logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Tri lokacije u BiH dobile status nacionalnih spomenika

ovciji brod most

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na 23. sjednici donijela odluku o proglašenju tri dobra nacionalnim spomenicima.

Prema novoj odluci nacionalnim spomenicima su proglašeni povijesno područje – srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj, općina Olovo, graditeljska cjelina (grupe građevina) komunalnog infrastrukturnog sustava starog gradskog vodovoda u Derventi, povijesna građevina “Ovčiji brod” – Most u selu Bratač, općina Nevesinje.

Odluke su donijeli predsjedavajući komisije prof. dr. Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević. Osim toga, usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – crkva Sv. Ive u Podmilačju, općina Jajce (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite).

Pored, toga, Komisija je donijela odluke da džamija u Jakešu, općina Vukosavlje, džamija u Modričkom Lugu, općina Vukosavlje, džamija u Gornjim Tarevcima, općina Modriča, džamija u Islam Varoši, općina Modriča, srednja džamija u Modriči, općina Modriča i džamija u Gornjoj Kalesiji, općina Kalesija ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima BiH.

Zaključeno je da se povijesna građevina “Ovčiji brod” – Most u selu Bratač, općina Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci historijskog spomenika – crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, općina Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva).

Na sjednici su, uz članove Komisije nazočili i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.


artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

 

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17