logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Uspješna prezentacija narodnih nošnji kreševskog kraja u Novom Sadu

Dario 01

Proteklog vikenda je u Novom Sadu i Futogu održano 11. izdanje Festivala nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana“, na kojem je kreševski kraj uspješno predstavljao Dario Puljić.

Jedinstven po svom konceptu, festival „Biserna grana“ u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja folklornog naslijeđa.

Festival je imao regionalni karakter, sa sudionicima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Slovačke, Rumunjske i Makedonije. Središnji događaj bila je revija narodnih nošnji, na kojoj je ocjenjivana muška i ženska narodna nošnja, kao i najljepša djevojka u narodnoj nošnji i najbolji bećar.

Narodnu nošnju djevojaka i žena kreševskog kraja, kao i mušku nošnju građanskog tipa, predstavio je Dario Puljić, koji se već nekoliko godina bavi sakupljanjem nošnji svoga kraja. Na spomenutom natjecanju Dario je osvojio 3. mjesto u kategoriji muške narodne nošnje, a usto je djevojka koja je prezentirala narodnu nošnju kreševskih žena, Ljubica Bogićević iz Obrenovca, proglašena najljepšom od svih sudionica koje su defilirale u narodnim nošnjama.

Za sudionike Festivala priređen je i prijem u uredu gradonačelnika Novog Sada, nakon čega su u defileu prošetali ulicama grada. Potporu dariju Puljiću za odlazak pružila je Općina Kreševo i općinski načelnik Renato Pejak.

artinfo.ba | preuzeto s portala kresevo.ba

 

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17