logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Djelomina Naoblaka

22°C

Kiseljak

Djelomina Naoblaka

  • HNS

vozilo hitne

U četvrtak, 20. rujna 2018. godine, nešto iza 17 sati, u fojničkom naselju Nadbare došlo je do nesreće prilikom koje je jedna osoba smrtno stradala.

Radi se o mlađoj osobi koja je, dižući tablu lima na krovu kuće, doživjela strujni udar što je dovelo do pada sa krova i nastanka smrtonosnih povreda.

artinfo.ba

radar rucni

Bare Pršlja, načelnik Policijske uprave Jajce, ostao je privremeno bez vozačke dozvole nakon što ga je banjalučka policija “upecala” radarom.

Njihov izvor otkriva da je brzinu prekoračio u kanjonu Vrbasa, u mjestu Ducipolje, nadomak Banja Luke.

Vozio je 33 km/h iznad ograničenja. Zbog toga mu je izrečena kazna od 400 maraka, a dobio je i dva kaznena boda, kao i dvomjesečnu zabranu vožnje, pojašnjava sugovornik Nezavisnih.

Pršlja je, nakon što mu je u kolovozu prošle godine ta kazna izrečena, rješenje za svoj problem pokušao pronaći sudskim putem, ali su njegovi planovi propali. Godinu kasnije, odnosno 21. kolovoza ove godine, na snagu mu je stupila dvomjesečna zabrana sjedanja za volan, koja traje još mjesec dana, odnosno do 21. listopada.

U izjavi za Nezavisne, Pršlja ne spori da je prekoračio brzinu, te dodaje da se to dogodilo dok je vozio privatni automobil i vraćao se s mora.

Ne osporavam da sam prekoračio brzinu 5. kolovoza 2017. godine. Ali, to se desilo na otvorenoj cesti gdje bi ograničenje trebalo biti 80 kilometara na sat. Ja sam išao 73 ili 74 km/h. Međutim, tamo je zbog udubljenja na cesti bio privremeni prometni znak 50 km/h, a u nalog mi je stavljeno da je ograničenje bilo 40 km/h. Ja sam zato tražio sudsko odlučivanje, kazao je Pršlja.

Prema njegovim riječima, kada ga je radar uhvatio, nije se prepirao, već je odmah policajcu kazao da piše kaznu. Rekao sam mu: Kolega, pišite, u redu je, ali ja smatram da ćemo se vidjeti na sudu i da ću tražiti sudsko odlučivanje. Stoga sam podnio zahtjev Osnovnom sudu u Banja Luci za odlučivanje, a oni su tada raspravu, koja je bila zakazana za 18. rujan, odgodili i zakazali je za 29. rujan, kaže Pršlja, uz napomenu da nam izjavu daje kao građanin, a ne kao policijski službenik, jer na to nema pravo.

Dodaje da je sudu potom poslao obavijest da 29. rujna prošle godine nije mogao doći, jer im je tada bio Dan policije, zbog čega je imao obveza.

Sud je, međutim, uvažio prekršajni nalog i odredio mi kaznu od dva mjeseca zabrane i 400 maraka, rekao je Pršlja i dodao da je prekršajni nalog postao pravosnažan. Ističe da je nakon svega predao svoju vozačku dozvolu i platio kaznu. Dozvola mu je, kaže, deponovana u Policijskoj stanici Jajce.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

renato

O radu lokalne vlasti, infrastrukturnim projektima, poticajima poljoprivrednika, problemima s kojima se susreće lokalna vlast Kreševa, kao i suradnji s višim razinama vlasti u razgovoru za Večernji list govori načelnik općine Renato Pejak.

Na što je najviše usmjeren rad lokalne vlasti?

- Općina Kreševo dugi niz godina prezentirana je u javnosti kao sredina gdje nema nezaposlenih, što nije točno, nezaposlenih ima, ali puno manje u odnosu na ostale općine u županiji i FBiH, a mi u Općini činimo sve kako bismo osnažili infrastrukturu i privukli domaće te strane ulagače. Naša Poslovna zona “Resnik” u proteklom je razdoblju izgradnjom prometnice Resnik - Volujak svega nekoliko kilometra od uključenja na autocestu u Lepenici i manje od pola sata vožnje udaljena je od Sarajeva. Imamo najniže naknade za građenje u BiH, cijena građevinske dozvole je oko 16 KM po m2, uporabne dozvole oko 1 KM po m2, a godišnja naknada za korištenje građevnog zemljišta “rente” oko 0,50 KM po m2...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

artinfo.ba | preuzeto s portala vecernji.ba

hdz u fojnici 1

Želimo zajedno kao Hrvatski narodni sabor poslati svima poruku zajedništva, pozdravljam vas i čestitam 28. obljetnicu utemeljenja HDZ-a ovdje u Fojnici. Dragi prijatelji koji ste bili s nama kroz povijest, dragi vizionari i u mnogo težim uvjetima ste znali prepoznati vrijeme kada odrediti jedan veliki politički projekt za hrvatski narod u BiH – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović u Fojnici na obilježavanju 28 godina HDZ-a BiH i prvom završnom skupu.

"Samostan koji smo obišli je vrlo jasna poruka za sve one koji promišljaju kako se živjelo ovdje prije 100, 200 ili 1000 godina. Svi oni koji žele malo dublje zagrebati po našoj povijesti mogu naći odgovor na ta pitanja upravo u fojničkim samostanima i samostanima diljem Bosne i Hercegovine. Zato trebamo biti ponosni jer tu su odgovori koje danas tražimo", naglasio je predsjednik Čović.

hdz u fojnici 2

"Mi šaljemo poruku i danas uoči narednih Općih izbora da jesmo tu, da želimo graditi Bosnu i Hercegovinu, graditi je kao zemlju u kojoj će se jednakopravno moći osigurati razmišljanje političkih misli hrvatskog naroda kako to rade danas i Bošnjaci i Srbi kao većinski, jedan u Federaciji, jedan u Republici Srpskoj", osvrnuo se predsjednik Čović i uputio jasnu poruku danas u Fojnici.

Izrazio je predsjednik Čović i uvjerenje da danas imamo dovoljno snage, mudrosti i odgovornosti da možemo na politički način razmišljati u Bosni i Hercegovini.

"Zbog toga smo i krenuli u ovaj projekt zajedno sa strankama HNS-a, da svima onima koji su sumnjali zbog toga što nismo mogli promijeniti Izborni zakon da možemo osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, da možemo izboriti svoju poziciju, da u naredne 4 godine kada će se svakako odlučivati o budućnosti BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije", jasan je bio dr. Čović.

hdz u fojnici 4

Predsjednik Čović je izrazio duboko uvjerenje da će Fojnica nastaviti s ponosom ostvarivati sve predviđene projekte, kako bi ovo bilo i ostalo prelijepo mjesto za život.

"Ponudili smo riječ zajedništvo i povezali našu Posavinu, Središnju Bosnu i Hercegovinu da ih više nitko ne može rastaviti, a sve je manje onih koji na našem rascjepu mogu graditi svoju strategiju", naglasio je.

"Okupimo se u zajedništvo i 7. listopada i pošaljemo poruku da jesmo politički narod u Fojnici. Ovo je mala sredina, koja prkosi svim iskušenjima i zbog toga pokazujemo ponos sa svih razina vlasti za sve projekte koje ste realizirali u protekle četiri godine, kao i neizmjernu potporu za one koje ćete realizirati u budućnosti.

Na nama je odgovornost da pošaljemo poruku zajedništva i braći Bošnjacima i Srbima diljem BiH. Želimo zajedno graditi Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako u svakom djeliću ove zemlje zaštititi hrvatski narod, kao jednakopravan i konstitutivan. Želimo našoj zemlji omogućiti unutarnji razvoj i graditi pravnu državu u kojoj će kriminal biti sankcioniran do kraja, a koja će ići europskim putevima, jer alternative nema. Naučimo i sve naše mlade da volimo svoje, svoj dom i svoju domovinu. Ovo je naša zemlja i nje se nikada ne smijemo odreći", jasan je bio dr. Čović.

"HDZ BiH, zajedno sa strankama okupljenim oko HNS-a nudi budućnost hrvatskom narodu ovdje u Fojnici, u Središnjoj Bosni, ali i u svakom drugom dijelu Bosne i Hercegovine", poručio je okupljenim hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Nikola Lovrinović, nositelj liste HDZ-a BiH i HNS-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je kako dolazimo pred nove izazove s ovim izborima. Naglasio je kako mu je drago, unatoč raznim pokušajima da se razdvoji hrvatski narod, da je Fojnica ostala uz zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora kojeg predvodi HDZ BiH.

"Pokazali smo da imamo znanja za razvitak, ali isto tako nećemo odustati od jednakopravnosti hrvatskog, s ostala dva naroda u BiH", poručio je Lovrinović.

"Jednakopravnost, nije disolucija Bosne i Hercegovine, jednakopravnost je put Bosne i Hercegovine u budućnost", jasan je bio Lovrinović.

Marinko Čavara, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanske županije je naglasio da Hrvati u Federaciji imaju sličnu poziciju kao i Hrvati u Fojnici. „Imamo službenu poziciju vlasti, ali zahvaljujući ustavnom režimu ne možemo upravljati tijekovima u Federaciji onako kako bismo željeli, onako kako bi to bilo za dobrobit svih naroda i svakog pojedinca u BiH”.

"Neki žele da zaboravimo našu povijest, pripadnost katoličkoj vjeri i hrvatskom narodu. Žele da ne ističemo naša obilježja i da ovaj prostor koji smo natopili krvlju prepustimo drugima", dodao je Čavara te naglasio da se na predstojećim izborima 7. listopada trebamo boriti, kako bismo spriječili da se omalovažava hrvatski narod, hrvatski branitelji i svi oni koji dijele sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Generala HVO-a Ilija Nakić, nositelja liste za Sabor Županije Središnja Bosna, kazao je kako su hrvatski predstavnici u Saboru i Vladi ŽSB protekle četiri godine radili lakše i sigurnije bez mogućnosti da ih predstavnici drugih naroda preglasavaju, zahvaljujući odzivu birača, koji su prepoznali program.

"Ono što trebamo vjerovati, trebamo vjerovati jedni drugima, trebamo vjerovati jedni u druge i gledati u budućnost. Moramo hrabriti jedni druge. Naši pradjedovi su živjeli u mnogo težim okolnostima. U puno težim uvjetima su ostvarili i stvorili sve ono što su nama ostavili u nasljeđe. Mi imamo sigurno puno lakšu zadaću, ali imamo i sve ono što nas ne prati.

Imamo elektronske medije koji ne podržavaju ono što mi radimo. Mi nemamo svojih medija i nemamo mogućnosti da sve ono što činimo i radimo prezentiramo hrvatskom narodu. Ovo su jedinstvene prilike kada se može doći i reći evo tu smo pred vama, polažemo vam račune, tražimo od vas naredni mandat, tražimo da nam vjerujete i tražimo da smo zajedno i samo zajedno na ovom putu možemo uspjeti", kazao je general Nakić u svome govoru.

hdz u fojnici 5

Branko Stanić, predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Fojnica, zahvalio se izaslanstvu HDZ-a BiH i predsjedniku Čoviću na dolasku jer danas je i 28. obljetnica osnutka stranke u Fojnici i ujedno i prvi završni skup HNS-a i HDZ-a BiH.

Stanić kao domaćin je predstavio rad Općinskog odbora te izrazio nadu i uvjerenje kako su aktivnosti stranke prepoznate na terenu, zahvaljujući potpori dužnosnika HDZ-a BiH sa svih razina vlasti puno se toga odradilo u Fojnici od infrastrukturnih projekata, koji su bili od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo, glasači u Fojnici su to prepoznali i podržavaju zajedništvo, zaključio je./HMS/

hdz u fojnici 3

artinfo.ba | preuzeto s portala hms.ba

li bra

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara izjavila je za Hrvatski Medijski Servis kako će do petka, 21. ovog mjeseca sazvati sjednicu Doma, na zahtjev Kluba Bošnjaka koji je to od nje pismeno zatražio 10-og ovog mjeseca kako bi se na toj sjednici razmatrao neustavni Zakon o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo, riječ je o Zakonu, kojeg su zastupnici bošnjačkih stranaka usvojili u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, mimo volje hrvatskih zastupnika, a zatim su ga pokušali nametnuti i u Domu naroda Parlamenta FBiH. U taj zakonski prijedlog bošnjačke su stranke ugradile, od Ustavnog suda BiH poništenu odredbu Izbornog zakona BiH da se iz svake županije bira po najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih, koja je omogućavala bošnjačkim strankama da uz popunu svog Kluba u federalnom Domu naroda izaberu i jednu trećinu izaslanika u Klub Hrvata, dvije trećine srpskog kluba i cijeli Klub ostalih, te mimo volje hrvatskih birača izaberu čelnike Federacije i Federalnu izvršnu vlast, što se dogodilo u dva mandatna razdoblja.

No, kada je sukladno Ustavu FBiH i Poslovniku u radu, predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara taj zakon stavila na listu zakona od vitalnog nacionalnog interesa, a s tim se složio i dopredsjedatelj Doma Drago Puzigaća, što onda podrazumijeva da je za njegovo usvajanje potrebna ne samo većina glasova svih izaslanika Doma naroda, već i većina u svakom od Klubova, izaslanici bošnjačkih stranaka su napustili sjednicu i prije njezinog početka. Zatražili su smjenu Puzigaće, no i taj zahtjev Bradara i Puzigaća su proglasili pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa, pa su izaslanici bošnjačkih stranaka ponovo otišli iz dvorane, znajući kako u Klubu Hrvata nemaju većinu i da neće moći smijeniti Puzigaću.

"Kada sam 10-og ovog mjeseca ponovo dobila zahtjev za sazivanje sjednice Doma naroda od Kluba Bošnjaka, kontaktirala sam predsjednika Kluba gosp. Tufekčića i on mi je rekao da zanemarim taj zahtjev, što me začudilo. Ukoliko do petka od gosp. Tufekčića ne dobijem pismeno da oni odustaju od tog zahtjeva ja ću, sukladno svojim ustavnim ovlaštenjima, sazvati sjednicu Doma naroda", kazala je Bradara za Hrvatski Medijski Servis.
Pojasnila je kako će se o Zakonu o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu BiH, odlučivati sukladno Ustavu u poslovniku.

"Kako sam ja taj zakon, sukladno Ustavu i Poslovniku stavila na listu zakona od vitalnog nacionalnog interesa, a s tim se suglasio i gosp. Puzigaća, to znači kako će za usvajanje tog zakona biti potrebna većina glasova izaslanika u svakom od klubova Doma naroda", pojasnila je Bradara.

Upitana kako komentira to što je dopredsjednik SDA i izaslanik u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta BiH Safet Softić ovih dana izjavio kako se Izborni zakon BiH nakon izbora treba izmijeniti u Parlamentu BiH, dok izaslanici njegove stranke traže usvajanje spornog "Zakona o izbornim jedinicama i mandatima u Parlamentu FBiH", u Federalnom domu naroda, Bradara je kazala kako to samo pokazuje stanje u Stranci demokratske akcije.
Naravno da Izborni zakon BiH treba izmijeniti u Parlamentu BiH, na način kako je to definirano presudom Ustavnog suda BiH, a to znači da se omogući izbor legitimnih predstavnika svakog od konstitutivnih naroda u Federalni dom naroda, odakle se konstituira bošnjački i hrvatski klub Doma naroda Parlamenta BiH.

Bradara podsjeća da Federalnom domu naroda mandat ističe u siječnju iduće godine. Upitana što će se dogoditi ukoliko se do tada ne izmjeni Izborni zakon, Bradara je kazala kako o tome trebaju razmišljati oni koji već više od godinu i pol opstruiraju izmjene Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

"Ja vjerujem kako će se iznaći neko rješenje da se provede presuda Ustavnog suda BiH, ali sigurno ne na način kako to priželjkuju bošnjačke stranke."

Komentirajući rad Doma naroda Parlamenta FBiH u proteklom četverogodišenjem mandatu Bradara je kazala kako je ponosna što je uspjela vratiti dignitet Domu.

"Spomenut ću samo kako ni jedan zakon iz podijeljene nadležnosti Federacije i županija se nije razmatrao u Domu naroda, dok se o njemu nisu izjasnile županijske skupštine", kazala je Bradara.
Naglasila je kako je njezin i stav HDZ BiH da se i sada, iako je u tijeku predizborna kampanja, razmatraju ključni zakoni kako što je onaj o braniteljima ili zakoni koji se tiču investicija, kao što je zakon o izgradnji bloka 7 TE Tuzla.

"Čudno je što SDA ne traži da se raspravlja o Zakonu o braniteljima, te TE bloku 7. Kad je riječ o braniteljskom zakonu očito je da SDA 'kupuje vrijeme' i zavlači branitelje jer ne želi usvajanje tog zakona."

Komentirajući tvrdnje čelnika SDA Bakira Izetbegovića i drugih dužnosnika te stranke da je ta stranka nositelj i provoditelj reformskih procesa, Bradara kaže kako je više od 70 posto akata koje je usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH, inicirano od strane ministara iz HDZ-a, dok su SDA-ovi ministri predložili tek 8 posto usvojenih akata./HMS/

artinfo.ba | preuzeto s portala hms.ba

uzor 2

Udruga za održivi razvoj UZOR organizirala je u srijedu u Busovači okrugli stol pod nazivom "Mladi za bolje sutra". Cilj okruglog stola bio je prezentiranje inicijative za izradu Nacrta Strategije za mlade Županije Središnja Bosna koju je pripremila i prezentirala zastupnica u Saboru Županije Središnja Bosna Suzana Krišto. Uz navedeno, na okruglom stolu razgovaralo se o trenutnom stanju, problemima i potrebama mladih te prijedlozima i mjerama za rješavanje istih. Posebna pažnja bila je usmjerena na promociju Zakona o mladima FBiH - normativnog akta institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima, a što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve zakona i mjere za realizaciju istih.

uzor

Uz zastupnicu Krišto, na okruglom stolu govorio je i predsjednik UZOR-a Dario Plavčić, predstavnica Povjerenstva za mlade Općine Busovača Vildana Kulić, predsjednik Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak, a moderator je bio Bojan Petrović. Okrugli stol svojim dolaskom, između ostalih, podržao je i načelnik Općine Busovača Asim Mekić, pomoćnica načelnika Željka Vujica, predsjednik Povjerenstva za mlade Hikmet Suljić i predsjednica OO HDZ BiH Busovača Mirjana Plavčić

Predsjednik UZOR-a Dario Plavčić u svom obraćanju predstavio je dosadašnji rad i ciljeve ovog nevladinog udruženja:

„Udruga za održivi razvoj UZOR osnovana je s ciljem poticanja održivog razvoja lokalne i regionalne zajednice kroz naglasak na socijalno održivo poduzetništvo. Ove ciljeve udruga planira ostvariti kroz razne edukacije, programe intelektualne pomoći onima koji želi započeti vlastiti biznis ili poboljšati svoje poslovanje, a sve kroz savjete naših članova koji imaju iskustvo u pisanju projekata i pokretanju vlastitog biznisa. Uz to, udruga za cilj ima posvetiti posebnu pažnju mladima u Busovači i Središnjoj Bosni kroz promicanje i podršku organizaciji njihovih aktivnosti i projekata. Posebnu pažnju udruga UZOR posvetit će potrebama busovačkog društva pa će tako svoj rad u određenoj mjeri usmjeriti i na sport, kulturu i zabavu. Želimo biti podrška svima onima koji žele nešto pozitivno raditi i napraviti u našoj sredini, a sinoćnji okrugli stol i zaključci istog su odličan početak“, kazao je Plavčić te spomenuo izreku „Ako promijenimo naše misli, svijet oko nas se mijenja“.

uzor 1

Zastupnica u Saboru Županije Središnja Bosna i autorica Nacrta Strategije za mlade Županije Središnja Bosna kazala je: „Izražavam zadovoljstvo što sam večeras mogla razgovarati s mladim osobama iz Busovače kao i iz drugih općina ŽSB, na tribini koju je organizirala udruga mladih UZOR. Razgovarali smo o aktualnom problemu, problematici mladih osoba, o implementaciji Zakona o mladima FBiH koji je donesen 2010. godine“, istaknula je zastupnica Krišto dodavši:

„Mi smo u Županiji središnja Bosna osigurali mogućnost volontiranja, odnosno svim mladima nakon završetka studija omogućen je pripravnički ili volonterski staž gdje se u jednoj godini izdvaja oko 3,5 milijuna KM proračunskih sredstava za 300 mladih ljudi i tako im je omogućena konkurentnost na tržištu rada, a s druge strane izražavam i jedno nezadovoljstvo što do sada nije predložena nijedna Strategija za mlade u ŽSB i ja, kao Zastupnica u trenutnom mandatu pored niza inicijativa koje sam podnosila, vrlo brzo ću predložiti Nacrt Strategije za mlade u saborsku proceduru koja će obuhvatiti niz mjera kroz sve oblasti i nadležnosti ŽSB, kako poboljšati poziciju mladih, kako im olakšati život na našim prostorima i na neki način pokazati da mi mladi možemo raditi za bolje sutra.“

Uz nešto dužu diskusiju, na koncu su usvojeni i zaključci sinoćnjeg okruglog stola:

- Mladi mogu doprinijeti boljem sutra zajedničkim radom i većim angažmanom kroz nevladina udruženja, političke stranke i drugi aktivizam
- Sva tijela i institucije trebaju dati veću potporu u rješavanju problema mladih
- Neophodno je donijeti Strategiju za mlade - te se podržava inicijativa zastupnice Suzane Krišto za donošenje Strategije za mlade u Županiji Središnja Bosna

Aktivnosti projekta „Mladi za bolje sutra“ nastavit će se medijskom kampanjom i drugim aktivnostima u kojima će se promovirati Zakon o mladima FBiH.

artinfo.ba

VIJESTI

SPORT

Važan projekt za KK Kiseljak

Košarkaški klub "Kiseljak", televizija SportKlub i organizacija basket4kids u Kiseljaku

Na Brnjacima intervenirali zaštitari, utakmica prekinuta

Za ekipu NK Brnjaci nova sezona Druge kantonalne lige ŽSB počela je veselo. Prema inf

Kreševskim dragovoljcima i veteranima prvo mjesto na igrama u Uskoplju

  Momčad kreševske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskom rata je na 14. Šport

Teniski klub Elliptik čuva uspomenu na Ivicu Udovičića

Teniski klub Elliptik vjerno čuva uspomenu na prerano preminulog Ivicu Udovičića. Naim

KULTURA

Željko Pervan Stiže U Vitez S Predstavom ‘Na Hladnom Betonu’

Predstava "Na hladnom betonu" stiže u Vitez, a izvodi je jedan jedini, neponovljivi Že

Emir Šehić prvi je diplomant studija glazbe u Kreševu

Student FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru na dislociranom studiju u Kreševu održao je završn

Vlašić: Umjetnici iz BiH stvaraju u prekrasnom planinskom ambijentu

Na Vlašiću je danas počeo deveti po redu Art simpozij “Vlašić 2018” u organizaciji Arhit

Ljubuški učenici: Iz Fojnice nose lijepe uspomene, ali i nagrade

"Bio je to izvanredan događaj i doživljaj za nas. Naše učenice bile su uzbuđene i iznimn

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Izetbegovićev zet oprao 200.000 maraka?!

berberovic m

Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića i vlasnik kompanije „Bihexo“, sumnjiči se da je u predmetu „Zadruga“, u kojoj je privođen i ispitan u svojstvu osumnjičenoga, oprao najmanje 200.000 maraka, otkriva „Avaz“ iz izvora bliskih istrazi.

Neslužbene informacije govore da će ova brojka na kraju biti bliža iznosu od milijun maraka, navodi Avaz,

Fiktivni ugovori

Berberović, finansijer SDA i poratni tajkun, koji se opario preko leđa poreznih obveznika dobivajući najunosnije ugovore od kantonalnih kompanija, od čega samo od sarajevskog „Vodovoda“ skoro 15 miliona KM, strahuje od nastavka istrage Tužilaštva KS. Ovo je jedna od najvećih akcija u poslijeratnom periodu usmjerena protiv korupcije i utaje poreza.

Do sada je u akciji „Zadruga“ uhićeno i privedeno na desetine direktora privatnih i državnih firmi. A kako se osumnjičeni ispituju, tako se pokazuju razmjeri kriminala i utaje poreza koji za sada sežu i do 50 milijuna KM.

Tužiteljstvo ih sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca na način da su posljednjih godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka oprali desetine milijuna KM, kao i da su kao članovi organizirane grupe fiktivnim ugovorima i lažnim podacima prali novac i vršili utaju poreza.

Upravo je Berberovićeva kompanije „Bihexo“ jedna u lancu firmi koje su dio ove grupe, zbog čega je Berberović sredinom veljače dao i iskaz tužiocima. Također, obavljen je i pretres njegove firme, izuzeta je obimna dokumentacija. A Kantonalni sud u Sarajevu odredio mu je i mjere zabrane, koje podrazumijevaju obavezno javljanje najbližoj policijskoj upravi svakih 14 dana i zabranu sastajanja sa svjedocima.

Traži zaštitu

Sve ove okolnosti dovele su do toga da nervozni Berberović sve upornije traži zaštitu od Izetbegovića, braće Dubravka i Aljoše Čampara, ali i prijatelja Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e.

A kako se istraga proširuje, širi se i spisak firmi koje su prale novac. Zbog toga je i s pravom zavladao strah među financijerima SDA, i to u izbornoj godini.

U igri velike firme, otkrivene brojne malverzacije

Do sada su u predmetu „Zadruga“ ispitani i direktori velikih građevinskih i osiguravajućih kuća, zbog čega su im određene i mjere zabrane. To se, prije svega, odnosi na Feđu Morankića iz kompanije "ASA osiguranje" te Asmira Dževlana, direktora firme "ANS Drive". Sumnja se da su pojedine firme oprale pojedinačno i desetine milijuna KM, uz opravdanja da će porez platiti.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

Share

POLITIKA I GOSPODARSTVO

NAJAVE I OGLASI

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

ZANIMLJIVOSTI

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17