logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

11°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

ultrazvucni aparat

U prostorijama JU Bolnica Travnik održana je ceremonija uručenja ultrazvučnog aparata za obnovljeni odjel patologije trudnoće, koji će uskoro početi sa radom.

Ultrazvučni aparat je poklon International Waqf Fund UK, a projekat je realizirala humanitarna organizacija Islamic Relief Worldwide sa sjedištem u Sarajevu.

Ukupna vrijednost realiziranog projekta je cca. 60 000 KM.

Ovom značajnom događaju za J.U. Bolnicu Travnik su pored menadžmenta bolnice i predstavnika donatora nazočili i premijer SBK Tahir Lendo, gradonačelnik Travnika Admir Hadziemrić, gradonačelnik Novog Travnika Refik Lendo, direktori domova zdravlja, direktor fonda zdravstvenog osiguranja Dragan Solomun kao i direktori zdravstvenih ustanova Bugojna, Travnika, Fojnice, Busovače…

"Nabavkom novog ultrazvučnog aparata za nas kao odjeljenje i bolnicu ima veliki značaj. Kao što znate, rad jednog ginekologa nije moguć bez ultrazvučnog aparata koji se koristi u svakodnevnoj dijagnostici. Također nam je drago što je neko i prepoznao taj naš rad te ga nagradio nabavkom novog UZ aparata, koji po svojim karakteristikama zadovoljava rad našeg odjeljenja, a ujedno na taj način radimo na zaštiti reproduktivnog zdravlja svake žene našeg kantona. Ujedno ćemo i upotpuniti novim UZ aparatom i obnovljeni Odjel patologije trudnoće, koji će početi sa radom nakon primanja aparata. Islamic Relief Worldwide BiH kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta života građana u BiH od 1992 godine. U ovom trenutku smo u završnoj fazi implementacije izuzetno vrijednih pet projekata za koje se nadamo da će do kraja ove kalendarske godine biti i završeni. Pored redovnih stipendija za nešto više od 1300 djece realiziramo i različite edukativne sadržaje kao i pomoć u samozapošljavanju za samohrane roditelje", rekla je Fatima Čurić-Ljevaković, šefica službe za ginekologiju i akušerstvo.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

krunidba pozivnica

U subotu, 17. studenog navršava se 557. obljetnica krunidbe kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu - posljednjeg bosanskog kralja. Tim povodom, jajačka udruga "Kralj Stjepan Tomašević" organizira prigodni program obilježavanja ove važne povijesne obljetnice. Misu za kralja Tomaševića predslavit će kardinal Puljić, vjernici će se okupiti u dvorištu crkve Svete Marije koja je 1528. godine pretvorena u džamiju,a bit će odrigrana i predstava "Kraljica Bosne".

U subotu, 17. studenog 2018. godine, se navršava 557. godina od krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.Na taj dan, 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.).
Tim povodom, udruga "Kralj Stjepan Tomašević" Jajce organizira prigodni program povodom proslave 557. obljetnice krunidbe kralja Tomaševića.

Jajce - subota, 17 . studeni

15:00 - okupljanje ispred crkve Svete Marije koja je u Fethija džamiju pretvorena 1528. godine

15:30 - doček metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića - prigodna obraćanja i povijesni osvrt na obljetnicu

16:00 - sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu, predslavi kardinal Puljić

18:00 - Dom kulture Jajce, kazališna predstava "Kraljica Bosne", produkcija: Studentski teatar Franjevačke teologije Sarajevo

Podsjetimo, 17. studenog 1461. godine, u crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.).

Godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. Osvajaču, što je ubrzalo njegovu odluku da navali na Bosnu.

Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj brutalnim odrubljivanjem glave, kao i njegov stric Radivoj i veliki broj plemića. Pogubio ih je El Fatih, veliki otomanski osvajač. Katarina, kraljica, pobjegla je u Vatikan, dok su joj djeca islamizirana i odvedena u Istanbul.

Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ s kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

elmedin i ekipa

Nakon Zeničko-dobojske, nova većina dogovorena je i u Sarajevskoj županiji. Blok šest bošnjačkih ljevičarskih i konzervativnih stranaka usuglasio je principe djelovanja koji otvaraju put formiranju županijske Vlade koju bi podržavala 24 od 35 zastupnika, piše Večernji list BiH.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji se spominje kao mogući županijski premijer, izjavio je nakon jučerašnjeg međustranačkog sastanka da su usuglasili principe koji će biti verificirani nakon što radne skupine završe svoj posao, a rok je 16. studenoga.

"To su mjere i principi buduće skupštinske većine u Skupštini Sarajevske županije za mandat od 2018. do 2022. godine", kazao je Konaković.

Do spomenutog datuma predstavnici NiP-a, SDP-a, Naše stranke, DF-a, SBB-a i NBL-a očekuju i certifikate od SIP-a, kako bi bila zakazana konstituirajuća sjednica. Dogovori o uspostavi vlasti finaliziraju se i u Tuzlanskoj županiji, kao i u preostale dvije većinski bošnjačke županije: Unsko-sanskoj i Bosansko-podrinjskoj. Zajedničko za svih pet županija je da će novu vlast formirati široki blok, formalno barem, ideološki suprotstavljenih stranaka. S jedne strane su SDP, DF i Naša stranka, a s druge stranke nastale iz SDA. U svih pet županija vlast se formira i bez relativnog pobjednika (osim TŽ-a) SDA, ali i bez legitimnih hrvatskih predstavnika koje nitko od "pregovarača" i ne spominje.

Osim što su mnogi skeptični prema funkcioniranju ovih širokih županijskih koalicija od pet, šest i više stranaka, postavlja se i pitanje kako će se sve ove stranke ponašati dalje u procesu formiranja državne i županijske vlasti. Neke od stranaka koje će participirati u vlasti u pojedinim županijama uopće nisu parlamentarne na višim razinama, a druge imaju, najblaže rečeno, limitiran kapacitet i vjerodostojnost. SDP, DF i NS su najavili da bi i prilikom formiranja federalne i državne vlasti mogli nastupati kao blok, iako su im dosadašnji istupi o tomu kako taj proces treba izgledati prilično disonantni.

Taj, uvjetno kazano, lijevi blok u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima 31 zastupnika. Čak i kada im se pridruži 16 zastupnika iz još tri bošnjačke stranke s kojima koaliraju u pojedinim županijama, nemaju većinu kakvu, navodno, priželjkuju, odnosno dovoljno da izbace SDA i HDZ BiH iz vlasti. Da bi to postigli moraju koalirati s još jednim derivatom SDA, a to je PDA Mirsada Kukića, kojeg nisu željeli u vlasti u Tuzlanskoj županiji. No, čak i da naprave takav politički savez, teško mogu ovladati FBiH bez Doma naroda, oko čijeg se izbora lome politička koplja. Jasno je da ovakva računica ne može proći bez HDZ-a, odnosno koalicije stranaka HNS-a.

Snaga i jedinstvo HNS-a

Na državnoj razini je mogućnost formiranja vlasti bez SDA još manje moguća jer već spomenuti blok lijevih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima 10 zastupnika, što je tek jedan više od broja mandata koje ima sami SDA. To je dovoljno za koaliranje s već formiranim blokovima hrvatskih i srpskih stranaka i uspostavu vlasti, ali za razliku od SDA, lijevi blok za sada odbacuje mogućnost uspostave vlasti na konceptu triju konstitutivnih naroda koji promoviraju izborni pobjednici u hrvatskom i srpskom biračkom tijelu. Kako trenutačno stvari stoje, jedino što bi moglo ujediniti bošnjačku ljevicu i SDA je mogućnost uspostave federalne i državne vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Tada bi oba bloka svoju suradnju mogla skrivati iza “probosanske koalicije”. Prepreka tomu je izborni rezultat koalicije oko HDZ-a, jedinstven postizborni nastup stranaka HNS-a i već dogovoreno partnerstvo pobjedničkog hrvatskog i srpskog bloka u BiH.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

ov kiseljak sjednica 1

Slijedi javna rasprava koja će trajati 20 dana

Općinsko vijeće Kiseljak na 17. redovitoj sjednici održanoj u utorak popodne, uz ostalo, usvojilo je Nacrt općinskog proračuna za 2019. godinu. Proračun za iduću godinu ostaje na razini ovogodišnjeg i iznosi nešto više od sedam milijuna KM, točnije 7.014.780 KM. Vijećnici su Nacrt podržali s 20 glasova za, dok su dva bila suzdržana. Prema objašnjenju Službe za financije i proračun Općine Kiseljak predloženi Proračun identičan je ovogodišnjem te kao takav ne predviđa značajnije izmjene. Izdatci za plaće uposlenih u tijelima uprave ostaju na istoj razini, od značajnijih kapitalnih ulaganja predviđena su izdvajanja za prečistač otpadnih voda, završetak izgradnje Edukacijsko- rehabilitacijskog centra, kao i eventualni početak izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku.

Jedna od iznesenih zamjerki na Nacrt proračuna za 2019. odnosila se na stipendiranje studenata. Unazad posljednjih nekoliko godina Općina Kiseljak u Proračunu izdvaja sredstva isključivo za deficitarna zanimanja, odnosno buduće profesore matematike koji kronično nedostaju u ovoj sredini. Za njih je i ove godine predviđeno 20 stipendija u iznosu od po tisuću KM za akademsku godinu. Promišljanja nekih od vijećnika su da bi šansu za stipendiranje trebali dobiti i studenti drugih studija koji ostvaruju izvanredan uspjeh i školovanje završavaju u roku te ih tako potaknuti na ostanak na ovim prostorima.

Ova kao i druge primjedbe i sugestije na predloženi Proračun u formi nacrta moći će se tijekom 20 dana trajanja javne rasprave dostaviti mjerodavnoj Službi za financije i proračun koja će raspravu organizirati. Zajedno s pristiglim prijedlozima i sugestijama Proračun bi se do kraja godine, ovog puta u formi Prijedloga, ponovno trebao naći pred vijećnicima kako bi Općina Kiseljak u novu 2019. godinu ušla s usvojenim Proračunom kao najvažnijim financijskim dokumentom.

artinfo.ba/ap

 

jesen nina photo

Volimo zimu, umotani u topli zagrljaj plišane dekice, vatru u kaminu i ispijanje decilitara čaja ili vruće čokolade, dok vani pada snijeg.
Budući da nam gore navedeno, većini ne ulazi u svakodnevnicu, opskrbili smo se sa par trikova za zimu.

Iako nam je jesen bila lijepa i topla, hladniji dani idu, stoga pročitajte što smo izdvojili za vas. Sigurno će te se pronaći u jednoj ili par stavki.

• Dobro je poznato da radijatori u prostorijama isušuju zrak i potpomažu razmnožavanju virusa i otežavaju disanje.
Budući da bez istih zimi ne možemo, većina se služi posudicama s vodom koja isparava uslijed topline radijatora.
Ove godine isprobajte nešto bolje od same vode. Ukapajte 15-20 kapi eteričnog ulja po vašem izboru, kako biste dodatno osvježili ambijent i iskusite čari aromaterapije.
Par naših prijedloga su:
- eterično ulje čajevca (antivirusna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Dezinficira zrak i otklanja tegobe s disanjem)
- lavanda i kamilica (opuštajuća svojstva)
- naranča, jabuka i cimet (za ugođaj topline)
- eukaliptus i menta (za borbu protiv sezonskih prehlada, potpomaže otkloniti neke simptome, poput začepljenog nosa. Koristiti s oprezom u blizini djece)

• Svoju platnenu obuću možete učiniti nepromočivom.
Sve što vam je potrebno su bijela, obična svijeća i fen. Svijeću dobro utrljajte u platno obuće, posebnu pažnju obratite na sastave. Pazite da sve jednako prekrijete.
Zatim fenom zagrijavati vosak na obući, sve dok se ne upije u platno i postane prozirno. I to je sve.
Imate nepromočive platnene patike.

• Spriječite ove zime zamagljene prozore u vašem autu.
Potrebni su vam: velika pamučna čarapa i pijesak za mačke (riža također funkcionira, ali ne dobro kao pijesak).
Napunite čarapu ili estetski privlačniju pamučnu krpicu, pijeskom, te dobro zatvorite. Čarapu držite na prednjem staklu vozila i zasigurno će spriječiti zamagljivanje vozila, koje nekada zna biti jako iritirajuće.

• Za instant vruću čokoladu.
U vruće mlijeko umiješajte dvije ili tri čajne žlice Nutelle ili omiljenog čokoladnog namaza i uživajte u brzo spremljenom, ukusnom napitku, koji će vas ugrijati.

• Sljedeći trik je malo neobičan, ali funkcionira odlično.
Imate čizmice koje silno želite obuti taj dan, ali vani je jak pljusak, pada snijeg ili, u najgorem slučaju, snijeg se topi i posvuda su duboke lokve vode, znate da ća vaša obuća sigurno propustiti vodu.
Kako bi čarape i noge održali suhima, isprobajte pvc vrećice za hranu. Najbolje funkcioniraju vrećice od čvršćeg pvc materijala, poput onih sa zip zatvaračem na vrhu, umjesto šuškavih, tankih.
Ubacite vrećice u obuću ili ih odmah navucite na debele čarape. Ako su malo labave, učvrstite ih nekom elastičnom tkaninom ili gumicom.
Ovaj trik će vas sigurno spasiti mokrih nogu, a i stvoriti još jedan sloj zaštite od hladnoće.

Nina P

 

zo hdz covic

 

Predsjednik Čović u Središnjoj Bosni: Zahvala na podrški te smjernice za daljnje djelovanje

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović u Vitezu je danas održao sastanak sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna u sklopu posjeta svim Odborima što će poslužiti kao svojevrsna priprema za sjednicu Predsjedništva stranke sljedećeg tjedna te osnova za usvajanje jasnih zaključaka i smjernica. Osim analize same kampanje, izbornih rezultata te pripreme za implementaciju istih, predsjednik Čović je kazao kako ovim posjetama želi iskazati i zahvalnost svima koji su doprinijeli rezultatu, kako unutar same stranke tako i onima koji su nastupili uz HDZ BIH. Osvrnuo se i na korektno vođenu kampanju koja je prije svega bila pozitivna, usmjerena samo na hrvatsko biračko tijelo a u kojoj je maksimalno poštovan usvojeni Kodeks ponašanja što se pokazalo ne samo da ima smisla nego i da se dugoročno isplati, priopćeno je iz HDZ-a.

Kao najveću vrijednost proteklih izbora istaknuo je činjenicu da se bez legitimno izabranih hrvatskih predstavnika vlast neće moći formirati, te da se sva dana obećanja na svim razinama i sredinama, moraju implementirati.

Na sastanku je razgovarano i o dinamici vođenja pregovora te uspostave vlasti, kao i o nužnosti postavljanja okvira kako bi se ispoštovale nužne norme sukladno potrebama određenih razina vlasti. "U poziciji smo da ne moramo ispunjavati bilo nečije tuđe želje, nego rasterećeno idemo tražiti partnere koji zajedno s nama žele nastaviti graditi ovu zemlju, nastaviti raditi na Reformskoj agendi, na ubrzanju europskog puta BiH te za nas, ključnom pitanju, izmjeni Izbornog zakona. Kroz Hrvatski narodni sabor ćemo jasno zauzeti stajalište te do kraja osnažiti ovu instituciju jer samo tako možemo dugoročno preživjeti kao politički narod" kazao je predsjednik Čović. Kazao je i kako je izborni rezultat činjenica pokazanog zajedništva i sinergije ali i zaštitni mehanizam pogotovo u područjima poput Središnje Bosne, za koju je kazao da je osnova hrvatske opstojnosti u BiH.

Na kraju je uputio zahvalu svim biračima i u Središnjoj Bosni koji su prepoznali važnost trenutka ali i onima u dijaspori s kojima, kako je kazao, mora biti uspostavljen kontinuirana komunikacija.

Na proširenoj sjednici Županijskog odbora kojoj su nazočili i ministri u Vladi ŽSB kao i predsjednici općinskih odbora, predsjednik ŽO HDZ BIH ŽSB Radoje Vidović iskazao je zadovoljstvo ostvarenim rezultatom kako u ovoj Županiji tako i za cijelu stranku, kazavši kako su Hrvati dokazali da ih ima na ovim prostorima, usprkos brojnim prebrojavanjima i suprotnim tvrdnjama. Osvrnuo se na ukupan ali i rezultat po razinama vlasti kao i određene nepravilnosti unutar samog izbornog procesa na koje je ŽO već upućivao određene žalbe i prigovore međutim bez rezultata. Spomenuo je i potpisani Sporazum sa HDZ-om 1990. u ovoj Županiji s ciljem uspostave tzv. hrvatskog bloka u procesu uspostave vlasti u Središnjoj Bosni koji će, kako je kazao, uskoro početi barem kada je riječ o konstituiranju Sabora ŽSB, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

 

 

VIJESTI

SPORT

Vitežanke U Najužoj Konkurenciji Za Izbor Bh. Sportašica 2018.

Karatist Ivan Klepić, nogometaš Edin Džeko i atletičar Mesud Pezer u najužoj su konkur

HAJDUK U LIVNU, DINAMO U ŠIROKOM

U subotu 17. studenog hrvatski nogometni velikani Hajduk i Dinamo gostovat će bosanskohe

GALIĆEV ZRINJSKI KAŽNJEN ZBOG NAVIJAČKIH IZGREDA

HŠK Zrinjski Mostar kažnjen je jednom utakmicom bez prisustva gledatelja zbog divljanja

Predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala igrače i stručni stožer hrvatske nogometne reprezentacije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila je u utorak u svom ured

KULTURA

I hercegovačka ekipa pred Oscarom: Premijera 'Osmog povjerenika' u Los Angelesu

Projekciji u Egyptian Theatreu uz redatelja Ivana Salaja, producenta Jozu Patljaka, di

Četrdeset programa u ovogodišnjoj Noći teatra za BiH

Ovogodišnja Europska manifestacija Noć teatra – Noć teatra za BiH 2018. se održava tra

Na Gromiljaku pred punom dvoranom održana večer KUD-ova

HKUD "Gromiljak" predstojećeg je vikenda organizirao Večer druženja KUD-ova općine Kis

Pogledajte nastup žepačke dive Ive Augustinović u finalu Supertalenta

Skromna djevojka anđeoskog glasa ponovo osvojila srca publike i ovaj put, predivnom iz

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Sretan Dan općine i patron Župe

kiseljak trg iz zraka

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

  • TAXI

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17