logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

10°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIOBiH Kemala Čauševića

causevic optuznica

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, saznaje Klix.ba. Optužnica je podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja dara, a u njoj je predloženo i oduzimanje kompletne imovine Čauševiću.

Pored bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, optužnica je podnesena i protiv Sedineta Karića i Anesa Sadikovića koje se tereti da su poreznim utajama, koje im je omogućio Čaušević, višemilijunskim iznosima oštetili proračun i građane BiH.

Još 2014. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Kemala Čauševića i još pedesetak osoba u opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva "Pandora". Kako je tada priopćeno, uhićene osobe su osumnjičene za kaznena djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima porezne utaje ili prevare, carinske prevare, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti, vezano za uvoz tekstilne i druge robe.

Akcija "Pandora" bila je vezana za slučaj Anesa Sadikovića, nekrunisanog "kralja tekstila" i kineske robe u BiH, koji je u rujnu 2012. godine, sa još sedmero njegovih bliskih rođaka uhićen u akciji kodnog naziva "Boss".

Prema pisanju medija, Sadikoviću je nesmetano kriminalno djelovanje omogućeno zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima s obzirom na to da je njegova firma "Eko san" gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH. On je nedavno optužen za organizirani kriminal u ovom predmetu.

Treća osoba protiv koje je podignuta optužnica je Sedinet Karić koji je također ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi s uvozom tekstilne robe u BiH, a uhićen je i 2013. godine u akciji Tužiteljstva BiH kodnog naziva "Master" zbog organiziranog kriminala u vezi s carinskim i poreznim utajama.

Afera vezana za Čauševića jedna je od najvećih kriminalnih afera u BiH koja bi mogla otvoriti priču i o korupcijskim odnosima unutar politike, pravosuđa i državnih institucija.

artinfo.ba/im

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17