prevrtljiva veljača

Raspao se bh. blok, povećavali paušali, političko Sarajevo nastavilo sa "spinovima"

Da je veljača prevrtljiv mjesec što se vremenskih ne/prilika tiče svima je odavno jasno. Nisu ovaj mjesec, jedini ženskoga roda, bez razloga u narodu prozvali "veljača-prevrtača", iako ovaj naziv, nadam se, nema previše veze s prevtljivom naravi pojedinih pripadnica ljepšeg spola.

Kako god, prevrljivost veljače odrazila se i na bh. političku scenu. U jeku provedbe rezultata Općih izbora održanih listopada prošle godine, raspao se bh. blok, pokazajući još jednom kako građanska ideja zapakirana u ideju otimanja političkih prava drugima nije duga vijeka. Osta u zraku ruka lidera SDA Bakira Izetbegovića, najpoznatijeg na Birou za zapošljavanje u Bošnjaka. Od građanske ideje na političkoj sceni ostao je samo Željko Komšić koji bi, da ima obraza i srama kao što nema, i sam otišao. Ali što bi. Lijepo mu, nit zna čiji je predstavnik ni komu odgovara, ali vjerojatno zna komu je dužan što ničim zasluženo dobi još jedan mandat.

Da ludilo veljače nije zahvatilo samo stranke "građanske" opcije na najgori mogući način potvrdiše zastupnici u Saboru Kantona Središnja Bosna koji sebi, ničim izazvani, poduplaše paušale. Gora odluka o gori čas nije se mogla donijeti. Ni sve vode koje se ovih dana izliše iz rijeka i potoka u središnjoj Bosni, ne mogu ih oprati. Jesu li o posljedicama poplava razmišljali zastupnici iz Busovače koja je najteže pogođena poplavama u Federaciji BiH dok su dizali ruke za 100 postotno povećanje paušala? Teško kao i zastupnici iz Kiseljaka kao i ostalih poplavljenih općina. No, zato je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite itekako znao iskoristiti trenutak. Svaki njegov gest "brige" za nastradale fotografiran je i poslan javnosti. Dirljiva je Solakova briga za imidž Uprave kao da mu je obiteljska tvrtka, a ne federalna.

Nije dugo trebalo političkom Sarajevu da i poplave iskoristi za još jedan "spin" prema Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, konkretno predsjedateljici ovog doma Lidiji Bradara. Budući da nije podlegla pritiscima i sazvala stari saziv doma, inzistirajući na formiranju novog i provedbi rezultata demokratskih izbora, Bradara je za političko Sarajevu u posljednje vrijeme kriva za sve. Nitko ne pita čelnike izvršne vlasti zašto osim Proračuna nije pripremljena Odluka o privremenom financiranju jer ovakav scenarij oko nemogućnosti usvajanja Proračuna bilo je lako predvidjeti. No, lakše je upirati pristom u one koji ne igraju kako svira velikobošnjačka politika nego djelovati po Ustavu i Zakonu. Zanimljiva je i reakcija bošnjačkih političara i medija na stav OHR te najdraže im ambasade, one američke naravno ali i njemačke te Delegacije Europske unije koje su također ustvrdile kako nije u skladu s demokratskim načelima da stari saziv Doma naroda potvrđuje Proračun kojeg je donio usvoji novi saziv Zastupničkog doma. "'Ta će OHR i Inzko, 'ta će Ameri i Nijemci, 'ta 'oče Wigemark", zaključiše isti političari i mediji koji su se do jučer u njih zaklinjali.

Da na ludilo veljače osim domaćih političara nisu imune ni međunarodne diplomate potvrđuje primjer veleposlanika Velike Britanije u BiH Matthewa Fielda koji je čestitku, umjesto sportašici, uputio porno glumici. Uslijedila je isprika uz obrazloženje da je veleposlanik nasjeo na naš humor. Nema razloga da mu ne vjerujemo. Barem u ovom slučaju.

Veljača-prevrtača osim na vrijeme utječe i na bh. političku scenu. A još ni polovica mjeseca prošla nije.

artinfo.ba/A.P.

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17