logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

"Hrvatsko proljeće": U Busovači večeras prikazivanje filma "Putevi duhana"

duvandzije

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" festivalski program nastavlja u Busovači gdje 13. svibnja s početkom u 19 sati u Kinu Theatre biti prikazan dokumentarni film "Putevi duhana".

"Putevi duhana" donose priču o jednoj gotovo pa mitološkoj temi: švercu duhana i ljudima koju su vlastitu i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine pa sve do Središnje Bosne.

Producent filma je Ivica Perić iz Uskoplja, redatelj Mirko Pivčević iz Splita, a scenarist hrvatski književnik Josip Mlakić iz Uskoplja.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući represivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije. Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuje u svjedočanstva u policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao. Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene “švercera” koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena…

Film je tehnički realiziran uz pomoć produkcije kuće Kadar iz Širokog Brijega, a financijski podržan od strane hrvatskog HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Prikazivanje filma je u busovačkom Kinu Theatre u nedjelju, 13. svibnja u 19 sati. Nakon premijere u Uskoplju, ovo je prvo prikazivanje „Puteva duhana“.

Ulaz na festivalske sadržaje „Hrvatskog proljeća Središnje Bosne“ je besplatan. Organizatori projekta su ŽO Mladeži HDZ-a BiH ŽSB, a koordinatorice Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović. Partneri festivala su udruge Klik iz Travnika i KISS iz Kiseljaka.Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BIH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, kao i HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB Mostar, Croatia osiguranja i Multimedia print.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17