ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

susenje rublja 1

Sigurno ste puno puta čuli kako sušenje rublja u zatvorenim boravcima nikako nije preporučljivo

Sada ćemo vam navesti nekoliko činjenica i ako to i dalje radite, razuvjeriti vas, jer može naruštiti vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana. Naročito je opasno ako imate kronična oboljenja dišnih puteva, astmu ili alergije.

Idealno je sušiti rublje na otvorenom, na zraku, pa čak i za vrijeme velikih minusa, ako ipak nemate ni tu mogućnost, tu je također i par savjeta.

Isparavanjem mokrog rublja u stanu, podižete nivo vlage za 30% i time potpomažete razvoju spora, gljivica i plijesni. Višak vlage u stanu donosi glavobolju i neizbježne probleme sa disanjem.

Iako je vrijeme hladno, nekoliko puta dnevno prozračite svoj dom. Raširite prozore i pustite pet minuta da svjež zrak procirkulira. Prostorija će se nakon zatvaranja opet brzo ugrijati i puno je efikasnije širom rastvoriti prozore kraće vremena, nego ih držati poluotvorene duže vremena, čime gubite toplinsku energiju, a zrak se ne pročisti dobro. Ustajali zrak u kombinaciji s vlagom je savršeno mjesto za razvoj virusa i gljivica.

Nije vlaga jedini problem kod sušenja rublja u prostorijama u kojima boravite. Problem je i isparavanje kemikalija od deterdženata za rublje i omekšivača, od kojih neki mogu biti i kancerogeni.

Sušenje rublja u zatvorenom smeta i alergičarima, kojima se simptomi pogoršavaju. Ako vam nije jasno zašto kišete ili bezrazložno kašljete, ovo bi mogao biti jedan od mogućih uzroka. Spore gljivica nisu vidljive ljudskom oku, stoga ih nećete ni primjetiti. Također je vrijedno spomenuti kako smanjujete efikasnost grijaćih tijela.

Zimi je jako teško naći balans za dobru kvalitetu zraka. Iako je višak vlage loš u stanu, zdravstvene probleme uzrokuje i suh zrak.

Najbolji savjet je često prozračivanje doma, čime postižete najbolji učinak. Ako je zrah presuh, najbolje su posudice s prokuhalom vodom na radijatoru ili uložite u difuzer za ovlaživanje.

Za višak vlage vam savjetujemo također uložiti u kvalitetan odvlaživač.

susenje rublja 2

Ako baš nemate drugog načina za sušenje rublja ili mjesta za sušilicu, ovih par savjeta će biti od velike pomoći.

Rublje uključite na centrifugu dva puta, da se dobro iscijedi.

Izvadite rublje iz perilice maksimalno pola sata nakon pranja, osim što ćete spriječiti neugodne mirise, sprječit ćete i razvoj spora plijesni na vašoj odjeći.

Koristite minimalne količine omekšivača za rublje.

Rublje sušite iza zatvorenih vrata u prostorijama u kojima uopće ne boravite dugo vremena, npr. ako imate gostinjsku sobu ili u kupatilu. Obavezno je slobodno cirkuliranje zraka u prostoriji u kojij se rublje suši.

Danas imate kupiti vertikalne stalke za sušenje rublja koje stane u kadu, ili izvlačni stalak za sušenje rublja, kojega možete postaviti na zid kupatila i izvlačiti po potrebi. Zauzima vrlo malo mjesta i zgodno je rješenje.

artinfo.ba/Nina P

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17