logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Uglavnom Sunano

13°C

Kiseljak

Uglavnom Sunano

oglas posao

Fast food ENERGIE u Kiseljaku traži djelatnika za rad na dostavi hrane.Više informacija na kontakt broj: 063 337 221

svinjarevo selo

Naselje Svinjarevo u općini Kiseljak zadržat će postojeći naziv, odnosno naziv mu neće biti promijenjen u Mahala polje o čemu je postojala inicijativa oko trećine stanovnika naselja. Razlozi zbog kojih inicijativa o promjeni naziva mjesta neće biti upućena u proceduru Parlamenata Federacije BiH kako je to zakonom predviđeno, su prije svega u slabom odzivu stanovnika na provedenoj javnoj raspravi te izostanku potpore većine vijećnika u Općinskom vijeću Kiseljak.
Nakon što je dio stanovnika Svinjareva te Klub vijećnika SDA, večinski bošnjačkog naselja, pokrenuo inicijativu za izmjenom naziva mjesta u Mahala polje, ljetos je organizirana javna rasprava. Od 49 poziva mještanima, mjerodavna općinska služba uspjela je uručiti njih 38 jer ostali nisu pronađeni na prijavljenoj adresi. U konačnici, pozivu na javnu raspravu odazvalo se 18 stanovnika, a njih 17, koji čine trećinu od ukupnog broja stanovnika, podržalo je inicijativu o promjeni naziva mjesta. Naravno, bilo je i onih koji su kategorički protiv, a među njima je najglasniji prof. Suad Čolaković koji se vapajem usprotivio izmjeni naziva mjesta. Svoje protivljenje izmjeni naziva mjesta Svinjarevo u Mahala polje prof. Čolaković je obrazložio bogatom poviješću mjesta koja je zabilježena u mnoštvu povijesnih dokumenata i arhiva, a čiji bi kontinuitet bio izgubljen ukoliko bi se promijenio njegov naziv. Prema podacima koje je naveo u svom pismu, prvi pisani pomen Svinjareva datira iz razdoblja reorganizacije Bosanskog sandžaka, odnosno iz vremena od 1470-1485. godine. Pored toga, Svinjarevo u Kiseljaku jedinstveno je jer naselja istog imena u BiH nema. Postoji Svinjarevo u okolici Zagreba, te općina Svinjarevo u Srbiji. Također, prof. Čolaković dovodi u pitanje stav pojedinaca koji smatraju da je naziv naselja isključivo asocira na životinju, svinju . Po njegovim saznanjima u osmansko doba nastavak „evo“ potekao je od turske riječi „ovasi“ koja označava polje . „Promjenom naziva mjesta odričemo se Bosne od najstarijih vremena i svog postojanja, a prihvaćamo Bosnu iz osmanlijskog vremena. Iako sam veliki poštovatelj osmanskog vremena, između osmanskog i bosanskog, biram bosansko jer bosansko je moje, a moje je najbolje“, poručio je u svom vapaju prof. Čolaković te izrazio spremnost snagom argumenata, uključujući i povijesne suočiti se javno s predlagačima izmjene naziva mjesta.
Za sučeljavanjem argumenata neće biti potrebe jer inicijativa za izmjenom naziva mjesta Svinjarevo u Mahala polje nije dobila potporu ni u Općinskom vijeću Kiseljak koje je ovu inicijativu imalo na dnevnom redu ovotjedne redovite sjednice. Inicijativu je podržalo 10 bošnjačkih vijećnika iz SDA, SDP-a i DF-a što je bilo nedovoljno jer Vijeće broji 23 vijećnika. Sjednici su nazočila 22, a hrvatski vijećnici (HDZ BIH,HSP i HDZ 1990) bili su suzdržani. U Klubu HDZ-a kazali su nam kako nisu željeli utjecati na volju stanovnika Svinjareva ni njihova demokratska prava da odlučuju o nazivu mjesta u kojem žive jer podsjećamo, ni bošnjački vijećnici se na prošloj sjednici nisu htjeli sudjelovati u glasanju za prijenos valsničkih prava TVKiss-a na Radio televiziju Herceg Bosne.
A volje ni jednoglasne potpore ovog prijedlogu očiti nije bilo, usprkos svim uloženim naporima pojedinih bošnjačkih vijećnika da se promijeni naziv naselja Svinjarevo u Mahala polje.


Inače, danas smo u pripremi teksta posjetili i naselje Svinjarevo te u razgovoru s jednim od žitelja saznali da su isti uglavnom za promjenu, samo je što se tiče odziva na javnu raspravu, očito letargija odradila svoje. Naime, kako nam je kazao gospodin Mustajbegović, naselje će uvijek biti znano kao Svinjarevo, ali bi on osobno ipak volio da je do promjene došlo jer kako kaže, ako ništa drugo zvuči smiješno. „Ovo je etnički čisto bošnjačko naselje a zove se Svinjarevo, bez obzira što porijeklo imena možda i ne potiče od imena životinje. Jednostavno je smiješno i kazati nekad odakle dolazite“ kazao je Mustajbegović.


Općina Kiseljak je inače među općinama sa najvećim brojem naselja u BiH a usvajanjem odluke, treba spomenuti, došlo bi i do značajnih financijskih troškova po stanovnike ovog naselja jer bi ista sa sobom nosila i promjene kućnih brojeva ali i osobnih dokumenata. No činjenica je kako ova inicijativa može biti i ponovljena.

artinfo.ba

ultrazvucni aparat

U prostorijama JU Bolnica Travnik održana je ceremonija uručenja ultrazvučnog aparata za obnovljeni odjel patologije trudnoće, koji će uskoro početi sa radom.

Ultrazvučni aparat je poklon International Waqf Fund UK, a projekat je realizirala humanitarna organizacija Islamic Relief Worldwide sa sjedištem u Sarajevu.

Ukupna vrijednost realiziranog projekta je cca. 60 000 KM.

Ovom značajnom događaju za J.U. Bolnicu Travnik su pored menadžmenta bolnice i predstavnika donatora nazočili i premijer SBK Tahir Lendo, gradonačelnik Travnika Admir Hadziemrić, gradonačelnik Novog Travnika Refik Lendo, direktori domova zdravlja, direktor fonda zdravstvenog osiguranja Dragan Solomun kao i direktori zdravstvenih ustanova Bugojna, Travnika, Fojnice, Busovače…

"Nabavkom novog ultrazvučnog aparata za nas kao odjeljenje i bolnicu ima veliki značaj. Kao što znate, rad jednog ginekologa nije moguć bez ultrazvučnog aparata koji se koristi u svakodnevnoj dijagnostici. Također nam je drago što je neko i prepoznao taj naš rad te ga nagradio nabavkom novog UZ aparata, koji po svojim karakteristikama zadovoljava rad našeg odjeljenja, a ujedno na taj način radimo na zaštiti reproduktivnog zdravlja svake žene našeg kantona. Ujedno ćemo i upotpuniti novim UZ aparatom i obnovljeni Odjel patologije trudnoće, koji će početi sa radom nakon primanja aparata. Islamic Relief Worldwide BiH kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta života građana u BiH od 1992 godine. U ovom trenutku smo u završnoj fazi implementacije izuzetno vrijednih pet projekata za koje se nadamo da će do kraja ove kalendarske godine biti i završeni. Pored redovnih stipendija za nešto više od 1300 djece realiziramo i različite edukativne sadržaje kao i pomoć u samozapošljavanju za samohrane roditelje", rekla je Fatima Čurić-Ljevaković, šefica službe za ginekologiju i akušerstvo.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

elmedin i ekipa

Nakon Zeničko-dobojske, nova većina dogovorena je i u Sarajevskoj županiji. Blok šest bošnjačkih ljevičarskih i konzervativnih stranaka usuglasio je principe djelovanja koji otvaraju put formiranju županijske Vlade koju bi podržavala 24 od 35 zastupnika, piše Večernji list BiH.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji se spominje kao mogući županijski premijer, izjavio je nakon jučerašnjeg međustranačkog sastanka da su usuglasili principe koji će biti verificirani nakon što radne skupine završe svoj posao, a rok je 16. studenoga.

"To su mjere i principi buduće skupštinske većine u Skupštini Sarajevske županije za mandat od 2018. do 2022. godine", kazao je Konaković.

Do spomenutog datuma predstavnici NiP-a, SDP-a, Naše stranke, DF-a, SBB-a i NBL-a očekuju i certifikate od SIP-a, kako bi bila zakazana konstituirajuća sjednica. Dogovori o uspostavi vlasti finaliziraju se i u Tuzlanskoj županiji, kao i u preostale dvije većinski bošnjačke županije: Unsko-sanskoj i Bosansko-podrinjskoj. Zajedničko za svih pet županija je da će novu vlast formirati široki blok, formalno barem, ideološki suprotstavljenih stranaka. S jedne strane su SDP, DF i Naša stranka, a s druge stranke nastale iz SDA. U svih pet županija vlast se formira i bez relativnog pobjednika (osim TŽ-a) SDA, ali i bez legitimnih hrvatskih predstavnika koje nitko od "pregovarača" i ne spominje.

Osim što su mnogi skeptični prema funkcioniranju ovih širokih županijskih koalicija od pet, šest i više stranaka, postavlja se i pitanje kako će se sve ove stranke ponašati dalje u procesu formiranja državne i županijske vlasti. Neke od stranaka koje će participirati u vlasti u pojedinim županijama uopće nisu parlamentarne na višim razinama, a druge imaju, najblaže rečeno, limitiran kapacitet i vjerodostojnost. SDP, DF i NS su najavili da bi i prilikom formiranja federalne i državne vlasti mogli nastupati kao blok, iako su im dosadašnji istupi o tomu kako taj proces treba izgledati prilično disonantni.

Taj, uvjetno kazano, lijevi blok u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima 31 zastupnika. Čak i kada im se pridruži 16 zastupnika iz još tri bošnjačke stranke s kojima koaliraju u pojedinim županijama, nemaju većinu kakvu, navodno, priželjkuju, odnosno dovoljno da izbace SDA i HDZ BiH iz vlasti. Da bi to postigli moraju koalirati s još jednim derivatom SDA, a to je PDA Mirsada Kukića, kojeg nisu željeli u vlasti u Tuzlanskoj županiji. No, čak i da naprave takav politički savez, teško mogu ovladati FBiH bez Doma naroda, oko čijeg se izbora lome politička koplja. Jasno je da ovakva računica ne može proći bez HDZ-a, odnosno koalicije stranaka HNS-a.

Snaga i jedinstvo HNS-a

Na državnoj razini je mogućnost formiranja vlasti bez SDA još manje moguća jer već spomenuti blok lijevih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima 10 zastupnika, što je tek jedan više od broja mandata koje ima sami SDA. To je dovoljno za koaliranje s već formiranim blokovima hrvatskih i srpskih stranaka i uspostavu vlasti, ali za razliku od SDA, lijevi blok za sada odbacuje mogućnost uspostave vlasti na konceptu triju konstitutivnih naroda koji promoviraju izborni pobjednici u hrvatskom i srpskom biračkom tijelu. Kako trenutačno stvari stoje, jedino što bi moglo ujediniti bošnjačku ljevicu i SDA je mogućnost uspostave federalne i državne vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Tada bi oba bloka svoju suradnju mogla skrivati iza “probosanske koalicije”. Prepreka tomu je izborni rezultat koalicije oko HDZ-a, jedinstven postizborni nastup stranaka HNS-a i već dogovoreno partnerstvo pobjedničkog hrvatskog i srpskog bloka u BiH.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

ov kiseljak sjednica 1

Slijedi javna rasprava koja će trajati 20 dana

Općinsko vijeće Kiseljak na 17. redovitoj sjednici održanoj u utorak popodne, uz ostalo, usvojilo je Nacrt općinskog proračuna za 2019. godinu. Proračun za iduću godinu ostaje na razini ovogodišnjeg i iznosi nešto više od sedam milijuna KM, točnije 7.014.780 KM. Vijećnici su Nacrt podržali s 20 glasova za, dok su dva bila suzdržana. Prema objašnjenju Službe za financije i proračun Općine Kiseljak predloženi Proračun identičan je ovogodišnjem te kao takav ne predviđa značajnije izmjene. Izdatci za plaće uposlenih u tijelima uprave ostaju na istoj razini, od značajnijih kapitalnih ulaganja predviđena su izdvajanja za prečistač otpadnih voda, završetak izgradnje Edukacijsko- rehabilitacijskog centra, kao i eventualni početak izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku.

Jedna od iznesenih zamjerki na Nacrt proračuna za 2019. odnosila se na stipendiranje studenata. Unazad posljednjih nekoliko godina Općina Kiseljak u Proračunu izdvaja sredstva isključivo za deficitarna zanimanja, odnosno buduće profesore matematike koji kronično nedostaju u ovoj sredini. Za njih je i ove godine predviđeno 20 stipendija u iznosu od po tisuću KM za akademsku godinu. Promišljanja nekih od vijećnika su da bi šansu za stipendiranje trebali dobiti i studenti drugih studija koji ostvaruju izvanredan uspjeh i školovanje završavaju u roku te ih tako potaknuti na ostanak na ovim prostorima.

Ova kao i druge primjedbe i sugestije na predloženi Proračun u formi nacrta moći će se tijekom 20 dana trajanja javne rasprave dostaviti mjerodavnoj Službi za financije i proračun koja će raspravu organizirati. Zajedno s pristiglim prijedlozima i sugestijama Proračun bi se do kraja godine, ovog puta u formi Prijedloga, ponovno trebao naći pred vijećnicima kako bi Općina Kiseljak u novu 2019. godinu ušla s usvojenim Proračunom kao najvažnijim financijskim dokumentom.

artinfo.ba/ap

 

jesen nina photo

 

Volimo zimu, umotani u topli zagrljaj plišane dekice, vatru u kaminu i ispijanje decilitara čaja ili vruće čokolade, dok vani pada snijeg.
Budući da nam gore navedeno, većini ne ulazi u svakodnevnicu, opskrbili smo se sa par trikova za zimu.

Iako nam je jesen bila lijepa i topla, hladniji dani idu, stoga pročitajte što smo izdvojili za vas. Sigurno će te se pronaći u jednoj ili par stavki.

• Dobro je poznato da radijatori u prostorijama isušuju zrak i potpomažu razmnožavanju virusa i otežavaju disanje.
Budući da bez istih zimi ne možemo, većina se služi posudicama s vodom koja isparava uslijed topline radijatora.
Ove godine isprobajte nešto bolje od same vode. Ukapajte 15-20 kapi eteričnog ulja po vašem izboru, kako biste dodatno osvježili ambijent i iskusite čari aromaterapije.
Par naših prijedloga su:
- eterično ulje čajevca (antivirusna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Dezinficira zrak i otklanja tegobe s disanjem)
- lavanda i kamilica (opuštajuća svojstva)
- naranča, jabuka i cimet (za ugođaj topline)
- eukaliptus i menta (za borbu protiv sezonskih prehlada, potpomaže otkloniti neke simptome, poput začepljenog nosa. Koristiti s oprezom u blizini djece)

• Svoju platnenu obuću možete učiniti nepromočivom.
Sve što vam je potrebno su bijela, obična svijeća i fen. Svijeću dobro utrljajte u platno obuće, posebnu pažnju obratite na sastave. Pazite da sve jednako prekrijete.
Zatim fenom zagrijavati vosak na obući, sve dok se ne upije u platno i postane prozirno. I to je sve.
Imate nepromočive platnene patike.

• Spriječite ove zime zamagljene prozore u vašem autu.
Potrebni su vam: velika pamučna čarapa i pijesak za mačke (riža također funkcionira, ali ne dobro kao pijesak).
Napunite čarapu ili estetski privlačniju pamučnu krpicu, pijeskom, te dobro zatvorite. Čarapu držite na prednjem staklu vozila i zasigurno će spriječiti zamagljivanje vozila, koje nekada zna biti jako iritirajuće.

• Za instant vruću čokoladu.
U vruće mlijeko umiješajte dvije ili tri čajne žlice Nutelle ili omiljenog čokoladnog namaza i uživajte u brzo spremljenom, ukusnom napitku, koji će vas ugrijati.

• Sljedeći trik je malo neobičan, ali funkcionira odlično.
Imate čizmice koje silno želite obuti taj dan, ali vani je jak pljusak, pada snijeg ili, u najgorem slučaju, snijeg se topi i posvuda su duboke lokve vode, znate da ća vaša obuća sigurno propustiti vodu.
Kako bi čarape i noge održali suhima, isprobajte pvc vrećice za hranu. Najbolje funkcioniraju vrećice od čvršćeg pvc materijala, poput onih sa zip zatvaračem na vrhu, umjesto šuškavih, tankih.
Ubacite vrećice u obuću ili ih odmah navucite na debele čarape. Ako su malo labave, učvrstite ih nekom elastičnom tkaninom ili gumicom.
Ovaj trik će vas sigurno spasiti mokrih nogu, a i stvoriti još jedan sloj zaštite od hladnoće.

Nina P

 

 

VIJESTI

SPORT

Vitežanke U Najužoj Konkurenciji Za Izbor Bh. Sportašica 2018.

Karatist Ivan Klepić, nogometaš Edin Džeko i atletičar Mesud Pezer u najužoj su konkur

HAJDUK U LIVNU, DINAMO U ŠIROKOM

U subotu 17. studenog hrvatski nogometni velikani Hajduk i Dinamo gostovat će bosanskohe

GALIĆEV ZRINJSKI KAŽNJEN ZBOG NAVIJAČKIH IZGREDA

HŠK Zrinjski Mostar kažnjen je jednom utakmicom bez prisustva gledatelja zbog divljanja

Predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala igrače i stručni stožer hrvatske nogometne reprezentacije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila je u utorak u svom ured

KULTURA

I hercegovačka ekipa pred Oscarom: Premijera 'Osmog povjerenika' u Los Angelesu

Projekciji u Egyptian Theatreu uz redatelja Ivana Salaja, producenta Jozu Patljaka, di

Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra za BiH

Ovogodišnja Europska manifestacija Noć teatra – Noć teatra za BiH 2018. se održava tra

Na Gromiljaku pred punom dvoranom održana večer KUD-ova

HKUD "Gromiljak" predstojećeg je vikenda organizirao Večer druženja KUD-ova općine Kis

Pogledajte nastup žepačke dive Ive Augustinović u finalu Supertalenta

Skromna djevojka anđeoskog glasa ponovo osvojila srca publike i ovaj put, predivnom iz

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Večeras finale turnira u Lepenici

lepenica igraliste

 

20:30 ZA 3. MJESTO
ČINKAN - ETIROL

21:30 MAŽORETKINJE

21:45 FINALE
CESTE COMPANY - CAFFE ERA

tekst i foto: facebook Lepenica

 

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

  • TAXI

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17