logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Diva iz Travnika o kojoj ništa ne znamo

sena jurinac

U ovom naslovu sadržana je sva suština priče o Srebrenki Seni Jurinac. Operna diva koja je izvodila najzahtjevnija djela i nastupala u najpoznatijim opernim dvoranama.

Sena Jurinac rođena je 24. listopada 1921. godine u Travniku. Otac joj je bio hrvatske nacionalnosti, a majka je vodila porijeklo iz Beča. Već u mladim danima, točnije tijekom njenog studija na Glazbenoj akademiji u Zagrebu bio je primjetan njen talent. Njen glas smješten je između soprana i mezza.

Ime je dobila po jednoj Romkinji koju je u Travniku na sudu, zbog krađe, branio porodični prijatelj Makanec, koji je govorio njemački. Bila mu je lijepa, a još više mu se svidjelo njezino ime Srebrenka. Kako je Makančeva supruga očekivala bebu, kao i Ljudevitova, Makanec je rekao Jurincu da ako dobije kćer, zvat će se Srebrenka. Rodio mu se sin, a u Jurinčevih kći kojoj je kum Makanec dao ime - Srebrenka.

lako je svoje ime kreirala u gradu svoje majke, Beču, za njeno lansiranje među najveće svjetske zvijezde u opernom svijetu zaslužan je Glyndebourne festival kod Londona. Naša sugrađanka na spomenutom festivalu izvela je nekoliko opera Wolfganga Amadeusa Mozarta, i taj nastup je izdvojio Senu kao jednu od najvećih diva. Pored Londona, Sena je značajne nastupe odradila u Salzburgu, Buenos Airesu, San Franciscu i Milanu.

Veliko interesiranje za njen koncert pokazivao je i najeksponiraniji grad na svijetu, New York. Kakav je status imala, dovoljno govori to da joj je namijenjena glavna uloga u svjetskoj premijeri Samuel Barberovog djela "Vanessa", i to ni manje ni više nego u Metropolitan Operi 1958. godine. Ipak, samo nekoliko dana pred najveći nastup u karijeri, Sena Jurinac otkazala je isti zbog navodne bolesti. Kasnije je otkriveno daje otkazivanje uslijedilo zbog nesretne ljubavi u Beču.

Svoju drugu šansu dobila je u kultnom njujorškom Metu. U historiji ove institucije samo je mali broj izvođača odbio nastup u svjetskom domu umjetnosti, a među njima je i naša sugrađanka. Ovaj put razlog su bile prijetnje orkestra štrajkom zbog određenih razmirica sa Metom. Novo otkazivanje uslijedilo je tri godine nakon prvog.

Ipak, kada je nešto suđeno onda će se to i desiti. Tako je bilo i u slučaju uzdrmanih odnosa Sene Jurinac i New Yorka. 1968. godine konačno je nastupila na njujorškoj cijeni i to ni manje ni više nego sa Leonardom Bersteinom, jednim od prvih američkih muzičara sa svjetskom slavom. Bernstein je po mišljenju muzičkih kritičara jedan od najtalentiranijih i najuspješnijih glazbenika u povijesti SAD-a.

Uz Senu i Leonarda nastupila je i filharmonija New Yorka. Njen nastup u ovom gradu sa divljenjem su komentirali najveći svjetski kritičari, novinari i kolege.

Sena Jurinac umrla je 2011. godine u svom domu u Augsburgu, Njemačka. Vijest o njenoj smrti prenijeli su najutjecajniji svjetski mediji. Srebrenka Jurinac iza sebe nije ostavila nasljednike.

artinfo.ba | preuzeto s portala travnicki.info

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17