logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

13°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Lepenička dolina dokaz da se BiH ima čime pohvaliti i predstaviti cijelom svijetu

den zora

Zora Dujmović je kazala da je i Lepenička dolina dokaz da se BiH ima čime pohvaliti i predstaviti cijelom svijetu, ali da se mora više raditi na promociji i informiranju, pogotovo mladih, o nasljedstvu.

Dvodnevna 22. manifestacija "Dani europskog naslijeđa'' završena je sinoć u Kiseljaku gdje su dodijeljena priznanja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

"Manifestacija koja je održana u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici, općinama Lepeničke doline, postigla je cilj - informiranja društva o značaju očuvanja, zaštite i promoviranja kulturnog naslijeđa", istaknula je federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Na zatvaranju manifestacije je kazala da je i Lepenička dolina dokaz da se BiH ima čime pohvaliti i predstaviti cijelom svijetu, ali da se mora više raditi na promociji i informiranju, pogotovo mladih, o nasljedstvu.

"Generacije koje dolaze moramo naučiti da čuvaju baštinu i brinu o njoj. Kroz ovu manifestaciju je pokazano da će imati tko nastaviti brinuti o našem bogatom nasljedstvu", istaknula je ministrica.

den nacelnici

Pohvalila je edukativni program "Mladi i naslijeđe" u kojem su sudjelovale brojne osnovne i srednje škole, a u okviru kojeg je stiglo više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa o ovogodišnjoj temi natječaja ''Naša baština - spoj prošlosti i budućnosti''.

Zahvalila je načelnicima općina iz Lepeničke doline naglašavajući da su bili dobri domaćini i da su poslali jasnu poruku kakvo je ovo područje.

Načelnici tri općine zadovoljni su onim što su ostvarili kroz dvodnevnu manifestaciju, i smatraju da je dobar početak značajnije promocije Lepeničke doline, koja ima bogato kulturno-povjesno naslijeđe.

den sabahudin

Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura smatra da su ove tri općine zaslužile da budu dijelom ovog projekta, ali da ostaje još mnogo posla da se prezentiraju javnosti.

Program je počeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka smještene između sela Zabrđe i Toplice u općini Kiseljak, a nastavljen u Kreševu, između ostalog, obilaskom Svetišta pod spiljom, kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije.

den zbor

"Dani europskog naslijeđa" održavaju se od 1991. godine u europskim zemljama, a manifestaciju je osnovalo Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu Poveljom o europskom naslijeđu.

Vijeće Europe je 2018. godinu proglasilo Europskom godinom kulturne baštine, a slogan je "Naša baština: gdje se prošlost susreće sa budućnošću"

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17