radiceva ulica

Radiću koji se borio za prava Hrvata oduzeti ulici i imenovati je po Ashdownu koje je pogazio prava ovog naroda

Glavni grad BiH, zajednice tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, odavno je mjesto u kojemu se na sve moguće i nemoguće načine, znane i skrivene, Hrvatima i Srbima poručuje da su nepoželjni. Mjesta ima samo za podobne, ostali se trpe do prve prilike da ih se protjera. Cijelo vrijeme prvim u Bošnjaka puna su usta „multietničnosti“ koje, osim na papiru, nigdje nema. Svaki Hrvat i Srbin zaposlen u institucijama i izabran voljom svojeg naroda u Sarajevu se na sve moće načine kriminalizira. Primjeri Dodika i Čovića samo su vrh ledenog brijega u kojemu se mnoge legitimne predstavnike hrvatskog i srpskog naroda pokušava na sve moguće načine diskreditirati. Dobar Hrvat ili Srbin samo je ona kojemu političko Sarajevo da certifikat. Takav ni kriv ni dužan može završiti i u Predsjedništvu BiH, ne jednom ni dva puta već po isprobanom receptu i treći put. Primjer Željka Komšića.

Još kada se pojavi visoki predstavnik koji sve svoje snage i aktivnosti stavi u službu velikobošnjačke politike, a takvi su svi odreda, veselju kraja nema. Upravo takav bio je u Bošnjaka neprežaljeni Paddy Ashdown. Nekoliko dana nakon njegove smrti, kada se još ni suze na licu bosanskih patriota nisu osušile, Samra Ćosović-Hajdarević, zastupnica SDA u Skupštini Sarajevske županije nekako se pribrala, jer život nakon Paddyeve smrti ide dalje, te je iznijela prijedlog da se iz Sarajeva protjera Radić, a ulicu u centru grada koja nosi njegovo ime preimenuje u ulicu Paddyja Ashdowna

"Lord Paddy Ashdown je do momenta svoje smrti bio opredijeljen za BiH, zbog čega zaslužuje da jedna ulica u ovom gradu nosi njegovo ime. U prilog tome govore njegove izjave, diplomatske akcije, ali i pismo koje je prije svoje smrti, zajedno s bivšim visokim predstavnicima Carlom Bildtom i Christianom Schwarz-Schillingom uputio visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnost Europske unije Federici Mogherini, a u kojem je iskazao čvrstu podršku BiH i upozorio na uplitanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH", istakla je Ćosović-Hajdarević obrazlažući svoju licemjernu inicijativu.

Za bosanske patriote dakle, među koje se savim sigurno svrtstava i Ćosović- Hajdarević, sasvim je uredu da ova zemlja zauvijek ostane protektorat čiju sudbinu će krojiti međunarodni predstavnici. Oni trebaju smjenjivati sve osim Bošnjaka, uplitati se i odlučivati o svemu. Posebno se trebaju dokazati kada jedna Hrvatska koje je primila na desetine tisuća izbjeglica iz BiH, većim dijelom Bošnjaka, slala pomoć ratom zahvaćenoj BiH, a pogotovu kada kao supotpisnica Daytonskog sporazuma reagira na njegovo kršenje i gaženje prava jednog od konstitituvnih naroda. A Paddy Ashdown dokazao se u svemu navedenom, do posljednjeg daha, doslovno, davao je vjetar u leđa velikobošnjačkoj politici razaranja BiH i pretvaranja jednog njezinog entiteta, Federacije BiH u dominatno bošnjački. Za sve to trebao bi biti nagrađen ulicom u Sarajevu iz koje bi protjerao Radić, čovjek koji je poginuo boreći se za prava Hrvata te je imenovati po lordu koji je pogazio prava istog tog naroda!

Čudno je licemjerje u Bošnjaka. Dok se zaklinju u BiH ruše je na svakom koraku i odaju počast onima koji su je godinama trenirali kao protektorat i na tome dobro zarađivali. Paddy Ashdown samo je jedan od njih, ali po svemu sudeći, ostavio je najviše traga. Sućut bosanskim patrotima koji će umjesto s neprežaljenim engleskim lordom, posao uništavanja BiH i oduzimanja prava svima osim Bošnjacima, morati nastaviti s prilično dosadnim i anemičnim Valentinom Inzkom.

Matija Perić/ artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17