logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Premijerom GKM-a Vitez otvoreni 3. Dani hrvatskog kazališta u BiH

premijera gkm vitez

Gradsko kazalište mladih Vitez spektakularno je započelo 3. Dane hrvatskog kazališta u BiH, premijerom predstave za djecu "Carevo novo ruho"

Već dokazani glumački ansambl GKM-a Vitez predvođen redateljicom, ujedno i prvom profesionalnom glumicom iz Viteza, Mirnom Mišković oduševio je novom premijerom. U predstavi su, uz Mirnu, igrali i Bruno Grebenar, Nikola Matković, Ana Gabrić, Anja Stipinović, svi odreda od samih početaka članovi viteškog kazališta, te jedan od najmlađih članova, osmogodišnji Ognjen Stojak. Autorsku glazbu potpisuje Alojz Čakarić, a songovi koji se pojavljuju u predstavi postali su pravi hit.

Brojna publika u još jednom ispunjenoj Kazališnoj dvorani Vitez nije krila zadovoljstvo odličnom izvedbom predstave, nagradivši glumce gromoglasnim aplauzom, a već po običaju na otvaranju ove vrijedne kazališne smotre viteški GKM-ovci imali su drage goste. Ovoga puta su to bili članovi Udruge za pomoć osobama s posebnim potrebama "Betanija" iz Viteza, čija je predsjednica Kristina Katava-Mlakić svečano otvorila ovogodišnje Dane hrvatskog kazališta u BiH, zahvalivši se na pozivu i izrazivši radost zbog budućih susreta i suradnje s viteškim kazalištarcima.

premijera gkm vitez 1

"Radosni smo zbog nove iznimno uspješne premijere, ali i početka ovogodišnjih Dana hrvatskog kazališta u BiH. Naša radost je veća, jer su s nama na predstavi bili i dragi prijatelji iz Betanije. Tema predstave je usko vezana i s onim što oni rade, svakodnevno nam svojim nesebičnim radom i djelima ukazujući da pored nas postoje osobe kojima je potrebna pomoć i pažnja. Hvala im od srca na tome i hvala im što su bili dio ove, za sve nas u kazalištu, nezaboravne večeri. Iskrene čestitke našem ansamblu na izvrsnoj predstavi i zahvala publici na beskrajnoj potpori", kazao je nakon predstave Ivan Sajević, predsjednik GKM-a Vitez.

"Carevo novo ruho" jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Prošlo je i više od jednog stoljeća od kad je nastala ova Andersenova bajka. Odrasli vrlo često, zbog straha od ugroženosti njihovog položaja u društvu, pristaju na razne predodžbe stvari i događaja koje im se plasiraju kao jedina istina. Međutim, djeca naivno i čisto progovaraju o stvarima točno onako kako ih oni vide. Bez obzira što je bajka tako davno napisana, možemo je preslikati u bilo koje današnje društveno uređenje. To je zapravo bajka koja pokazuje kako je lako zalutati ako nemamo čvrstih uporišnih točaka za orijentaciju pa dopustimo da nam lažni autoriteti kroje sudbinu. To je priča i o tomu kako često zaboravimo istinske životne vrijednosti, zato je neprocjenjivo odrasti, a u duši ostati dijete.

premijera gkm vitez 2

Ovogodišnji Dani hrvatskog kazališta BiH trajat će do 2. srpnja, a publika će imati priliku pogledati devet predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije. Već sljedećeg petka u Vitezu će nastupiti Ivo Krešić s monodramom "Otirač".

Ova kazališna smotra bit će i prilika za razmjenu kulturnih dostignuća, ali i međusobno povezivanje i planiranje narednih projekata i zajedničkih aktivnosti kazališnih skupina koje će nastupiti u Vitezu. Jedan od osnovnih ciljeva je njegovanje i očuvanje kulturnog i jezičnog izričaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, a napose zemljama u kojima su Hrvati nacionalna manjina. Povećanje mobilnosti i upoznavanja mladih iz navedenih država, kao i upoznavanje sa kulturom Hrvata iz različitih sredina i država, svakako će doprinijeti dodatnoj suradnji.

artinfo.ba

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17