logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

“Seka i Braco na šarenoj zebri” ponovno u osnovnim školama u ŽSB

braco i seka

Centar za edukaciju mladih i Zavod za javno zdravstvo SBK/ŽSB početkom ove školske godine zajednički realiziraju još jedan ciklus edukacijskog programa o sigurnosti pješaka u prometu, namijenjen učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Radi se o programu „Seka i Braco na šarenoj zebri”, čiji je glavni dio istoimena kazališna predstava za djecu, čiji likovi kroz interakciju sa učenicima iz publike, razgovaraju o pravilima ponašanja pješaka u prometu i provjeravaju koliko dobro ih poznaju. Djeca spremno odgovaraju na sva pitanja koja im Seka i Braco postave, ali ih i pomno slušaju kada im objašnjavaju kako će preći ulicu, koga će pitati za pomoć ako se ne usude to uraditi sami, što raditi na semaforu i sl.

Ove godine program obuhvata sve osnovne škole na području ŽSB, njih 53 u 12 općina, koje će Seka i Braco posjetiti sa svojim prijateljima iz Zavoda za javno zdravstvo SBK i službenicima prometne policije.

Ciljna grupa programa su i roditelji učenika, koji su putem promotivnog materijala informirani o opasnostima vožnje u alkoholiziranom stanju, kao vodećem uzroku prometnih nesreća u Bosni i Hercegovini, kojih je, podsjećanja radi, u 2017. godini bilo više od trideset tisuća.

Program „Seka i Braco na šarenoj zebri”, kao i dosad podržalo je i kantonalno Ministarstvo unutarnjih poslova, čiji službenici su se pridružili Seki i Braci, te su djeci bili na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice, koje se vrzmaju njihovim bistrim glavicama.

Cilj ove, još jedne uspješne suradnje javnih ustanova i nevladinog sektora, je povećati sigurnost djece u prometu, budući da najveći broj njih pješači do škole, kroz edukaciju o pravilnom ponašanju pješaka, upozoravanju vozača da budu maksimalno oprezni u školskim danima, te isticanju angažmana policijskih službenika, kao jednog od najvažnijih faktora sigurnosti prometa. Program se do sada pokazao jako uspješnim i korisnim djeci, te smo ga i ove godine odlučili ponoviti kroz ovo partnerstvo za novu generaciju učenika osnovnih škola.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17