logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

"Dani europskog naslijeđa" posvećeni bogatstvu Lepeničke doline

dani naslijedja

Pod sloganom "Spoj prošlosti i budućnosti" predviđen obilazak više lokaliteta u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici

"Dani europskog naslijeđa", naziv je manifestacije koju svake godine u različitim krajevima Federacije BiH organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta s ciljem predstavljanja i očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa. Ovogodišnja manifestacija pod sloganom "Spoj prošlosti i budućnosti" održat će se u Lepeničkoj dolini, u općinama Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Dvodnevnim programom koji počinje 12. rujna, predviđen je obilazak nekoliko kulturno povijesnih lokaliteta od srednjovjekovne nekropole stećaka u Zabrđu i Toplici na povijesnom području Lepenice u općini Kiseljak, potom Franjevačkih samostana u Fojnici i Kreševu, povijesnog gradskog područja te sela srednjovjekovnih rudara i kovača Vranci u Kreševu do Atik džamije u Fojnici. Manifestacija čije svečano otvorenje je planirano u Samostanu sv. Katarine u Kreševu 12. rujna završava okruglim stolom na temu "Baština Lepeničke doline" koji će 13. rujna biti održan u Kiseljaku.

Da domaćini ovogodišnje manifestacije, općine Kiseljak, Kreševo i Fojnica imaju što ponuditi kad je u pitanju kulturno i povijesno naslijeđe, potvrdili su na konferenciji za novinare koji su održali zajedno s federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmmović, načelnici navedenih općina. S osam nacionalnih spomenika Kreševo je među općinama s najviše nacionalnih spomenika po glavi stanovnika u BiH, ističe načelnik ove općine Renato Pejak.

"Kreševo se zaista može pohvaliti bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem, počevši od arhitekture do povijesnih i kulturnih spomenika. Dobar dio tog blaga kojeg mi Kreševljaci ljubomorno čuvamo nalazi se u Franjevačkom samostanu gdje uskoro završavamo prvu fazu izgradnje novog muzeja", kaže kreševski načelnik koji je izrazio zadovoljstvo što je ova općina jedan od domaćina manifestacije "Dani europskog naslijeđa".

dani naslijedja 1

Izborom domaćina manifestacije zadovoljni su i Mladen Mišurić Ramljak i Sabahudin Klisura, načelnici općina Kiseljak i Fojnica.

"Kiseljak je prepoznatljiv po brojnim nekropolama stećaka od kojih se ornamentikom i pismom posebno po ljepoti ističke stećak kneza Radoja koji je na popisu zaštićene baštine UNESCO-a. Pored toga prvo objevljano djelo Akademije znanosti i umjestosti BiH bila je knjiga o Lepenici od Rimskog doba do današnjih dana", istaknuo je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak.

Po bogatom kulturnom i povijesnom naslijeđu za Kreševom i Kiseljak ne zaostaje ni Fojnica.

"Uz drevni Franjevački samostan u Fojnici se nalazi i Atik džamija koja je jedna od najstarijih na Balkanu", kaže Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnice.

Načelnicima općina Kiseljak, Kreševa i Fojnice na potpori u organiziranju "Dana europskog naslijeđa" zahvalila se Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH. Ministrica Dujmović posebno je kaže zadovoljno što se u projekt uključio veliki broj mladih.

"Posebno me raduje veliki odaziv mladih koji su dio programa manifestacije. Kroz edukativni program Mladi i nasdlijeđe u njega će biti uključeni učenici i nastavnici, autori više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarnih i video radova, kao i velikog broja fotografija i maketa na temu Naša baština - Spoj prošlosti i budućnosti. Na ovaj način učenici su pokazali kako razmišljaju o naslijeđu koje ih okružuje, istražuju i uče kako bi ga sačuvali i za buduće naraštaje", istaknula je ministrica Dujmović najavljajući skoru manifestaciju čiji je cilj pokazati široj javnosti te sačuvati vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike Lepeničke doline.

Održavanjem manifestacije "Dani europskog naslijeđa" BiH zajedno s 49 europskih zemalja daje doprinos promociji i očuvanju kulturnog naslijeđa.

artinfo.ba/ap

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17