logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Oblano

3°C

Kiseljak

Uglavnom Oblano

hns o ostecenju spomenika

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH osudio je oskvrnuće spomen obilježja u Novom Travniku te pozvao mjerodavne institucije da žurno otkriju i primjereno kazne počinitelje.

U tom Odjelu ističu kako ih je duboko povrijedila vijest da je u Novom Travniku ponovno oskvrnuto spomen obilježje za sve branitelje Domovinskog rata, pripadnike HVO-a, te navode kako je tim činom povrijeđeno prije svega ljudsko te svako drugo dostojanstvo, prenosi Fena.

Navedeni Odjel taj vandalski čin najoštrije osuđuje i traži od mjerodavnih institucija da žurno otkriju počinitelje i da se oni primjereno kazne.

"Ovakvi nemili događaji kojima se oskrnavljuju simboli kojima je odana počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu izraz su primitivizma, netolerancije i nepoštivanja žrtve, a svi mi u Bosni i Hercegovini ne smijemo dopustiti da postane pravilo u ponašanju vandala.

Želimo vjerovati da će mjerodavne institucije otkriti počinitelje i primjereno ih kazniti kako bi im takvim činom poslali poruku da njihova nedjela neće proći nekažnjena", navodi u priopćenju Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski at HNS-a.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

sarkis

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena pljenidba dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu većinskog vlasnika te firme Jamnice, navedeno je u saopćenju Jamnice iz koje najavljuju da će poduzeti pravne radnje za osporavanje tih rješenja.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke burze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. listopada dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave - mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka, javlja Jutarnji.

- Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice - navodi se u objavi.

Jamnica će "poduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja", najavljuju iz te kompanije u sastavu Agrokor koncerna.

Od početka procesa izvanredne uprave, saopćili su nedavno iz Agrokora, pokrenuto je više parničnih i pljenidbenih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava u šest zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.

Kako je već u junu bilo jasno da ne želi sudjelovati u novom kreditiranju Agrokora putem roll-up modela kojim se osigurava prvenstvo naplate, smatrajući ga nepoštenim, Sberbank je pokrenuo sudske procese u Hrvatskoj i Srbiji, a kasnije ih je proširio i na ostale zemlje u kojima koncern ima imovinu. Slovenski sud je priznao postupak izvanredne uprave pa su u toj zemlji obustavljeni postupci pljenidbe, dok u Srbiji i BiH to nije slučaj.

artinfo.ba | preuzeto s portala faktor.ba

vjetroturbine

Više od deset godina čitamo najave o gradnji elektrana koje bi u našoj zemlji iskoristile nemjerljivi potencijal vjetra. Elektroprivreda HZ HB prva je prešla s riječi na djela i na zapadnoj granici Bosne i Hercegovine, u Tomislavgradu, privodi kraju radove na izgradnji Vjetroelektrane Mesihovina, piše Klix.ba.

Projekt Vjetroparka Mesihovina na području općine Tomislavgrad predstavlja prvi energetski projekt u oblasti vjetroenergije u Bosni i Hercegovini koji je došao u ovu fazu, a za njegovu implementaciju Elektroprivreda HZ HB formirala je posebnu organizacijsku jedinicu. Susjedne zemlje su značajno odmakle kada je riječ o razvoju ovog tipa proizvodnje zelene energije. Hrvatska je sredinom 2014. godina imala 12 vjetroelektrana u normalnom radu, priključenih na elektroenergetski sustav.

Koliko je ovo složena gradnja svjedoče priče mještana tog dijela tomislavgradske općine kad su veliki šleperi uz policijske rotacije prevozili dijelove budućih vjetrenjača. I danas kad se raspitujete kojim putem da dođete do vjetroparka ljudi će vas dobronamjerno upozoriti da vam pristup neće biti omogućen. Razlog leži u sigurnosti, ne u tajnovitosti. Ako imate vlastite zaštitne cipele, prsluk i kacigu te se na taj način osigurate na gradilištu, možete neometano kretati. Osnovni tehnički podaci o Vjetroelektrani Mesihovina kažu da se ona nalazi u centralnom dijelu općine Tomislavgrad. Imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje 165 GWh. Poredeći s vjetroelektranama u regiji, Mesihovina spada u red najvećih po instaliranoj snazi. Ukupna investicija procjenjuje se na 81 milijun eura. Elektroprivreda HZ HB osigurala je potrebna sredstva za ovaj projekt pomoću donacije njemačke vlade u iznosu od milijun eura, kredita od KfW u iznosu 71 milijun eura i uz pomoć vlastitih sredstva.

Veći dio investicije, više od 71 milijun eura, vezan je za ugovor sa Siemensom koji gradi vjetroagregate s temeljima te osigurava održavanje tijekom prve dvije godine roka. Dva manja potpisana ugovora na otprilike četiri milijuna eura bila su predviđena za radove na instalacijama te pristupnim cestama i platformama za kranove.

Potpuna montaža prvog vjetroagregata prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini dogodila se 31. kolovoza ove godine, čime je naša zemlja postala dio svjetske zajednice korisnika vjetroenergije i uvrštena je na listu onih zemalja koje koriste vjetropotencijal u proizvodnji električne energije, s ponosom je istaknuo investitor. Krajem ove godine propeleri bi se trebali početi okretati na vjetru, a vjetroelektrana bi trebala biti puštena u pogon. Tada će Tomislavgrad s pravom postati centar obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, piše Klix.

“Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u Elektroprivredi HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne kompanije na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme. Poboljšat će se i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebno lokalnu”, kazali su jednom prilikom iz ovog poduzeća. Mesihovina nije jedini sličan projekt u našoj zemlji, samo je priča koja je najdalje odmakla. Posljednjih godina bilo je govora o barem desetak vjetroparkova, većinom u Hercegovini. Elektroprivreda BiH već duže vrijeme gradi Vjetrolektranu Podveležje, istočno od Mostara. Planirano je petnaest vjetroagregata instalirane snage 48 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 120 GWh. Investicija je to od 83,2 milijuna KM, a većina sredstava osigurana je kreditom od istog kreditora kao i VE Mesihovina. Sličan projekt aktualan je i s druge strane entitetske linije u općini Berkovići gdje su osigurana sredstva za VE Hrgud.

artinfo.ba | preuzeto s portala poskok.info

nk visoko istupanje

"Takmičenje u Prvoj ligi Federacije BiH gubi smisao, sve je izrežirano i ako se ništa ne promijeni istupićemo iz takmičenja", poručio je Nermin Kadrić, predsjednik Nogometnog kluba Bosna iz Visokog, nakon što su fudbaleri ovog kluba u subotu u Gradačcu pred kraj utakmice 11. kola protiv Zvijezde sjeli na teren i odbili da igraju do kraja, pišu Nezavisne novine.

Bio je to, kako su obrazložili, revolt na sudačke odluke. Sve je kulminiralo u 90. minuti, kada je zbog prigovora crveni karton dobio pomoćni trener Visočana Dženan Hošić. Do tada su domaćini vodili 1:0, a nakon što su gosti sjeli na travnjak do kraja su bez problema i neometani postigli još dva gola.

“Ovo je liga koja se igra za suce. Rezultati se namještaju, javna je tajna da se suci plaćaju. Ovo je bio revolt naših igrača, a nadamo se da će biti prvi korak za promjene nabolje i da se konačno zaustavi dalja nepravda. U protivnom, ovo takmičenje će u budućnosti izgubiti svaki mogući smisao, a mi ćemo istupiti iz ovakve lige, u kojoj se unaprijed sve zna”, istakao je za “Nezavisne” Nermin Kadrić i dodao:

“Kada se ovakve stvari dešavaju u prvoj polusezoni, možemo samo zamisliti šta će biti u završnici prvenstva.”

Pravdu na utakmici dijelili su glavni sudac Sanel Silić iz Cazina, s pomoćnicima Adijem Šabićem iz Bihaća i Mirzom Čehajom iz Goražda. Četvrti arbitar bio je Darko Obradović iz Stoca, a delegat Irfan Budimlić (Cazin).

Kontrolor suđenja bio je Pero Buhovac (Mostar). Iz Nogometnog saveza FBiH “Nezavisnim” je jučer potvrđeno da se pravilnikom ovakva gesta karakterizira kao nesportsko ponašanje. Nadležna komisija će u narednom periodu razmotriti cijeli slučaj i najvjerojatnije kazniti igrače zbog njihovog poteza, ali iz Uprave visočkog kluba istakli su da igračima pružaju punu podršku.

“Mi kao Uprava i stručni štab nismo tražili niti smo znali šta će igrači uraditi. I mi smo bili iznenađeni. To je bila njihova ljudska i prirodna reakcija na nepravdu, iza koje ćemo mi svakako stati i dati podršku igračima. Oni to nikada ne bi uradili da nisu imali debeo razlog. Što se tiče sankcija i nesportskog ponašanja, možda je više nesportski čin to što su domaćini dali dva gola u takvim uslovima. Međutim, moram naglasiti da smo sa Zvijezdom imali korektan odnos i njima se nema šta prigovoriti. Nije bilo grubih startova, ali ovo je isključivo revolt prema suđenju”, smatra Kadrić.

Nermin Šabić, šef stručnog štaba Zvijezde i nekadašnji reprezentativac BiH s bogatim igračkim iskustvom, istakao je da se u karijeri nikada nije susreo sa sličnom situacijom.

“Ne želim komentarisati postupak igrača Bosne. Svako ima pravo da radi šta želi, ali mi je žao što se ovako nešto desilo. Nikada nisam doživio nešto ovako, ni ranije kao igrač, niti sada kao trener. Shvaćam da bude suđenje ovako ili onako, ali nije bilo razloga za ovako nešto”, istakao je Šabić. (nezavisne novine, sportske.ba)

artinfo.ba | preuzeto s portala visoko.co.ba

puljic za govornicom

Kardinal Vinko Puljić žestoko je kritizirao današnju demokraciju u Mariji Bistrici na hodočašću vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije.

Dvanaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je 14. listopada.

Svetu misu u Mariji Bistrici predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić

Rekao je da novinari lažu i da su potkupljeni, da se donose zakoni kojima se otima vlasništvo, da se odgajaju djeca koja ne pamte prošlost i bježe kad postane teško, a vjernike se naziva fašistima kad zagovaraju katolička načela.

U nadahnutoj propovjedi izrazio je radost zbog hodočašća i okupljanja u Mariji Bistrici istaknuvši Marijinu ulogu u životu vjernika. „Ovdje na poseban način dolazeći Majci Božjoj želimo se prepoznati u svojem katoličkom identitetu. Ona nam je dala ime rađajući Isusa i da se mi zovemo kršćani katolici. Dakle, želimo se prepoznati, postati svjesni sebe. Da znamo iz čega ćemo živjeti, što smo, tko smo, da nismo izgubljeni, ali nema od nas nijednoga da ne nosimo i svoje rane koje nam treba izliječiti, utješiti. (…) Važno je doći biću koje nas je sposobno s poštovanjem čuti, saslušati, utješiti. Na svoj način to je naša Nebeska Majka. Došli smo joj ispričati svoje muke i poteškoće kako bismo doživjeli da nas ona poštuje, grli i tješi. Nama ta utjeha vjere treba da ne klonemo, da možemo hrabro naprijed ići. Kako nam neće trebati ta utjeha vjere kad su nam oduzeli naše kuće, naša ognjišta spalili, protjerali nas, a sada donose zakon da nemamo pravo na tu svoju imovinu. Kako onda gledati na tu demokraciju? Kakva je to demokracija koja nam ruši naše dostojanstvo, naša prava?“, osvrnuo se kardinal.

{youtube}c5xJ61CxPq0{/youtube}

Prema njegovim riječima, da bi se mogli boriti za dostojanstvo i pravdu, ljudima treba smjelosti vjere i smjelosti da hrabro dignu glas. „Mi postojimo, nije nas nestalo. Koliki god viču: ‘Tamo njih nema!’ Ima nas i želimo biti i opstati. Želimo biti ono što jesmo, ne protiv drugih, ne na račun drugih nego ono što nama pripada kao ljudima, kao Hrvatima, kao katolicima“, rekao je nadbiskup Puljić poručivši da je potrebno zauzimati stavove vjernika i čovjeka koji ima korjenje. „To što se mi borimo za naša prava nismo ni protiv koga usmjereni, nego kažemo: ‘Živi smo, želimo živjeti i biti prepoznatljivi onakvi kakvi jesmo.’ Zato smo došli Majci, da se prepoznamo, da budemo svjesni sebe, da budemo hrabri u svojoj vjeri i tu hrabrost vjere utkati u javnost“, poručio je kardinal.

Također je podsjetio na važnost čuvanja svojeg identiteta, kao i nasljedovanja uzora vjere i hrabrosti među precima kako bi se ostalo i opstalo na svojem. „Ne smijemo zaboraviti naše velikane duha počevši od Bl. Alojzija Stepinca koji je bio simbol u onim teškim vremenima, do drugih velikana koji su itekako hrabro svjedočili, narod poučavali i vodili. I mi moramo tu našu vjeru prenijeti budućim pokoljenjima koja su iza nas. Neka znaju na čemu su nikli. Neka se ne stide svojih korijena. Neka istinski budu vjerodostojni nasljednici – potomci tih hrabrih heroja vjere, tih predaka“, istaknuo je kardinal ohrabrivši vjernike i podsjetivši ih da Marija uvijek vodi Isusu.

„Lijek za naše rane je njegova riječ. Ona nas tješi, hrabri, nadu tka u nama. Zato vas želim potaknuti da ne smijemo zaboraviti Marijinu riječ da poslušamo Isusa što kaže. Ako Isusa poslušamo, nitko nas slomiti neće. Možda ćemo se napatiti, mučenički preživjeti, ali neće nas pobijediti jer Božja je zadnja“, rekao je kardinal u završnici propovjedi. „Donesite hrabru i radosnu vjeru u vaše domove“, poručio je vrhbosanski nadbiskup prije blagoslova zahvalivši svima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su pomogli i potrudili se da se ovo hodočašće dogodi.

Na kraju mise, koju je svojim pjevanjem obogatio zbor iz Žepča, okupljenima hodočasnicima je za svjedočanstvo vjere zahvalio rektor Matošević.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

roberto soldic

Kakva predstava, kakva pobjeda Vitežanina Roberta Soldića! Glavna borba eventa najveće britanske i jedne od najvećih europskih MMA promocija i pobjeda nevjerojatno atraktivnim nokautom u prvoj minuti borbe, protiv domaćeg borca.

Long je pred svojom publikom podosta agresivno otvorio borbu, krećući se prema naprijed i tražeći priliku za plasirati udarac ili doći do rušenja. Roberto je to pratio i pažljivo se kretao unazad, pazeći da ne dozvoli svom protivniku priliku za ugroziti ga. Nakon nešto manje od pola minute vidimo prvi pokušaj rušenja od strane velškog borca, kojeg Roberto uspješno brani, a malo nakon toga prvi puta i on napada. I odmah poentira na najbolji mogući način.

Velšanin se nastavio kretati prema naprijed, no u prvom trenutku kada je malo usporio i stao na mjesto, Soldić je povukao lijevi high kick koji je sjeo točno posred desne strane glave Lewisa Longa. On je odmah pao na pod, Roberto je krenuo završiti borbu, ali nije bilo potrebe. Sudac je vidio da je domaći borac onesposobljen i borba je bila gotova, a Soldić je mogao početi slaviti najveću pobjedu

“Ja sam ovdje da osvojim pojas. Imam već dva, ali želim i ovaj. Boriti ću se bilo gdje protiv bilo koga. Moj je skor 11-2, no moja oba poraza su odlukama u kojima sam pokraden, jednom u Rusiji, jednom u Crnoj Gori. Tako da, moj profesionalni skor je 13-0, ja sam jedna viša liga od ovog”, rekao je Roberto odmah nakon borbe.

Fantastična izvedba hrvatskog borca, koji je još jednom do kaveza došao sa svojom kombiniranom zastavom Hrvatske i BiH, a u pratnji su mu bili trener i menadžer Ivan Dijaković te UFC borac Damir Hadžović. Bila je ovo prva Robertova borba u Cage Warriorsima i odmah pobjeda, na ovakav način, u glavnoj borbi piše portal fightsite.hr.

artinfo.ba

VIJESTI

SPORT

NK Bosna najavljuje istupanje iz Prve lige Federacije

"Takmičenje u Prvoj ligi Federacije BiH gubi smisao, sve je izrežirano i ako se ništa ne

Mandžukić donirao vatrogascima opremu vrijednu 20.000 eura

Daleko od medijske pompe, hrvatski nogometni reprezentativac i igrač Juventusa Mario Man

Fenomenalni Roberto Soldić pobijedio high kickom u prvoj minuti borbe

Kakva predstava, kakva pobjeda Vitežanina Roberta Soldića! Glavna borba eventa najveće b

Tenis: Ivan Biletić osvojio 2. mjesto na Masters turniru

Na završnom teniskom turniru Masters do 12 godina u Mostaru je nastupilo osam najboljih

KULTURA

Kiseljačanka Dragica Raguž među nagrađenim na Viva Film Festivalu

Dragičin film "Sustav te laže" osvojio drugo mjesto u kategoriji omladinskog bh filmaMeđ

Travnik: Književno veče sa Ivanom Lovrenovićem i Enverom Kazazom

U okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ Gradska biblioteka Travnik upriličila

Pravo Ljudski – Poziv za sudionika projekta Hoćeš kod mene? u Doboju, Čapljini, Jajcu i Kiseljaku

  Hoćeš kod mene? je umjetnički laboratorij filma i stripa koji uključuje 20 mladi

VIDEO - "Moja linija života", promocija knjige

Promovirana prva knjiga Mate Kraljevića iz Kiseljaka "Moja linija života" {youtube}FEKi

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Čović uz hrvatsku predsjednicu na Sinjskoj alci

dragan i kolinda

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je uz predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nazočio održavanju Sinjske Alke u Vukovaru. Uz Čovića je na Sinjskoj alci bilo i izaslanstvo Hrvata iz BiH.

Naime, svečana sinjska alka, koju u počast braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu trči 17 alkara, počela je popodne na trkalištu u Županijskoj ulici u Vukovaru, a u svečanoj loži trku prati cijeli državni vrh, predvođen pokroviteljicom svečanosti predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović. U gledalištu je bilo više od pet tisuća posjetitelja, koliki je i kapacitet tribina, a procjenjuje se da je danas u Vukovar došlo više od 20 tisuća domoljuba i štovatelja hrvatske tradicije.

U svome govoru, koji je uslijedio nakon proglašenja slavodobitnika predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako su Sinj i Vukovar dva grada ali i gradovi koje povezuje jedno junaštvo, jedno domoljublje i jedna Hrvatska. U svome govoru predsjednica je ukazala i na odnose sa Srbijom te tom prilikom upravo iz Vukovara istočnim susjedima poslala snažnu poruku.

"Kao što prošlost nismo i nećemo nikad zaboraviti isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem. Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobrosusjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da skorije što prije uđe u EU. Pri tome niti jedna država ne treba glumiti prijateljstvo jer će Dunavom proteći još puno vode do tada", rekla je Grabar Kitarović, prenosi Vecernji.hr.

Dodala je i kako radi dobrobiti hrvatskog is srpskoga naroda, stabilnosti ovoga dijela Europe dvije države imaju dužnost izrađivati dobre odnose. Kao i dalje aktualna neriješena pitanja spomenula je pitanje nestalih, univerzalne jurisdikcije Srbije, granična pitanja kao i prava Hrvata u Srbiji.

"Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja", istaknula je Grabar Kitarović.

Govor nakon Svečane Sinjske alke predsjednica je iskoristila i da se dotakne aktualne političke situacije u državi kazavši kako Hrvatska mora postati politički stabilna država u kojoj će problemi biti rješavati odgovorno i konstruktivno uz najveći mogući postignuti kompromis.

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

web-baner-300x250.gif

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17