logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

7°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Večeri posvećene Marku Martinoviću Caru

marko martinovic car

Nizom prigodnih svečanosti proteklih dana u Vitezu je obilježavana četrnaesta godišnjica smrti istaknutog bosanskohercegovačkog i hrvatskog prozaiste i pjesnika, Marka Martinovića Cara.

HKD Napredak, podružnica u Vitezu, čiji je istaknuti član bio i Martinović, i ove je godine organizirala književni nagradni natječaj za kratku priču koja je nosila ime pokojnog književnika. A upravo je Martinović bio majstor kratke priče, za što je, uostalom, 1995. godine dobio Zlatnu povelju Matice Hrvatske za zbirku priča „Isus u podrumu“.

Ovaj put natječaj je bio zahtjevniji nego prethodnih godina, sa zadanom temom tematikom priče – Srednjovjekovne kraljice, banice i princeze. To je, vjerojatno, i razlog da se na natječaj javilo samo jedanaest autora iz raznih krajeva BiH, a stručni žiri u sastavu, Željko Kocaj (predsjednik), Gasal i Vatroslav Matić dr. Larisa Softić, koji je predložio Odboru podružnice HKD Napredak da se prva nagrada ovaj put ne dodijeli. Jer, kako je pojašnjeno na svečanosti dodjele nagrada da „na ovom natječaju nije bilo priče koja se nedvojbeno izdvajala kao najbolja, pobjednička“. Druga nagrada je dodijeljena Jasmini Hanjalić iz Sarajeva za priču „Slijeganje tmice“, koja govori o princezi Jeleni Kotromanović. Dodijeljene su dvije treće nagrade a dobile su ih Jagoda Iličić iz Tuzle za priču „Ni Bogu mila ni njemu draga i Nada Đerek iz Posušja, za priču „Bolna“, dok su priče „Doroteja Gorjanska“, autora Minesa Modrića iz Banovića i „Dragulji svete kraljice Hedvige“, autorice Marije Fekete Sullivan iz Sarajeva, dodijeljena posebna priznanja.

Ovaj lijepi kulturni ugođaj uveličali su svojim nastupom Mješoviti pjevački ansambl, Viteški akordi, skupina mladih viteških glazbenika na gitari, violini, glasoviru i harmonici, te prof. Vatroslav Matić, čitajući ulomke Martinovičevih kratkih priča.

Ovim povodom skupina prijatelja Marka Martinovića Cara, članovi HKD Napredak pohodili su njegovo vječno počivalište na Gradskom groblju u Vitezu, položili cvijeće i upalili svijeće.

Treba također reći da je u okviru četvoro dnevne književne manifestacije znakovitog naziva „Lašvanski knjižarij – festival od riječi“, održan u Travniku i Vitezu, jedna večer, u amfiteatru Etno sela „Čardaci“ u Vitezu, posvećena Marku Martinoviću Caru. O njegovom liku i djelu, vrlo lijepo i zanimljivo govorili su književni kritičari, Magdalena Blažević, Željko Grahovac i istaknuti književnik, Josip Mlakić.

artinfo.ba | preuzeto s portala vitez.info

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17