logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

sda

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) nedovoljno dobra za bošnjačke unitarističke interese. SDA je stava da je ta odluka neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi popis stanovništva iz 2013. godine.
“SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, i pri tome laže: Naime SDA tvrdi da je prema Ustavu Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnju odluku CIK-a smatramo političkom, a ne stručnom”, navodi se .
Popis iz 1991, ne odnosi se na zakonodavna tijela u FBIH. I to SDA namjerno izbjegava reći.

SDA će, preko ovlaštenih apelanata pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a.

Što ovo ukratko znači?

Ovo znači da SDA ne može prihvatiti da se Bošnjacima daje čak niti djelomično upravljanje srpskim i hrvatskim domom naroda, što je samo po sebi neustavno, i pravnom laiku zvuči nelogično.

SDA ide dalje. Oni žele da se popunjavanje Hrvata i Srba u kantonima u kojima su protjerani od strane Armije BIH, tako što su “sami sebe protjerali i poubijali” vrši tako, što će svoje Srbe i svoje Hrvate imenovati Bošnjaci sukladno popisu prije rata.

Konkretni primjeri su Bihać, Sarajevo, Goražde. Zenica. Danas etnički počišćena mjesta.

Bakir Izetbegović smatra da je “na strani povratka” da Hrvate i Srbe u tim kantonima biraju vojnici Sefera Halilovića i Šerifa Patkovića i Mahmuljina. A Rasimovi vojnici da nameću Srbe.

Ukratko traži da se rezultat borbe na “prostoru džihada” kako taj prostor naziva Patković, unese u zakon, da se džihad ozakoni, da ne ispadne da su se džaba šehidi borili za takav dom naroda, u kojem će , zamislite, srpske predstavnike birati Srbi a hrvatske Hrvati.

Inače istog je stava i Inzko. Veliki fan bošnjačkog džihada.

On također smatra da je u redu da vojnici Sefera Halilovića biraju predstavnike Hrvatima u Domu naroda, recimo Hrvatima iz Dusine, Grabovice i Trusine.

Jer važno je da se pravimo da tamo Hrvata ima.

Obrnimo sada stvar. Kako bi se Bošnjaci osjećali da im Vijeće naroda u RS-u imenuju Srbi? Da im Predsjednika imenuju Srbi i Hrvati? Da im delegate u Dom naroda iz Mostara imenuju Hrvati?

Zakon propisuje da u izvršnim tijelima , općinama, vladama, pa i u sudskim službama, bude omjer uposlenih kao prije rata, kako bi se poboljšao povratak.

Inzistirati da protjeranome, protjerivač, bira predstavnika, naprosto je mimo svake logike. Mi smo građani BIH i mi ne želimo da nam delegate iz Sarajeva, za Dom naroda bira SDA. Šta je u tome nemoralno?

Ukratko gnjev Sarajeva, zbog činjenice da gube omiljenu igračku za potiranje Hrvata, hrvatski dom naroda, koji im više neće jamčiti 6 bošnjačkih mjesta, skandalozan je.

On zapravo danas jasno daje do znanja Hrvatima i Srbima u FBIH da vodeća bošnjačka partija ne želi suživot, niti jednih pored drugih, niti jednih sa drugima.

Zanima ih isključivo BIH kao država Bošnjaka.

Točno kako je opisano u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića.

Koja je jedini Ustav kojeg SDA prizna. I najmoćniji član te partije – Valentin Inzko. Neprijatelj hrvatskog naroda.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kojim je udovoljila bošnjačkim unitaristima, i pogazila odluku Ustavnog suda, na način da se vodila Inzkovim naputcima i federalnim ustavom, umjesto presudom Ustavnog suda. CIK je nadvisio državu. Udario je na državne institucije udovoljavajući bošnjačkom nacionalizmu. Koji nije zadovoljan učinjenim.
Oni naprosto žele potpunu kontrolu, Predsjedništva, domova naroda, i FBIH kao svoju Republiku Bošnjačku, s koje će se krenuti na Srpsku.

I sve se to pravda građanskim načelima. Nikada desnija, rigidnija sredina, i metropola, nije bolje svijetu, uspjela prodati nacionalistički spin, kao građanski. U tome im, na žalost, svesrdno pomažu i naše prodane akademske akindžije.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

 

hvo oznaka

Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVDR) HVO HB održala je redovitu sjednicu na kojoj se razgovaralo o aktualnoj problematici i stanju u Udruzi, problemima u njenom radu i financiranju.

Na sjednici su analizirani zakoni koji se već dugo nalaze u proceduri, poput Zakona o razvojačenim braniteljima, Zakona o udrugama od vitalnog interesa za branitelje te proširenje zakona o mirovinskom osiguranju.

"Posebno izdvajamo Zakon o razvojačenim braniteljima koji treba biti prioritet kako bi razvojačeni branitelji konačno počeli ostvarivati svoja prava predložena u nacrtu istog, jer većina branitelja je na zavodu za zapošljavanje ili oni koji ne ostvaruju nikakva prava", priopćeno je iz UDVDR-e.

Analiziran je i razmatran Zakona o hrvatskim braniteljima iz RH za pripadnike HVO-a, čije je tumačenje bilo isti dan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, na kojem se sa stradalnicima HVO-a sastao povjerenika iz Republike Hrvatske

Na sjednici UDVDR-a HVO HB dala je potpora suradnji i radu koordinacije braniteljskih Udruga HVO-a s Odjelom za branitelje HNS-a, navodi se u priopćenju.

artinfo.ba

 

gospel

 U sklopu "Adventa u Kiseljaku" u petak, 21. prosinca u Crkvi svetog Ilije nastupit će gospel sastav iz Zagreba " The Messengers".

Na repertoaru koncerta će se naći gospel standardi ali i božićne skladbe a ulaz je besplatan. Organizator koncerta je udruga Arka a pokrovitelji projekta Općina Kiseljak i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Vokalni sastav The Messengers je osnovan 11.11.2002. godine i od tada djeluje pod vodstvom Matije Škvorca u sklopu župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom.
To je sastav u kojem su svi redom zaljubljenici u duhovnu glazbu te a-capella pjevanje. Osim mnogih nastupa diljem Hrvatske, Messengers-i redovito organiziraju i sudjeluju u humanitarnim koncertima za ljude (posebno djecu) kojima je pomoć neophodna.

artinfo.ba

 

tabela

Branko Petrić, Suad Arnautović, Irena Hadžiabdić , Ahmet Šantić i Stjepan Mikić, glasali su za prijedlog Branka Petrića o načinu popune Doma naroda FBiH.

Tako će se raspodjela mandata iz kantonalnih skupština u FBiH vršiti po popisu iz 2013. godine, ali će iz svake skupštine ući po najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je kao takav izabran u kantonalne skupštine .

Protiv su bili Novak Božičković, i Vlado Rogić, javio je Avaz.

Prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristit će se popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Uskoro opširnije

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

klasik koncert 1

Među brojnim aktivnostima i događajima u sklopu ovogodišnje manifestacije "Advent u Kiseljaku" našla se i jedna prava koncertna poslastica.

Naime, u prekrasnom ambijentu Crkve sv. Ilije Proroka u Kiseljaku sinoć je održan Adventski koncert sada već renomiranih domaćih glazbenih snaga Bartolomeja Stankovića (klavir) i Siniše Markanovića (bariton) koji izveli najpoznatije pučke adventske pjesme iz zbirke Chitara octochorda.

Pored hrvatskih adventskih pjesama, publika je imala priliku uživati i u pjesmama iz različitih zemalja poput Njemačke, Engleske, Italije i Austrije a koncert je bio protkan i snimljenim razgovorima sa ljudima različitih zvanja i zanimanja koji su na sasvim običan i osoban način govorili o Adventu.

klasik koncert 2

Na kraju koncerta, izvedena je i skladba Tiha noć i to povodom 200. godišnjice od praizvedbe najpoznatije božićne pjesme na svijetu, koja je prevedena na više od 300 jezika i dijalekata, a 2011. godine ubilježena i na UNESCO-ov popis austrijske nematerijalne kulturne baštine.

Generalni pokrovitelj koncerta bio je načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak, a koncert su podržali i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županija Središnje Bosne, ministar financija ŽSB gospodin Zoran Marković, Župni ured Kiseljak, artinfo i TVKiss.

"Meni je drago što su građani Kiseljaka i njegove okoline, ali i drugih susjednih gradova prepoznali vrijednost sinoćnjeg koncerta, te se odazvali u tolikom broj. I Bartolomej i ja osobno smo osjetili pozitivnu energiju od strane publike što nam je dalo dodatnu motivaciju. Također, primijetio sam da je publika željna, premda ih u Kiseljaku ima ali ne u ovom obliku, ovakvih manifestacija.
Na kraju moram dodati kako je meni ali i Bartolomeju bila čast pjevati pred kiseljačkom publikom i drago mi je što smo jedan ovakav koncert upriličili i darovali gradu Kiseljaku" kazao je za artinfo Siniša Markanović te se još jednom zahvalio organizatorima i pokroviteljima.

 

klasik koncert 3

Unatoč lošem vremenu te programu koji se paralelno odvijao i na Trgu kneza Radoje brojni Kiseljačani su prepoznali važnost jednog ovakvog, zaista nesvakidašnjeg događaja te se odazvali koncertu.

artinfo.ba

 

 bozic crtez

 

Dea Ivičević, učenica VII3 razreda OŠ Kiseljak osvojila je drugo mjesto u literarnom natječaju HKD-a Napredak Kiseljak i SŠ Ivan Goran Kovačić. Njen rad, kao i ostale nagrađene, možete pročitati na našem portalu u sklopu rubrike Literarni kutak.

Što je meni Došašće i Božić

Ove, kao i svake druge godine, u vrijeme Došašća svi nešto užurbano rade. Pripremaju se za najveći kršćanski blagdan Božić. Bake i mame peku kolače. Očevi na poslu pokušavaju dobiti što više slobodnih dana, a djeca ukrašavaju svatko svoj bor i na adventskom kalendaru broje koliko je vremena ostalo do Božića. Svih prethodnih godina i ja sam sve to isto činila, ali ovaj put kao da mi je nešto nedostajalo.

Osjećala sam kako je još nešto potrebno i kao da to nije sve. Promatrajući svoju mamu kako se trudi biti tu za nas kada god nam je to potrebno i kako u isto vrijeme pomaže i drugima oko sebe, odlučila sam ovoga puta ja učiniti nešto za nju. Otrčala sam do prve obližnje trgovine i potrudila se pronaći najljepšu božićnu čestitku i najljepši dar koji mogu kupiti od ušteđevine. Pod savršeno ulaštenim staklom privukao me sjaj prekrasne zlatne ogrlice koja bi divno pristajala mojoj mami.

Uzela sam je i požurila do kase kako bih je platila i što prije stigla kući. Kada sam izlazila iz trgovine ugledala sam jednu ženu kako je zastala pokraj prosjaka koji je sjedio na dnu stepenica. Samo ga je pogledala i poželjela mu čestit i blagoslovljen Božić. U tom trenutku lice prosjaka ozarilo se neizmjernom radošću. Zastala sam. Prišla sam mu i začuđeno ga upitala: „Zašto si toliko sretan kada ti ta žena nije dala nikakvu kovanicu niti hranu?“

Podigao je glavu, pogledao me i posve mirno rekao: „Dala mi je radost Božju!“

Razmišljajući o tim njegovim riječima polako sam se zaputila kući. I tada sam shvatila. Božić nije sjaj kuglica u obližnjem izlogu trgovine, već sjaj u očima moje mame kada joj kažem: „Mama, volim te!“

Ta iskra radosti u njenim očima sjajnija je od bilo kakve zlatne ogrlice oko njena vrata. Umotana u moje i sekine zagrljaje ona sjaji ljepše i svjetlije od onih borova na trgovima velikih gradova. Najvrijedniji dar koji je ikada dobila smo zapravo moja sestra i ja. Naša ljubav prema njoj. Naši razgovori uz šalice toplog mlijeka s medom. Naš adventski vijenac kojeg smo same izradile. Razbijena kuglica koje je moje sestra nespretno okačila na iglice bora.

To je naše vrijeme Došašća.

Pripremite svoja srca, jer Božić dolazi!

 

VIJESTI

SPORT

Širokobriježanin Ivan Kvesić najbolji sportaš grada Zagreba!

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković i karataš Ivan Kvesić proglašeni su sinoć

Uspješno održan stolnoteniski turnir u Kreševu

Protekle nedjelje u Kreševu je održan stolnoteniski turnir. Izrazito jaka konkurencija u

Javni poziv Sportskog saveza ŽSB za dostavu prijedloga kandidata za sportaša godine

  Na osnovu člana 2. Pravila za izbor spotaša i sportske ekipe ŽSB, a u cilju što tr

STOLNI TENIS : MILETIĆ I ČELAN NAJUSPJEŠNIJI U LEPENICI

  Danas je u dvorani Osnovne škole Lepenica održan stolnoteniski turnir. Snij

KULTURA

Najava: Zagrebački gospel sastav u Kiseljaku

 U sklopu "Adventa u Kiseljaku" u petak, 21. prosinca u Crkvi svetog Ilije nastupit će g

Kreševski "napretkovci" održali adventski koncert u Zagrebu

  Mješoviti pjevački zbor kreševske podružnice HKD-a "Napredak" i ove godine je održ

Stanković i Markanović Kiseljačanima upriličili pravu koncertnu poslasticu

Među brojnim aktivnostima i događajima u sklopu ovogodišnje manifestacije "Advent u Kise

Božićna bajka za velike i male i ove godine zasjala u Kiseljaku

Vrijeme Adventa u većini sredina obiluje raznim kulturnim događajima pa tako i u općini

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Čović uz hrvatsku predsjednicu na Sinjskoj alci

dragan i kolinda

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je uz predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nazočio održavanju Sinjske Alke u Vukovaru. Uz Čovića je na Sinjskoj alci bilo i izaslanstvo Hrvata iz BiH.

Naime, svečana sinjska alka, koju u počast braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu trči 17 alkara, počela je popodne na trkalištu u Županijskoj ulici u Vukovaru, a u svečanoj loži trku prati cijeli državni vrh, predvođen pokroviteljicom svečanosti predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović. U gledalištu je bilo više od pet tisuća posjetitelja, koliki je i kapacitet tribina, a procjenjuje se da je danas u Vukovar došlo više od 20 tisuća domoljuba i štovatelja hrvatske tradicije.

U svome govoru, koji je uslijedio nakon proglašenja slavodobitnika predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako su Sinj i Vukovar dva grada ali i gradovi koje povezuje jedno junaštvo, jedno domoljublje i jedna Hrvatska. U svome govoru predsjednica je ukazala i na odnose sa Srbijom te tom prilikom upravo iz Vukovara istočnim susjedima poslala snažnu poruku.

"Kao što prošlost nismo i nećemo nikad zaboraviti isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem. Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobrosusjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da skorije što prije uđe u EU. Pri tome niti jedna država ne treba glumiti prijateljstvo jer će Dunavom proteći još puno vode do tada", rekla je Grabar Kitarović, prenosi Vecernji.hr.

Dodala je i kako radi dobrobiti hrvatskog is srpskoga naroda, stabilnosti ovoga dijela Europe dvije države imaju dužnost izrađivati dobre odnose. Kao i dalje aktualna neriješena pitanja spomenula je pitanje nestalih, univerzalne jurisdikcije Srbije, granična pitanja kao i prava Hrvata u Srbiji.

"Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja", istaknula je Grabar Kitarović.

Govor nakon Svečane Sinjske alke predsjednica je iskoristila i da se dotakne aktualne političke situacije u državi kazavši kako Hrvatska mora postati politički stabilna država u kojoj će problemi biti rješavati odgovorno i konstruktivno uz najveći mogući postignuti kompromis.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17