del vechio dodik

 

Da su mediji i analitičari u RH toliko pažnje posvetili gaženju prava Hrvata u BiH koliko proslavi Dana RS-a, Hrvati u BiH danas bi bilo puno bliže ostvarenju jednakopravnosti.

Da je glavni cilj političkog Sarajeva, koje uključuje i sarajevske medije, pretvoriti Federaciji BiH u entitet bošnjačkog naroda te tako završiti ono što im u ratu nije uspjelo zahvaljujući Herceg- Bosni i HVO-u odavno je poznato. No, obzirom na količinu laži i podvala o kojima posljednja dva dana sarajevski, redom bošnjački mediji izvještavaju o nazočnosti lidera HDZ BiH i HNS-a BiH dr. Dragana Čovića obilježavanju Dana Republike Srpske, mora im se priznati da su ovog puta nadmašili sami sebe. Usput su odlučili i politički pokopati veleposlanika RH u našoj zemlji Ivana del Vechia. Pored zavidne količine mržnje i obmana koje su plasirali, ovog su puta kreatori mržnje otišli i korak dalje; otvoreno su službenom Zagrebu počeli diktirati kako bi se trebali ponašati i koji stav zauzeti prema legitimnim predstavnicima Hrvata u BiH kao i vlastitim diplomatima u ovoj zemlji. Naravno, to nikako nije miješanje u unutarnja pitanja neovisne i suverene Republike Hrvatske, članice Europske unije. Bože sačuvaj!

Najtužnije od svega je da službeni Zagreb nasjeda na laži i obmane političkog Sarajeva. A takvo ponašanje je poput soli na ranu Hrvatima u BiH čije su žrtve u ratu, progoni, stravični zločini, logori, nasilna odvođenja i nestanci, poslijeratna ubojstva još uvijek nekažnjeni dok im političko Sarajevo, uz pomoć međunarodnih predstavnika, kako god mu se prohtije gazi izbornu volju. Kamo sreće da su mediji u Hrvatskoj desetinu prostora kojeg su ovih dana velikodušno ustupili napadima na Čovića i Del Vechia po instrukcijama velikobošnjačke politike i medija, posvetili problemima koji su Hrvate u BiH doveli u neravnopravan položaj u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, a čiji su kreatori isti političari i mediji čije su laži i obmane ovih dana na vrhuncu.

Propustili su tako priču o džihadu čije su žrtve u ratu bili Hrvati središnje Bosne, priču o progonu i zločinima nad Hrvatima iz svih području u kojima nije bilo Herceg- Bosne. Priču o Anici Jurić iz Kaknja kojoj je Armija BiH ubila trojicu sinova i muža pred očima, a nju zarobila, jednako kao i o Sarafini Lauš iz sela Čukle u Travniku kojoj je Armija BiH također ubila trojicu sinova i muža, priče ubojstvima svećenika u Fojnicu. Potom priču o logorima Armije BiH diljem središnje Bosne, od Bugojna do Zenice, o ritualnom odrubljivanju glava o Orašcu u Travniku, o Križančevu Selu i Buhinim Kućama u Vitezu, Stupnom Dolu, o Dusini, Miletićima, Gojakovcu, Višnjica Gaju ili jednostavno košarkaškim igralištima na kojima su ubijana hrvatska djeca, nasilnim odvođenjima i nestancima hrvatskih intelektualaca.

Mogu se zločini nad Hrvatima u BiH nabrajati još u nedogled. Nisu hrvatski mediji ni analitičari previše prostora dali ni poslijeratnim ubojstvima i montiranim procesima čije su žrtve bili upravo Hrvati. Nije ih se previše dotaklo ni gaženje izborne volje hrvatskog naroda u ovoj zemlji, ni odluke međunarodnih predstavnika koje su išle na ruku sustavom oduzimanju prava ovom narodu. Ali su se zato „na prvu“ upecali na laži i podvale političkog Sarajeva koje svjesno kreira prostor za završni udarac Hrvatima u BiH.

Političarima u RH, sadašnjim, a naročito bivšim, analitičarima koji vide samo jednu stranu priče i to onu svjesno iskrivljenu , kao i medijima koji koriste priliku za trenutak slave, nakon što su bezbroj prilika za bavljenje istinskim problemima Hrvata u BiH propustili, poručujemo da prostor i energiju koju su ovih dana velikodušno ustupili idejama političkog Sarajeva, za promjenu usmjere prema Hrvatima BiH i njihovim stvarnim problemima zbog kojih je pripadnika ovog naroda u BiH svakim danom sve manje. Nije im sigurno glavni problem je li dr. Dragan Čović bio na obilježavanju Dana RS. Problem je mržnja i netrpeljivost koju im svakoga dana serviraju bošnjački političari i mediji. Problem je nemogućnost zapošljavanja u sredinama u kojom Bošnjaci čine većine, problem je što žrtve svakoga dana susreći i u istim bošnjačkim medijima gledaju kreatore zločina nad Hrvatima koji su umjesto kazne nagrađeni pozicijama u vlasti i svim mogućim počastima. Da su mediji u Hrvatskoj dali desetinu prostora stvarnim, a ne lažiranim i izmišljenim problemima Hrvata u BiH, ovaj bi narod sasvim sigurno bio korak bliže jednakopravnosti s druga dva konstitutivna naroda u BiH..

Matija Perić

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17