logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Gromiljak: Održano peto po redu "Gromiljačko sijelo"

gromsije 1

Manifestaciju pokrenutu s ciljem očuvanja kulture i običaja Hrvata središnje Bosne rado posjećuje i dijaspora

Petu godinu zaredom u kiseljačkom naselju Gromiljak, uoči blagdana Velike Gospe, uz tradicijske pjesme hrvatskog puka Lepeničke i Lašvanske doline, održava se "Gromiljačko sijelo". Manifestaciju pokrenutu s ciljem očuvanja kulture i običaja Hrvata središnje Bosne organizira Udruga "Eko srce Gromiljak". Iako joj je primarni cilj briga za očuvanje okoliša, iza članova ove Udruge na čijem je čelu Mirjana Barbić je i mnoštvo kulturnih događaja.

"Ekologija kao i kultura traže od nas da se brinemo za njih, čuvamo ih i njegujemo kako bismo ih sačuvali za buduće naraštaje", kaže Mirjana Barbić, predsjednica Udruge "Eko srce Gromiljak".

A da srca gromiljačkih ekologa brže kucaju uz tradicijske pjesme hrvatskog puka ovog kraja, pokazalo je i ovogodišnje "Gromiljačko sijelo". Nakon što su ga otvorili domaćini, pjevačka skupina iz Gromiljaka, dvoranom Osnovne škole u ovom mjestu orili su zvuci pučkih napjeva i iz Lašvanske doline, Viteza, Novog Travnika. Publika ih je nagradila burnim pljeskom, a među posjetiteljima i ove je godine mnoštvo onih koji žive i rade u europskim i prekooceanskim zemljama. Godišnje odmore rado provode u rodnom kraju.

gromsije 2

Među posjetiteljima "Gromiljačkog sijela" ove je godine bila i skupina od 25 Kiseljačana koji godinama žive i rade u dalekoj Australiji. Ivica Franković iz Višnjca Polja u Australiju je odselio daleke 1973. godine. Jedanaest godina poslije put Australije krenuo je i Tomislav Marković iz Podastinja. Nakon upoznavanja u Australiji i spoznaje da su obojica rodom iz istog mjesta rađa se prijateljstvo koje traje godinama, ispričali su nam Ivica i Tomislav. Obojica su uživali u zvucima rodnog kraja.

"Ovo je jedna prekrasna manifestacija. Drago nam je vidjeti da postoje ljudi koji čuvaju običaje i kulturu našeg hrvatskog naroda", dojmovi su s "Gromiljačkog sijela" kojem je prenio Ivica Franković dok Tomislav Marković dodaje kako ovakve događaje za boravka u rodnom kraju nikad ne propušta.

Uz pjesmu, druženje u Gromiljaku se nastavilo dugo u noć, potvrđujući da su sijela usprkos modernim tehnologijama, još uvijek rado posjećena. Ljubav prema sijelima kao nekadašnjem načinu druženja, organizatori "Gromiljakog sijela" prenose i na buduće naraštaje.

gromsije 3

artinfo.ba/ap

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17