logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Na otvaranju “Ubojstvo u Busovači” uz “Zvuk tišine”

izlozba busovaca

Jubilarna, 20. kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Brotnju započela je misom zahvalnicom u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku, nakon čega je u galeriji Kluba Matice hrvatske predstavljen roman Željka Kocaja “Ubojstvo u Busovači” i otvorena izložba grafika pod nazivom “Zvuk tišine” akademske grafičarke Ane Šimić.

Bogata tradicija

Na početku programa Andrija Stojić, predsjednik čitlučkog ogranka Matice hrvatske, kazao je nekoliko riječi o bogatoj tradiciji manifestacije Dani Matice hrvatske u Brotnju i predstavio Željka Kocaja, autora romana “Ubojstvo u Busovači” koji je objavljen u nakladi čitlučkog ogranka Matice Hrvatske.

- Ovo je roman o središnjoj Bosni, roman o tome kako ja vidim situaciju u kojoj mi Hrvati u središnjoj Bosni danas živimo i sve je to provučeno kroz jednu istinitu priču – kazao je Željko Kocaj i objasnio kako u svom krimi-romanu kroz priču o ubojstvu u Vitezu daje i svoj politički osvrt na stanje u kojem je otkriven počinitelj zločina, što je i sam priznao, ali se ni nakon desetak godina ne zna zašto se zločin dogodio, kao i s čitavim nizom ubojstava u središnjoj Bosni, koje autor označava političkim ubojstvima.

Svojim nastupom program u galeriji Kluba Matice hrvatske Čitluk glazbeno su obogatile učenice VI. razreda Glazbene škole Brotnjo Antea Šakota i Sara Jurešić, nakon čijeg je nastupa otvorena izložba grafika akademske grafičarke Ane Šimić pod nazivom “Zvuk tišine”.

Akademska grafičarka Ana Šimić članica je Udruge likovnih umjetnika En Face, na čijoj je izložbi “Privatno i javno” 2017. godine osvojila međunarodno priznanje, a od prošle godine je i predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.

Ciklus “Zvuk tišine” nastao je tijekom posljednje godine Anina studija na širokobriješkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Tema ciklusa je alternativna obrada grafičkih matrica u stilovima tašizma, brutalne umjetnosti i enformela.

Autorica kaže kako se tehnika ovih grafika pojavljuje “kao nešto novo naspram svega postojećega i tradicijskoga, naspram kulture i umjetnosti drugih pojmova i područja ljudskoga stvaranja”.

Uporište u relanom

- Svaka apstrakcija mora imati uporište u realnom, tako sam dosta koristila Krležu, Kamova i ostale poznate hrvatske autore kako bih napravila neke od ovih radova - kazala je ovom prigodom Ana Šimić.

Izložbu “Zvuk tišine” otvorila je docentica na Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Dragana Nuić Vučković.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

 

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17