodošao. Poput metalnih lustera, geometrijskog oblika ili takvih svijećnjaka, zdjela i sl.

skandinavija 6

Paleta boja je definitivno, siva, bež, bijela, crna, sa ponekim detaljima žarkih ili pastelnih boja. Ključno je stvoriti svijetao prostor, ali moguće je i tamnim bojama stvoriti isti hygge ugođaj. Pa tako viđamo često crne zidove, kojih se često pribojavamo, kao i bijelih podova.

skandinavija 7

Za vas smo odabrali par Instagram profila, koje obožavamo, a koji njeguju skandinavski stil u svojim interijerima.

@honkainkeskella (https://www.instagram.com/honkainkeskella/)
Obožavamo njen dom, a glavni, usudim se reći, dekorativni element su velike staklene stijene koje pružaju pogled na stabla u okolini. Dom stopljen s prirodom, na jedan moderan način.

@marenbaxter (https://www.instagram.com/marenbaxter/)
Ova prekrasna dama nam pokazuje kako mali stan može biti odlično iskorišten. Često mijenja boje zidova, a nama se svaka sviđa.

@mscraftberrybush (https://www.instagram.com/mscraftberrybush/)
Ako ste svako malo na Pinterestu, ili ste jedni od onih što na Pinterestu obožavaju gledati božićne dekoracije, velika je vjerovatnoća da ste naišli na fotografije njenog doma. Njen dom nikada nije bez svježeg cvijeća i bogato je ukrašen zelenim biljkama. Uživamo u njenim fotografijama.

@nordikspace (https://www.instagram.com/nordikspace/)
Nordik Space je dnevna doza raznih skandinavskih interijera i neiscrpan izvor inspiracije.

@casachicks (https://www.instagram.com/casachicks/)
Kako svoga doma, tako nam ova dama, nesebično, servira i fotografije drugih interijera.

@deer.home (https://www.instagram.com/deer.home/)
U potpunosti iskorišten prostor, svijetle, tople boje i prekrasni detalji. Zato toliko volimo ovaj profil.

@hanneromhavaas (https://www.instagram.com/hanneromhavaas/)
Kako bi rado odsjeli, makar jedan vikend, u ovom savršenom domu na brežuljku. Velike staklene stijene, koje pružaju pogled na gradić, terasa koja oživi kada vrijeme otopli.

Ma sve nam se sviđa.

artinfo.ba/Nina P.

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17